= Slash
Βιβλία

loogoo

Slash

abooka

   Η αυτοβιογραφία του Slash, γραμμένη από τον ίδιο τον διάσημο κιθαρίστα παρέα με τον δημοσιογράφο Anthony Bozza, κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 30 Οκτωβρίου του 2007 και έπρεπε να περιμένουμε κάτι παραπάνω από 4 χρόνια προκειμένου να τη δούμε να μεταφράζεται στα ελληνικά και να κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

abookc   Έχοντας διαβάσει τόσο την original έκδοση - αμερικάνικη - όσο και τη γερμανική, όταν πρωτοβγήκε το βιβλίο, οφείλω να πω, πως ο Αλέξης Καλοφωλιάς έχει κάνει εξαιρετική (και άξια θαυμασμού) δουλειά στη μετάφραση και απόδοση των κειμένων στην ελληνική γλώσσα. Μεγαλύτερη σε όγκο η ελληνική έκδοση, με παραπάνω φωτογραφίες από τόσο από την αμερικάνικη όσο και από τη γερμανική, αλλά δυστυχώς όχι σε hardback μορφή. Έτσι όμως κρατήθηκε προφανώς και το κόστος εκτύπωσής της χαμηλά, οπότε ο κόσμος μπορεί να την προμηθευτεί διαθέτοντας ένα λογικότατο, και σε καμία περίπωση τσιμπημένο, ποσό.

Διαβάζοντας αρκετές αυτοβιογραφίες καλλιτεχνών και πολλά βιβλία έρευνας επάνω σε γνωστά μουσικά σχήματα, τολμώ να αναφέρω, πως το "Slash" τοποθετείται ανάμεσα στα καλύτερα. Συναγωνίζεται άνετα το πολύ δυνατό - και αποκαλυπτικό - "The dirt" των Motley Crue. Ο λόγος κυλάει, ο αναγνώστης μαθαίνει τα πάντα για τον Slash, τα παιδικά του χρόνια (με κάθε λεπτομέρειεα), πώς ξεκίνησε η περιπέτειά του στον φανταστικό κόσμο της μουσικής, πώς δημιουργήθηκαν οι Guns N' Roses και τι σήμαινε για τον ίδιο η φιλία του με τον Steven Adler. Αναφέρεται με πολλά στοιχεία στις καλύτερες ημέρες του συγκροτήματος, δε μιλάει πολύ για τον πρώτο καιρό μετά την αποχώρησή του, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Izzy Stradlin και την τεράστια προσφορά του στους Gunners, μιλάει για τις πολλές σχέσεις του με γυναίκες και κλείνει με τους Velvet Revolver.

   Το τέλος του "Slash" βρίσκει τον αναγνώστη να επιθυμεί άμεσα να πιάσει στα χέρια το 2ο μέρος (που δεν υπάρχει ούτε στα σχέδια του σγουρομάλλη κιθαρίστα) και να διαβάσει τα πάντα για την πορεία και ζωή του μετά το "Libertad" των Velvet Revolver.

Μίλτος Λυμπιτσούνης
abookb

   Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους  κιθαρίστες επιστρέφει εκεί όπου άρχισαν όλα και νοηματοδοτεί το τρίπτυχο Σεξ, Ναρκωτικά και Rock ‘N’ Roll.

   Στο τέλος μιας ξέφρενης πορείας πάνω στο τρένο της ροκ ψυχεδέλειας, ο κιθαρίστας των θρυλικών Guns N’ Roses αφηγείται το χρονικό της ίδρυσης του γκρουπ που έμελλε να σημαδέψει μιαν ολόκληρη εποχή. Η γνωριμία, οι σχέσεις των μελών, τα χρόνια της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας, οι αδιάκοπες περιοδείες ανά τον κόσμο – η άνοδος, η επιτυχία αλλά και η πτώση που οδήγησε στη διάλυση του γκρουπ: όλα δοσμένα από τον Slash σε τόνο εξομολογητικό, ενίοτε δε και κριτικό. Μια γλαφυρή, πάντως, περιγραφή του «υπόγειου κόσμου» της ροκ.
 
   Η ηγετική φυσιογνωμία των Guns N’ Roses, με διάθεση αυτοκριτικής, αφηγείται το πώς γλίτωσε από την παράνοια και την αυτοκαταστροφή, εντέλει από τον ίδιο του τον εαυτό, ακόμη και κατά τις περιόδους της απόλυτης επιτυχίας.
 
   Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο Slash ξεδιπλώνει τα πάντα δίχως ν’ αφήνει τίποτε στα παρασκήνια, και αποδεικνύει με την ειλικρίνεια και την παιδικότητα της γραφής του γιατί υπήρξε ένας θρύλος της παγκόσμιας ροκ σκηνής.

   Ο Αnthony Bozza γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ. Σπούδασε στην Ακαδημία Friends και στο Πανεπιστήμιο του Northwestern, και στη συνέχεια εργάστηκε ως δόκιμος δημοσιογράφος στο Paper Magazine και το Rolling Stone Press. Αργότερα, προσλήφθηκε ως μόνιμος συνεργάτης στο μουσικό τμήμα του Rolling Stone, και πολύ σύντομα ξεχώρισε για τις συνεντεύξεις του. Πολλά θέματά του έχουν γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό, ενώ ήταν υπεύθυνος και για πολλά αφιερώματα σε προσωπικότητες της μουσικής όπως οι Jennifer Lopez, N’Sync, Eminem και Slash.

abg-bw-slash-stage-r1
Joomla Social by OrdaSoft!