= Σκανδιναβική Μυθολογία
Βιβλία

loogoo

Σκανδιναβική Μυθολογία

 
Σκανδιναβική Μυθολογία
του Neil Gaiman
Εκδόσεις Selini

   Πριν το ξεκίνημα δεν υπήρχε τίποτα. Ούτε Γη, ούτε Ουρανός, ούτε Αστέρια. Μονάχα ο άμορφος κόσμος της ομίχλης και ο κόσμος της αιώνιας φωτιάς. Οι μεγάλοι μύθοι του Βορρά έχουν γίνει κομμάτι της μυθοπλασίας μας- από τον J.R.R.Tolkien στο ‘Game of Thrones’ και από την κλασσική λογοτεχνία στα κόμικς της Marvel. Τώρα ο Neil Gaiman αντλεί έμπνευση από τις αυθεντικές ιστορίες και μας παρουσιάζει μια νέα, μοντέρνα και συναρπαστική απόδοση αυτών των σκανδιναβικών μύθων.

skandinabikimyth   Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο Όντιν και ο Θωρ, ο Λόκι και η Φρέγια, ζωντανεύουν με συναρπαστικό τρόπο μέσα στις σελίδες και προκαλούν το μοντέρνο αναγνώστη με την αρχέγονη δύναμή τους. Οξύθυμοι, βίαιοι, παθιασμένοι, μας μεταφέρουν από την αρχή των πάντων μέχρι το Ράγκναροκ και το λυκώφος των θεών.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
O Neil Gaiman γεννήθηκε το 1960 στο Πόρτσεστερ της Αγγλίας και τώρα μένει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ένας από τους σημαντικότερους μυθοπλάστες της εποχής μας. Το σημαντικότερο έργο θεωρούνται οι 10 τόμοι (75 τεύχη) του κόμικ "The Sandman", που έχει αποσπάσει πολλά μεγάλα βραβεία σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γερμανία κ.ά. Κεντρικός ήρωας του "Τhe Sandman" είναι ο Μορφέας, ο αινιγματικός άρχοντας του κόσμου των ονείρων. Τα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι το "Neverwhere", που μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη, το "Stardust", που απέσπασε το βραβείο για το Καλύτερο Μυθιστόρημα Φαντασίας του 1999, και βέβαια το "American Gods", το μοναδικό βιβλίο στην ιστορία της λογοτεχνίας του φανταστικού που έχει αποσπάσει τα βραβεία Nebula, Hugo, Bram Stoker και Locus, και ήταν υποψήφιο για το World Fantasy Award. Πολλά από τα διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί στη συλλογή "Smoke and Mirrors: Short stories and illusions". Έχει ακριβώς τρία παιδιά και περίπου εφτά γάτες.
 
   Ο Neil Gaiman μάζεψε όλους του θρύλους, τα ποιήματα και τα παραμύθια που μπόρεσε να βρει και μέσα από αυτό το βιβλίο προσπαθεί να μας δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη Σκανδιναβική μυθολογία. Έχει προσπαθήσει πάρα πολύ να αποδώσει όσο πιο σωστά γίνεται τους χαρακτήρες. Περιγράφει ιστορίες γεμάτες συναρπαστικές εικόνες.

   Πώς λοιπόν δημιουργήθηκε το Σύμπαν; Οι άνθρωποι; Οι θεοί; Ποιος ήταν ο Όντιν; Ο Θωρ; Τι ήταν η Άσγκαρντ; Το Μίνγκαρντ; Το Ράγκναροκ;
 
neilgaiman
   Έμαθα πως ο Θωρ απέκτησε το Μγίολνιρ, το θαυμαστό σφυρί και γιατί φορούσε τη Μεγκινγκιόρντ (ζώνη), τι ήταν το Γκούνγκνιρ του Όντιν , ποια ήταν τελικά η Βαλχάλα και τι έκαναν οι Βαλκυρίες (όσοι βλέπετε ανελλιπώς Vikings θα καλύψετε όλα σας τα κενά). Ποιος έφτιαξε το τείχος της Άσγκαρντ και πώς την γλίτωνε κάθε φορά ο πανούργος Λόκι. Πώς ξεκίνησε η ποίηση και το τραγούδι. Ποιο ήταν το πηγάδι του Μίμιρ και γιατί ο Όντιν αντάλλαξε το ένα του μάτι με μια γουλιά από το νερό του πηγαδιού; Πώς μπορούσε να βλέπει και τους εννέα κόσμους από τον θρόνο του; Ποιος ήταν ο Τυρ; Ποια θα είναι η τελική μοίρα των θεών;

   Όλες οι απαντήσεις κρύβονται υπό μορφή μύθων σε αυτό το βιβλίο. Είναι εκπληκτικά καλογραμμένο και θα αγαπήσετε αμέσως.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!