= Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος
Βιβλία

loogoo

Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος

 
Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος
του Peter Swanson
Εκδόσεις Διόπτρα
 
"Υπάρχουν δύο τρόποι να κρύψεις ένα πτώμα... Ο ένας είναι να το κρύψεις κυριολεκτικά, ενώ ο άλλος είναι να κρύψεις την αλήθεια του".
 
   Ο Νεντ είναι ένας πετυχημένος πλούσιος σαραντάρης. Πολύ πλούσιος. Τέλος πάντων, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πλούσιος... Είναι και εργένης ο μπαγάσας, όταν συναντά τη Μιράντα σε ένα πάρτι. Η Μιράντα είναι ωραία γυναίκα. Για την ακρίβεια, πολύ ωραία γυναίκα. Ψηλά πόδια, ευθυτενής, πλούσιο ντεκολτέ, πανέμορφο πρόσωπο. Τη βλέπει ο κακομοίρης ο Νεντ και αλληθωρίζει...
 
sekapoious01
 
-Σινιόρα Μιράντα, come stai? Tα ρίχνει αλά Ιταλικά. Η Μιράντα είναι έξυπνη κοπέλα και καπάτσα. Ρίχνει μια «ματιά» στο πορτοφόλι του Νεντ και τον «ερωτεύεται»…
-Μα Νεντ, τι ευγενικός και καλός είστε. Θέλετε να με νυμφευθείτε;
 
   Έτσι, ενώ η Μιράντα εξασφαλίζει το συνταξιοδοτικό της πρόγραμμα, ο Νεντ θέτει υποψηφιότητα για μέλος στη συμπαθή ομάδα των κερατάδων. Τρέχουν στις παραλίες χέρι χέρι, ταΐζουν ο ένας τον άλλον στο στόμα τηγανιτές πατάτες με κέτσαπ και γενικώς την περνάνε ζάχαρη. Γιατί για να βγάλεις μια καλή σύνταξη πρέπει να δουλέψεις κιόλας, όπως μου έλεγε ο παππούς μου… Του κακομοίρη του Νεντ του έπεσε βαρύ το κέρατο που ήρθε πριν κλείσουν τρία χρόνια συμβίωσης και για να το πούμε στη λαϊκή διάλεκτο “Τα πήρε κρανίο” και θέλει να σκοτώσει τη μοιχαλίδα.
 
   Η Λίλη είναι μια κοκκινομάλλα λίγο άχαρη αλλά όμορφη με ένα δικό της μοναδικό τρόπο. Έχει ένα θεματάκι ψυχολογικό με όσα δεν θεωρεί άξια να ζουν και καταλήγει να τα εξαφανίζει δια παντός. Να μην παραλείψω πως σε αυτά περιλαμβάνονται συνήθως άνθρωποι. Κατά τα άλλα, είναι μια φυσιολογική εργαζόμενη γυναίκα που ξέρει να καλύπτει τα ίχνη της.
 
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Peter Swanson έχει σπουδάσει δημιουργική γραφή, παιδαγωγική και λογοτεχνία στα Trinity College, University of Massachusetts at Amherst και Emerson College. Έχει γράψει μεταξύ άλλων τα μυθιστορήματα The Girl with a Clock for a Heart, Her Every Fear. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα χώρες. Πεζογραφήματα και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στα έντυπα The Atlantic Monthly, Measure, The Guardian, The Strand Magazine. Ζει με τη σύζυγό του και μια γάτα στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Σε Κάποιους Αξίζει ο Θάνατος, το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος Ian Flemming Steel Dagger, 2015 και έχει τιμηθεί με το βραβείο μυθιστορήματος New England Society Book Award, 2016.
 
pswa
 
   Όλα αυτά θα αναμειχθούν και θα εξελιχθούν σε μία ενδιαφέρουσα ιστορία, λίγο αστυνομική, λίγο δράσης με χρονικές μετακινήσεις στην εξιστόρηση και γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο, καθώς σε κάθε κεφάλαιο την ιστορία αφηγείται κάθε πρωταγωνιστικό πρόσωπο εκ περιτροπής. Η αλήθεια είναι πως μέχρι λίγο πριν τη μέση του αναγνώσματος δεν βρήκα κάτι ενδιαφέρον παρά μια απλή εξιστόρηση καταστάσεων και περίμενα την πρώτη ανατροπή για να δω πόσο ενδιαφέρον μπορεί να γίνει. Με χαρά σας λέω πως αποζημιώθηκα με το παραπάνω γιατί, εκτός απ’ τις συνεχόμενες ανατροπές στην ιστορία, η δράση ανέλαβε τα ηνία και απογείωσε την ανάγνωση στο επίπεδο του “πολύ ενδιαφέρον”.
 
Θανάσης Μπερτσάτος
 
Joomla Social by OrdaSoft!