= Ρουά Ματ
Βιβλία

loogoo

Ρουά Ματ

 
ΡΟΥΑ ΜΑΤ
Του John Donoghue
Εκδόσεις Λιβάνη
 
Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, 1944…

   Ο αξιωματικός των Ες-Ες Πάουλ Μάισνερ, για να αναπτερώσει το ηθικό των αντρών που υπηρετούν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, αποφασίζει να στήσει μια σκακιστική λέσχη.

   Όταν μαθαίνει ότι και οι κρατούμενοι παίζουν σκάκι μεταξύ τους, του κινεί την περιέργεια η φήμη για έναν εβραίο ωρολογοποιό, τον Εμίλ Κλεμάν, που θεωρείται ανίκητος.

rouamat   Τον βάζει τότε να αναμετρηθεί με τους καλύτερους σκακιστές των Ες-Ες του στρατοπέδου και ο Εμίλ, για τον οποίο το σκάκι δεν είναι απλώς ένα πνευματικό παιχνίδι, καταλήγει να παίζει για τις ζωές των συγκρατούμενών του, κερδίζοντας σιγά σιγά το σεβασμό του Γερμανού αξιωματικού.
 
Άμστερνταμ, 1962

   Στο πλαίσιο ενός επίσημου τουρνουά σκάκι, ο πρώην κρατούμενος του Άουσβιτς Εμίλ Κλεμάν, που πιστεύει ότι δεν υπάρχουν καλοί Γερμανοί, γνωρίζει το Βίλχελμ Σβένινγκερ, άλλοτε μέλος του Ναζιστικού Κόμματος και υπάλληλο του γερμανικού Υπουργείου Δημόσιας Διαφώτισης και Προπαγάνδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

   Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά τον πόλεμο, οι δύο άντρες καταλήγουν να θυμούνται και να συζητούν ο καθένας τη δική του πλευρά της ιστορίας και μια απρόσμενη φιλία, μέχρι τότε αδιανόητη, αρχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Μια ιστορία για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και τελικά τη λύτρωση.

   Ο Εμίλ αναζητάει τα μάτια του φίλου του, σαν να ελπίζει για συγχώρεση.
«Φοβάμαι ότι μολύνθηκα από τη διαφθορά τους. Αν πρόκειται να θυμηθώ αυτή τη μέρα, θα είναι για να πω ότι ήταν μια μέρα που έπαιξα σκάκι. Μου ζητάς πάρα πολλά όταν μου λες να θυμάμαι αυτό εδώ – αυτή τη φρίκη».

Ο Ιβ παίρνει τα χέρια του φίλου του στα δικά του.
 
   «Δεν πρέπει να σκέφτεσαι έτσι. Δεν είναι δική σου η ντροπή, αλλά δική τους. Το κάνουν επειδή δεν σημαίνουμε τίποτα γι’ αυτούς. Δεν έχουμε αξία. Δεν είμαστε καν ανθρώπινα όντα πια. Αυτή είναι η αλήθεια εδώ πέρα».

Ο Εμίλ δεν ικανοποιείται.
«Πώς καταντήσαμε τόσο ανάξιοι»;
«Δεν το έχεις καταλάβει, Εμίλ; Είσαι τόσο προσηλωμένος στον εξωπραγματικό, μυστηριώδη κόσμο των πιονιών και των βασιλιάδων που δεν βλέπεις ότι ταξιδεύουμε προς την ανυπαρξία»;

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Τζον Ντόνοχιου εργάστηκε στον τομέα της Ψυχικής Υγείας για πάνω από είκοσι χρόνια.
Έχει γράψει πολυάριθμα άρθρα σχετικά με τη θεραπεία των ψυχικών νοσημάτων σε διάφορα ιατρικά περιοδικά.
Είναι παντρεμένος και ζει στο Λίβερπουλ.

   Οι Ναζί στέλνουν το Γάλλο Clément στο Άουσβιτς, ως εργάτη. Πριν από τον πόλεμο, ο Emil είχε μια γυναίκα και δύο γιους. Το 1944, η αρχή του βιβλίου, το βρίσκει εξαντλημένο τρόφιμο στρατοπέδου συγκέντρωσης, με μόνη παρηγοριά το σκάκι. Η μυστικιστική ικανότητα του Emil το βοηθά σε επιτυχημένες στρατηγικές στο σκάκι και γίνεται ένας σοβαρός αντίπαλος.

   Στο Άουσβιτς, όσοι καταφέρουν να μείνουν ζωντανοί μετά βίας επιβιώνουν σε μια μικροσκοπική αναλογία θερμίδων ανά ημέρα. Είναι αδυνατισμένος και με πλήρη επίγνωση ότι ζει με δανεικό χρόνο.

   Τι γίνεται και τελικά διαφεύγει του μακάβριου τέλους του; Πόσο εφικτό είναι να παίζεις σκάκι με τον κατακτητή; Πώς εξελίσσεται η «παρέα» με το Wilhelm Schweninger, ένα πρώην μέλος του ναζιστικού κόμματος, ο οποίος εργάστηκε στο Υπουργείο Προπαγάνδας κατά τη διάρκεια του πολέμου; Ποιες οι δραματικές ισορροπίες αυτής της σχέσης;

   Μπορεί ένας Γερμανός, ο οποίος εκφράζει τη λύπη της συμμετοχής του στην καταπίεση και την εξόντωση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος να ζητήσει συγχώρεση από αυτούς που έχει αδικήσει; Με τη σειρά τους, θα πρέπει τα θύματα να αισθάνονται υποχρεωμένα να χορηγήσουν άφεση αμαρτιών σε όσους βοήθησαν βασανισμό και τη δολοφονία συμπατριωτών τους;

   Αρκετές ζωντανές και επιβλητικές σκηνές που θα σας ανατριχιάσουν. Μια ιστορία που διερευνά την ενοχή του δράστη, καθώς και την ενοχή του επιζώντα. Πόσο εύκολο είναι να γίνεις φίλος με τον εχθρό σου;

   Συναρπαστικό, αμίλητα βάρβαρο, με πρωτόγονες ευαισθησίες. Θα σας απορροφήσει από την πρώτη του σελίδα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!