Βιβλία

Rotting Christ - Non Serviam

 
Rotting Christ
Non Serviam – Η επίσημη βιογραφία
Συγγραφείς: Σάκης Τόλης και Dayal Patterson
Εκδόσεις Οξύ

   Τα «γνωστά» τα ξέρετε… Πότε δημιουργήθηκε η μπάντα, από ποιους δημιουργήθηκε, πόσα και ποια άλμπουμ έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Αυτά που δεν ξέρετε είναι όλα εκείνα που θα θέλαμε και εμείς να τους ρωτήσουμε. Αυτό το βιβλίο, η βιογραφία της μπάντας, έχει σκοπό να μας λύσει όλες τις απορίες. Να μας δώσει να καταλάβουμε πολλά αλλά και να δούμε τελικά πως αυτό το συγκρότημα έφτασε στην κορυφή και με ποιο - αν θέλετε - κόστος.

   Οι Rotting Christ είναι μια μπάντα που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου. Είναι η προσωποποίηση του πείσματος αλλά και του πάθους. Έβαλαν ένα σκοπό… Ναι, ίσως στην αρχή να μην ήταν τόσο ξεκάθαρος, άλλωστε ήταν έφηβοι, μιλούσε ο αυθορμητισμός, το σίγουρο ήταν ότι ήθελαν να παίζουν μουσική. Στο ξεκίνημά τους, το metal ήταν γκέτο, περιθωριοποιημένο, ίσως και «σατανικό» κατά τους «καλούς» χριστιανούς (τρομάρα τους). Η χώρα μας δεν είχε, όπως δεν έχει και σήμερα, τις υποδομές για να στηρίξει μια μπάντα. Ακόμα χειρότερα, τότε όπου το internet δεν είχε κάνει την εμφάνισή του σε όλο τον πλανήτη. Για να ακουστείς έπρεπε να κάνεις γερή και επίπονη προσπάθεια. Δεν υπήρχε youtube και social media για να «βοηθήσουν» και το είδος μουσικής που έπαιζαν οι Rotting Christ δεν ήταν το πιο διαδεδομένο στον κόσμο.
 
nonserviam19

   Η αλληλογραφία γινόταν με τα ταχυδρομεία (τι σας λέω τώρα, ε;) και η αντιγραφή από κασέτα σε κασέτα για να ακούσεις μουσική μεσουρανούσε. Πολλές φορές τα συγκροτήματα ταχυδρομούσαν το υλικό τους σε οπαδούς, αλλά και άλλες μπάντες. Το «γκέτο» εκείνης της εποχής ήταν άνθρωποι που διψούσαν για κάτι διαφορετικό. Που είχαν έντονες ανησυχίες και τις έβγαζαν γράφοντας μουσική. Αρκετά συγκροτήματα εκείνης της εποχής, μέσα από το νέο τότε είδος του Black Metal ξεπήδησαν και βρίσκονται ακόμα επάνω στη κορυφή.

   Στη βιογραφία τους οι Rotting Christ μιλούν για όλα. Μιλούν για το ξεκίνημα, για το πώς έγιναν τα άλμπουμ, μιλούν για τις συνθήκες αλλά και τον ψυχισμό των μελών σε κάθε περίοδο. Για τα λάθη που έκαναν και τις ευκαιρίες που δεν έδωσαν. Για τις χαρές αλλά και τις φιλίες που απέκτησαν. Ξεδιπλώνονται χωρίς να ωραιοποιούν τίποτα. Κάθονται πίσω, αναπολούν εποχές και καταστάσεις, ενώ παράλληλα κοιτούν - ως «τρίτος» άνθρωπος - την πορεία τους. Θα μπορούσα να πω πως αυτό το βιβλίο είναι ο απολογισμός της μπάντας μέχρι σήμερα. Ένα μακρύ ταξίδι, το οποίο είχε και καλές και κακές στιγμές. Η δύναμη σε όλο αυτό είναι τι αποκομίζεις αλλά και πώς συνεχίζεις. Το μεγαλείο ενός ανθρώπου ή μιας μπάντας είναι να αναγνωρίζουν λάθη και σωστά και να προσπαθούν για το καλύτερο. Άλλως να εξελίσσονται.

   Το «Non Serviam” είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, μια κατάθεση ψυχής από τους Rotting Christ. Μιας μπάντας που πέρασε τα στενά σύνορα της Ελλάδος και πέταξε και πετάει ακόμα στα πέρατα του κόσμου. Είναι η μπάντα που θα συνεχίσουμε να αγαπάμε και να στηρίζουμε, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
   Βέλγιο, φεστιβάλ ΡΡΜ, Απρίλιος 2013. O Σάκης Τόλης περιμένει το μεταφορικό μέσον που θα τον πάει στο venue, εκείνον και την υπόλοιπη μπάντα φυσικά. Τον έχω σταμπάρει από την Αθήνα, με την ίδια πτήση φύγαμε, αλλά δεν θέλησα να τον ενοχλήσω. Κανείς δεν κάνει κέφι να μιλάει στις πέντε και έξι το πρωί… Στο «κατέβασμα» για BENELUX τα πράγματα ήταν πλέον πιο άνετα. Μιλήσαμε για λίγο. Προσφέρθηκε μάλιστα να μου δώσει θέση στο βανάκι τους. «Αν χωράμε, γιατί όχι»; Αρνήθηκα όσο πιο ευγενικά μπορούσα. Ο λόγος του με είχε χορτάσει. Του είπα ότι έχουμε κλεισμένη συνέντευξη μετά το set τους και δώσαμε τα χέρια για καλή αντάμωση μερικές ώρες αργότερα. Ακολούθησε ένα καταιγιστικό εξηντάλεπτο των Rotting Christ, με τους Ευρωπαίους να παρακολουθούν εκστασιασμένοι και το Σάκη να προτρέπει μόνιμα για «Ξύλοοοοοοοοοοοοοοοο», ανάμεσα στα ευχαριστώ και τα «Να ‘στε καλά»! Κατά τη διάρκεια μάλιστα αυτού του εξηντάλεπτου, οι «από κάτω» ξεκοκάλισαν το stand των παιδιών. Δεν έμεινε CD, βινύλιο, μπλουζάκι, δεν έμειναν ούτε τα ράφια του περιπτέρου!
 
nonserviam1901

   Αυτό το βιβλίο περιγράφει ιστορίες σαν και κείνη που διαβάσατε πιο πάνω. Περιγράφει όμως κι άλλα. Το όραμα ενός ανθρώπου, το όραμα μιας ομάδας, το ανηφόρι μερικών ρωμαλέων Ελλήνων μουσικών, σε πείσμα της κοινωνίας, της εκκλησίας, των ανεύθυνο-υπευθύνων, των «κατά τύχη», των «μη χειρότερα». Το βιβλίο αυτό περικλείει τη δύναμη και τη γοητεία του να λες «Όχι» εκεί που πρέπει. Καμιά φορά και εκεί που δεν πρέπει. Το βιβλίο αυτό είναι μια καλή «ταξιδιωτική οδηγία» για ΟΛΑ τα συγκροτήματα που ξεκινούν σήμερα, που έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια, που σκέφτονται να ξεκινήσουν. Οι Rotting Christ είναι η πιο αναγνωρίσιμη μπράντα που διαθέτουμε σαν χώρα, το καλύτερο φάρμακο για τη βλακεία και την έπαρση που δέρνει τους στενόμυαλους της φαιδράς πορτοκαλέας. Διαβάστε και παράλληλα δοκιμάστε να ακούσετε. Μόνο κέρδος θα έχετε. Και για εκείνους που ενδέχεται να λοιδορήσουν, να δοκιμάσουν να καπηλευτούν, να τολμήσουν να αμφιβάλουν… Πείτε απλά «ΔΕΝ υπηρετώ»!

Κώστας Κούλης

O Dayal Patterson είναι Βρετανός συγγραφέας. Έχει γράψει και κυκλοφορήσει διάφορα βιβλία για το Heavy Metal music και έχει αρθρογραφήσει για αρκετά Μέταλ περιοδικά, όπως το Metal Hammer.
Ενδεικτικές κυκλοφορίες
Black Metal: Evolution of the Cult
Black Metal: The Cult Never Dies Vol. One
Black Metal: Into the Abyss
 
Joomla Social by OrdaSoft!