= Ρομπέν των δασών
Βιβλία

loogoo

Ρομπέν των δασών

 
Αλέξανδρος Δουμάς
Ρομπέν των δασών
Διασκευή: Silvia Roncaglia
Εικονογράφηση: Fabiano Fiorin
Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

   To 1872 o Αλέξανδρος Δουμάς (πατέρας) μετέφερε στα γαλλικά, ειδικά για τα παιδιά, τις περιπέτειες του Ρομπέν των δασών, με τα βιβλία “Le Prince des Voleurs” (1872) και “Robin Hood Le Proscrit” (1873). H φιγούρα του πρασινοφορεμένου υπερασπιστή των αδυνάτων και εφιάλτη του σερίφη του Νότιγχαμ μπήκε στο λεξιλόγιο των βλασταριών μας και οι ιστορίες του αποτέλεσαν κομμάτι της κουλτούρας τους, ανεξαρτήτως κράτους προέλευσης και διαμονής. Ο Ρομπέν είναι ό,τι και ο Ζορό. Στηρίζουν τους καλούς και αντιμάχονται τους κακούς. Δεν είναι «δικοί μας» ήρωες, τους νιώθουμε όμως σαν δικούς μας. Παντοτινά σύμβολα μίας ευγενούς και υγιούς κατάστασης, σε πλήρη αντίθεση με αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Είπαμε όμως… Εδώ έχουμε να κάνουμε με βιβλία για παιδιά. Και στα παιδιά ανήκει το μέλλον και ό,τι καλύτερο μπορούμε να βρούμε σε κείνο το μέλλον.
 
robentondason21

   Θα το ρουφήξετε μέσα σε μία ώρα αυτό το βιβλιαράκι. Θα εντυπωσιαστείτε από την εικονογράφηση, η οποία είναι λαμπερή σαν τον Ήλιο, θα χαθείτε μέσα στις σελίδες που αφηγούνται τα κατορθώματα του πρίγκηπα των ληστών, όπως και τον έρωτά του για τη Λαίδη Μάριαν, την αιώνια αγαπημένη του. Ο Ρομπέν, ο καλύτερος τοξότης της περιοχής και μπορεί ολάκερου του μεγάλου νησιού, άφησε την καρδιά του να γίνει στόχος και το καταχάρηκε μάλιστα. Η Μάριαν είναι ο άνθρωπός του απ’ όσο μπορεί να θυμάται. Δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι ο Ρομπέν υπήρξε στην πραγματικότητα, δεν έχει και τόση σημασία όμως. Το καλό που έχει κάνει στις παιδικές ψυχές, λίγα πραγματικά πρόσωπα το έχουν επιτύχει. Σημεία των καιρών, όπως πάντα… Οι βάρδοι τραγούδησαν τα κατορθώματά του, τα τραγούδια πέρασαν από γενιά σε γενιά και ο μύθος έγινε θρύλος. Όπως ακριβώς συνέβη και με τους δικούς Ρομπέν.

   Είναι ευτυχές που ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος έχει επιμεληθεί αυτή την αξιολάτρευτη σειρά, στην οποία μεγάλα έργα της κλασσικής λογοτεχνίας έχουν πάρει τον δρόμο τους για να γίνουν αναγνώσματα για παιδιά. Επικροτούμε και προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Ιδίως όταν πρόκειται για τόσο προσεγμένες εκδόσεις, όσο τούτη εδώ. Ο τρόπος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος και αυτό που μένει στο τέλος είναι θαυμασμός για την έκδοση και τίποτα λιγότερο.

   Ο Ρομπέν, ο Λιτλ Τζον, ο Γουίλ Σκάρλετ, ο καλόγερος Τακ, όλη η ομάδα του δάσους του Σέργουντ, όλοι οι πρωταγωνιστές βρίσκονται εδώ και για λίγο θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας. Στη συνέχεια θα το μονοπωλήσουν για πολύ. Γιατί θα θέλουμε να το ξαναδιαβάσουμε στα παιδιά μας, θα θέλουμε να μας το διαβάσουν εκείνα, θα θέλουμε να το κάνουμε δώρο στα ανίψια και τα βαφτιστήρια μας, όπως και στα παιδιά φίλων μας. Ξέρετε γιατί; Γιατί εκείνη η λάμψη του βιβλίου δεν είναι δυνατό να περιοριστεί. Πρέπει να φέγγει από παντού κάθε σελίδα. Είναι σίγουρο πως θα σας φανεί σαν μία ιδανική ιδέα για δώρο. Εμάς μας κέρδισε ήδη.

Κώστας Κούλης

Buy the book HERE! 
 
Joomla Social by OrdaSoft!