= Ρένα
Βιβλία

loogoo

Ρένα

 
Ρένα
του Αύγουστου Κορτώ
Εκδόσεις Πατάκη
 
   «Εγώ που λες, αγόρι μου, είμαι παλιά πουτάνα. Για να καταλάβεις, έχω πάει μέχρι με τον Καρυωτάκη».

rena   Εκατό πατημένα η Ρένα κι ένα πρωί φτιάχνει καφέ και κάθεται να αφηγηθεί τη ζωή της σ' ένα νεαρό επισκέπτη, που έτυχε να δει τη φωτογραφία της σε μια εφημερίδα.

   Γεννημένη στις αρχές του 20ού αιώνα σ' ένα μπουρδέλο στα Χαυτεία, πόρνη κι η ίδια απ' τα δώδεκα, η Ρένα έχει μοναδικό οδηγό της την αγάπη. Την αγάπη για το Μάρκο, που τη μπάζει στο Κόμμα, για τη Ρούλα, που της φανερώνει την άλλη όψη του έρωτα, για το Βασίλη, που μαζεύει τα συντρίμμια της ζωής της και της δίνει μια ανάσα ελπίδας πριν το βαθύ σκοτάδι.

   Κι από αγκαλιά σε αγκαλιά, από πάθος σε πάθος, η Ρένα γίνεται άθελά της κομμάτι της ιστορίας – μια σαστισμένη κουκκίδα μες στο πλήθος, απ' την απεργία των καπνεργατών στη Σαλονίκη και την αιματηρή της κατάληξη μέχρι τα Δεκεμβριανά, την εξορία στα ξερονήσια, την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κι η Ρένα ανάβει κι άλλο τσιγάρο, γεμίζει πάλι την κούπα, κλοτσάει το κουβάρι της ιστορίας της – κι η μνήμη ζωντανεύει, γίνεται παρέα. Μια καρδιά σαν κλείστρο μηχανής, που ο κάθε χτύπος της φωτογραφίζει αυτό που πρέπει να θυμάσαι.

   Ο αγαπημένος Κορτώ μας συγκλονίζει ακόμα μια φορά με ένα χειμαρρώδη μονόλογο. Η ιστορία μιας γυναίκας που από τα δώδεκά της βρέθηκε να εξασκεί το αρχαιότερο επάγγελμα. Στα εκατό χρόνια που πέρασαν από πάνω της, έγινε κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Έζησε χαρές, λύπες, έρωτες, εξορία, όνειρα, αρρώστιες, πλησίασε το θάνατο, τίποτα δεν την πτόησε και η συνέντευξη που δίνει είναι η δική της πτυχή και οι δικές της εμπειρίες από μια Ελλάδα που παρόλο που «μεγάλωσε» μυαλό δεν έβαλε.

   Ο τρόπος που ο Κορτώ αποτυπώνει το λόγο της «Σμυρνιάς» είναι τόσο ζωντανός που διαβάζοντας πιάνεις τον εαυτό σου να βρίσκεται στη διπλανή θέση, νοιώθεις ότι σε σένα απευθύνεται η Ρένα και μεταξύ καφέ και τσιγάρου σου ανοίγεται και σου εξομολογείται όλη την πολυτάραχη ζωή της.

   Ένα καταπληκτικό βιβλίο που θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας. Ένα βιβλίο που ελπίζω να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη γιατί του αξίζει.
 
korto
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Αύγουστος Κορτώ (ψευδώνυμο του Πέτρου Χατζόπουλου) είναι Έλληνας συγγραφέας και μεταφραστής.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το 1999 δημοσίευσε την πρώτη συλλογή διηγημάτων του, το Βιβλίο των βίτσιων και έκτοτε ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή και τη μετάφραση. Ζει πλέον στην Αθήνα, στα Εξάρχεια.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!