Jean-Francois Marmion Η ψυχολογία του μ@λ@κ@ Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Έχω αυτό το βιβλίο στο γραφείο μου εδώ και καιρό. Το κοιτάω, το ξανακοιτάω… Πιάνω και το διαβάζω… Το αφήνω στην ίδια θέση που το βρήκα. «Δεν έχει έλθει ακόμα ο καιρός σου»… Το 2k20 κάνει την εμφάνισή του. Η κατάσταση – πλέον – είναι αυτή που γνωρίζετε. Η χώρα μας, οι συμπολίτες μας, εμείς, εσείς… δοκιμαζόμαστε όλοι. Ο αδελφός μου με πληροφόρησε για τις Σέρρες και τους κουφιοκεφαλάκηδες που βγήκαν σωρηδόν στους δρόμους, στις πλατείες και όπου βάνει ο νους σας. Εννοείται φυσικά πως πολλές πόλεις βιώνουν τα ίδια. Μπήκα στο διαδίκτυο (τηλεόραση ούτε γι’ αστείο) και έμαθα κι αφού ξεστραβώθηκα, ξανάκατσα να πληκτρολογήσω. Κοίταξα το βιβλίο. «Κοίτα πλάκα τώρα… Μόλις ήλθε ο καιρός σου»…
O Marmion, αρχισυντάκτης του περιοδικού ψυχολογίας Le Cercle Psy και πολυπράγμων γενικά, μαζεύει απόψεις και θέσεις δημοσιογράφων, συγγραφέων, ακαδημαϊκών και σταχυολογεί… Δημιουργεί ένα μωσαϊκό ιδεών για το τι είναι αυτός ο μαλάκας τελικά. Εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω @, θα προτιμήσω το πρώτο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου και όλων σχεδόν των αλφάβητων ανά τον κόσμο. Ο μαλάκας λοιπόν… Είναι αυτός που θα ρωτήσει είκοσι φορές το ίδιο πράγμα, ενώ η απάντηση είναι μπροστά του, με γραμματοσειρά 72 και καραμπόλντ. Είναι εκείνος που θα σε ενοχλήσει φανερά, χρησιμοποιώντας την ατάκα «Δεν ενοχλώ, ε»; Είναι πασιφανώς αυτός που δεν θα σου πει ένα καλό λόγο για τα είκοσι κιλά που έχασες μετά από επίπονη δίαιτα και όταν πλέον πας στο ζωολογικό κήπο και – επιτέλους – δεν σου δίνουν οδηγίες οι ελέφαντες (κλεμμένο κάργα). Είναι ο άλλος που θα σε πάρει τηλέφωνο στις δύο το πρωί επειδή το κοΠιούτερ δεν τυπώνει. Καλά, το ότι δεν έχει εκτυπωτή δεν απασχολεί σε πρώτο επίπεδο…
Οι καλεσμένοι του βιβλίου συμβάλλουν με ιστορίες, προσωπικές αφηγήσεις και δοκίμια πάνω σε αυτό που ταλανίζει την ανθρωπότητα. Η μαλακία, πάνω απ’ όλα, είναι ανθρώπινη. Κάνεις το λάθος, έχοντας τις καλύτερες προθέσεις και στη συνέχεια έρχεσαι αντιμέτωπος με αυτό. Ζητάς συγγνώμη από αυτούς που επλήγησαν και κάνεις ό,τι μπορείς να μην υποπέσεις σε παρόμοια ασχημία. Αν σπάσεις την πιο πάνω αλυσίδα, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, είσαι μαλάκας. Αν δεν θέλεις να το παραδεχτείς, είσαι δυο φορές μαλάκας. Κι αν θεωρείς ότι ΟΛΟΙ οι άλλοι έχουν λάθος και θα πρέπει να σου απολογηθούν, είσαι χοντρομαλάκας και μάλλον είναι ανίατη η περίπτωσή σου.
Ο Marmion εστιάζει σε διάφορες εκφάνσεις του φαινομένου. Κάπου διαβάζω πως η μαλακία θα ήταν γυμνή, χωρίς την καλλιέργεια και τα «ειδικά» τεχνικά λεξιλόγια. Βλέπετε, φίλοι και φίλες, ο καλλιεργημένος δεν παύει να είναι μαλάκας. Η μαλακία δεν είναι φυσικό επόμενο της κατάστασης αμάθειας. Δυστυχώς, υπάρχουν απίστευτα διαβασμένοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι malakes beyond comparison. Τους βλέπουμε παντού. Στα μέσα μαζικής εξημέρωσης, στη βουλή, σε βασικές διευθυντικές θέσεις. Η μαγεία του μαλάκα έχει να κάνει με την έπαρσή του, σε απόλυτα αναλογικά μεγέθη. Η έπαρση είναι το μέτρο της βλακείας, όπως ακριβώς η μάζα είναι το μέτρο της αδράνειας. Όταν πατήσεις απότομα φρένο και δεν φοράς ζώνη, γεύεσαι και τα δύο. Όταν ανοίγεις το στόμα σου πριν σκεφτείς τι θα βγάλεις από κει μέσα, γεύεσαι και τα δύο. Το ζήτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν η μαλακία καταπολεμάται. Δεν ξέρω τι να σας πω… Δεν έχω ιδέα τι να σας απαντήσω. Θα θέλατε να διαβάσετε και εσείς το βιβλίο αυτό;
Κώστας Κούλης
Ο Ζαν-Φρανσουά Μαρμιόν δημοσιογραφεί περί των επιστημών στο περιοδικό Sciences Humaines και είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού ψυχολογίας Le Cercle Psy.