= Ψαλιδισμένες μέρες
Βιβλία

loogoo

Ψαλιδισμένες μέρες

 
Ψαλιδισμένες Μέρες
Γιώργος Γιαλούρης
Εκδόσεις Λυκόφως
 
   Η ζωή είναι ωραία. Κοινότυπο, ε; Μήπως όμως στα κοινότυπα κρύβονται οι μεγάλες αλήθειες; Αυτές οι σκέψεις και τα ερωτηματικά γεννήθηκαν στο μυαλό μου διαβάζοντας το τρίτο βιβλίο του Γιώργου Γιαλούρη, τη συλλογή διηγημάτων «Ψαλιδισμένες μέρες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

   Το βιβλίο είναι αφιερωμένο «Σε εκείνους που επιθυμούν ένα διαφορετικό μονοπάτι». Προσέξτε, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το ρήμα «επιθυμώ» και όχι «επιλέγω». Διαβάζοντας τα διηγήματα, κατάλαβα το γιατί. Πολλές φορές (για να μην πούμε σχεδόν πάντα), οι επιλογές μας δεν συμφωνούν με τις επιθυμίες μας. Και εκεί έρχεται ο μεγάλος συμβιβασμός στη ζωή μας, κάπου αναγκαίος για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε.
 
psalidismenesmeres2045
   Και κάπου εκεί έρχεται το διήγημα «Σατόρι», που σημαίνει μετάβαση σε μια διαρκή κατάσταση ενατένισης της κεντρικής εμπειρίας της ζωής, για να μας δώσει ο Γιαλούρης να καταλάβουμε ότι πέρα από τις προσωπικές και τις εργασιακές μας σχέσεις (που αποτελούν το γενικό θέμα όλης της συλλογής διηγημάτων), ο άνθρωπος μπορεί να αποδράσει και να βρει τον εαυτό του σε μια στιγμή, κυριολεκτικά σε μια στιγμή απόλυτης αυτοσυνείδησης. Πώς καταλαβαίνουμε αυτήν τη στιγμή; Είναι η στιγμή που ένα κύμα ευφορίας πλημμυρίζει το στήθος μας, όπως γράφει ο συγγραφέας.

   Σε γενικές γραμμές, ο Γιαλούρης περιγράφει ένα δυστοπικό μέλλον, που θα έρθει όσο ο άνθρωπος αποκόπτεται από τις επιθυμίες του, όσο καταπολεμάει τα συναισθήματά του και επιτρέπει στην ύπαρξή του να αλλοτριωθεί από την εργασία και τη δημιουργία μονοδιάστατων σχέσεων. Ουσιαστικά όμως, ο Γιαλούρης δημιουργεί ελπίδα. Είναι το άτομο με τις αστείρευτες δυνάμεις του.
 
Αθανασία Καλαϊτζόγλου-Κε

Ο Γιώργος Γιαλούρης είναι συγγραφέας δύο συλλογών διηγημάτων και ενός μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας, ενώ έχει συμμετοχή σε πολλές ανθολογίες με βραβευμένα διηγήματα.
 
gialouris20
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία