Βιβλία

PRINCE - Με ανοικτό και με κλειστό μικρόφωνο

 
PRINCE
Με ανοικτό και με κλειστό μικρόφωνο
Neal Karlen
Εκδόσεις Ψυχογιός

   Τελικά ο Prince είχε κλέψει την παράσταση τον Αύγουστο του 1983, όταν μετά από παρότρυνση του Michael Jackson, τον ανέβασε πάνω στη σκηνή ο James Brown;

   O Neal Karlen, παιδικός φίλος του Prince, ξεδιπλώνει περίτεχνα τον μίτο αυτού του σταρ. Θυμάται στιγμές, συζητήσεις τους, συνεντεύξεις και πολλά άλλα, δίνοντας ίσως την πιο ξεκάθαρη εικόνα. Το βιβλίο είναι γραμμένο σαν προσωπικό ημερολόγιο, όπου οι ζωές αυτών των δυο ανθρώπων μπλέκονται παράλληλα. Βόλτες με το αυτοκίνητο, συζητήσεις για το επαγγελματικό wrestling, αγαπημένο άθλημα και των δύο. Έπαιζαν στις ίδιες γειτονιές αλλά άρχισαν να γίνονται φίλοι μετά από μια σειρά συνεντεύξεων για ένα πολύ γνωστό έντυπο. Ο Neal έλαβε ευχαριστήριο γράμμα από τον Prince. «Ευχαριστώ που είπες την αλήθεια». Ο ιδιοφυής σταρ εκτίμησε τον άνθρωπο αλλά και δημοσιογράφο Neal. Για το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας άνοιξε βαλίτσες με σημειώσεις που είχε κρατήσει από τα χρόνια που ήταν η σκιά αλλά και ο πιο κοντινός άνθρωπος του Πρίγκηπα. Σημειώσεις σε χαρτί τουαλέτας, μισοτελειωμένες φράσεις, όλα γραμμένα σε πραγματικό χρόνο.

   Ένας θησαυρός ύπαρξης και ανυπαρξίας, όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Κάθε φράση, κάθε σκέψη, κάθε ιστορία ξαναγεννήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τον Neal ώστε να αποδώσει τη πλέον ρεαλιστική εικόνα του Prince. Στοίβες χαρτιών, αναμνήσεων, που καθόρισαν και τη δική του ζωή.
 
prince2214

   Ποτέ δεν ήμουν φαν του Prince. Φυσικά και κατανοώ τη σημαντικότητά του στον χώρο της μουσικής, το λαμπρό του άστρο, τα τραγούδια, που σε αρκετά από αυτά γνωρίζω όλους τους στίχους. Ήταν απίστευτος performer, σαγηνεύοντας τα πλήθη σε κάθε εμφάνισή του. Δεν θυμάμαι ποτέ να ασχολήθηκα ή να μπήκα να διαβάσω για την προσωπική του ζωή. Με ποια έβγαινε, με ποια είχε σχέση, αν μαλλιοτραβιόταν και λοιπές χαζομάρες, που συχνά φιγουράρουν σε περιοδικά που δεν έχουν άλλο λόγο ύπαρξης πέραν του κουτσομπολιού που «προσφέρουν».

   Οι καταγραφές, οι αυτοβιογραφίες, οι βιογραφίες διάσημων γενικότερα, πάντα με κεντρίζουν. Οι καταγραφές που δεν κιτρινίζουν, που δεν ωραιοποιούν, που ξεδιπλώνουν τον άνθρωπο πίσω από τα σταριλίκια, με μαγεύουν. Αυτό το βιβλίο μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Είναι γραμμένο απλά χωρίς λοβιτούρες ή προτάσεις εντυπωσιασμού. Ο συγγραφέας άντλησε υλικό που μάζευε χρόνια μένοντας δίπλα στον Prince. Ένοιωσα την ανθρώπινη πολύπλοκη πλευρά αυτού του ανθρώπου. Το ταλέντο του, τους φόβους και τις ανασφάλειές του, αν και εκείνος ποτέ δεν ήθελε να φαίνεται τόσο γήινος. Τολμώ να πω πως μου κίνησε το ενδιαφέρον να τον ανακαλύψω και να ακούσω τα τραγούδια του ξανά μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Με έφερε πιο κοντά στον άνθρωπο, στον καλλιτέχνη, στον σταρ.

   Είναι από τα καλύτερα βιβλία σε αυτό τον τομέα και το προτείνω σε φαν και μη.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
nealkarlen22

Ο ΝΙΛ ΚΑΡΛΕΝ γεννήθηκε το 1959 στη Μινεάπολη της Μινεσότα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μπράουν, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος σε διάφορα έντυπα, όπως οι New York Times και το περιοδικό Rolling Stone. Έχει συνεργαστεί με το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο CBS News και με το National Public Radio. Μυθοπλαστικά του κείμενα έχουν δημοσιευθεί στο λογοτεχνικό περιοδικό Indiana Review. Μεταξύ άλλων έχει εκδώσει το βιβλίο Babes in Toyland: The Making and Selling of a Rock and Roll Band, ενώ τα συγγραφικά του ενδιαφέροντα ποικίλλουν, από το θέαμα και τον αθλητισμό ως τη γλώσσα και τη θρησκεία.
 
Joomla Social by OrdaSoft!