= Πράκτορες του πλανήτη: Η απαγωγή της Δ
Βιβλία

loogoo

Πράκτορες του πλανήτη: Η απαγωγή της Δ

 
Ελένη Ανδρεάδη
Πράκτορες του πλανήτη: Η απαγωγή της Δ
Εικόνες: Στέφανος Κολτσιδόπουλος
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Είναι κανείς εδώ;

   Να σας συστηθώ. Ονομάζομαι Ανανγώστης. Μισό… Ονομάζομαι ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ! Ναι, πολύ καλύτερα. Δεν έχω ιδέα αν το εν λόγω είναι το βαφτιστικό μου ή το επώνυμό μου, αλλά αυτό δεν έχει και πολλή σημασία. Εκείνο που ΕΧΕΙ σημασία είναι ότι ένα πάρτι πήγα να δώσω – ξέρετε, από αυτά των γενεθλίων – και κατέληξα να πρωταγωνιστώ στην κορυφαία περιπέτεια της χρονιάς.

   Τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο υπέρτατος κακός παιδικών βιβλίων και πασών των παιδικών ιστοριών, Ιβάν Φον Βαμπάουερ, έχει απαγάγει την αρχηγό της Περιβαλλοντοπόλ, την περίφημη Δ. και ετοιμάζεται να εξαπολύσει ένα φοβερό τέρας, για να βλάψει τον πλανήτη μας. Έχουμε μόλις είκοσι τέσσερις ώρες για να βρούμε τη Δ., να σώσουμε τη μεγάλη γαλάζια σφαίρα και να στείλουμε το τέρας από κει που ήλθε. Βοηθοί στην προσπάθεια, πέρα από τον Αναγνώστη, είναι οι εκπληκτικοί πράκτορες, από κάθε γωνιά της Γης, συν κάτι εξωγήινοι που μπήκαν στην ομάδα λόγω ήθους και απόδοσης. Όλοι αυτοί θα μεταβούν στο πιο βαθύ σημείο, στον βυθό της αβύσσου και στο υψηλότερο μέρος, κάπου στη στρατόσφαιρα.
 
praktores21
   Η Ελένη Ανδρεάδη έχει κερδίσει το στοίχημα από τις πρώτες σελίδες. Ο τρόπος που εκτυλίσσεται η ιστορία, σε συνδυασμό με τους χρωματισμούς, τις απίστευτες εικόνες του Στέφανου Κολτσιδόπουλου και – φυσικά – τον τρόπο επικοινωνίας με εμάς που διαβάζουμε το βιβλίο, είναι το γιατί και το διότι αυτό το βιβλίο είναι το καλύτερό της, σε μία σειρά πολύ, μα πολύ, επιτυχημένων βιβλίων. Ο μικρός αναγνώστης, που θα πρέπει να είναι… κάπως μεγαλύτερος, για να πιάσει όλο το νόημα, θα αισθανθεί κομμάτι της ιστορίας, θα γελάσει πολύ, θα προβληματιστεί και ίσως να πει στους γονείς του «Μήπως να μην καταναλώνουμε τόσο πολύ πλαστικό»; Με αρωγούς τους κωδικούς QR και την τεχνολογία, μπορούμε να δούμε όλα αυτά που διαβάζουμε και ακόμα περισσότερα, ενώ, πέρα από την επαγρύπνηση και την αναλυτική παρουσίαση για το περιβάλλον και το κακό που του προκαλεί το πλαστικό, μπορούμε να λάβουμε χρήσιμες οδηγίες για το πώς να βάζουμε όλο και λιγότερο από αυτό το πλαστικό στη ζωή μας.

   Τώρα… είναι στο μυαλό μου όλο αυτό ή εγώ θεωρώ πως ο Βαμπάουερ έχει εξελιχθεί σε έναν συμπαθέστατο κακό; Καλά, δεν θα σας πω τι γίνεται στο βιβλίο… Απλά διερωτώμαι. Όπως διερωτώμαι και για το πρόσωπο της Δ. Τι θα γίνει, δεν θα τη γνωρίσουμε ποτέ από κοντά; Μμμ… μήπως να ανοίξουμε το φάκελο; Καλά, μιλάμε για ένα απόλυτα διαδραστικό ανάγνωσμα, το οποίο θα τα ξετρελάνει τα παιδιά σας, αλλά και εσάς τους ίδιους. Το χιούμορ ιδίως… Θα μπορούσε να γίνει και ταινία και θεατρική παράσταση και ό,τι θέτε. Οψόμεθα.
 
andreadi21
   Η Γη μας χρειάζεται. Χρειάζεται να τη νοιαζόμαστε. Ο άνθρωπος της έχει κάνει μόνο κακό αυτά τα λίγα χρόνια που βρίσκεται πάνω της. Είναι ο βασικός υπαίτιος όλων των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον πλανήτη, είναι ο χειρότερος και πιο άγριος θηρευτής στην ιστορία των ειδών και όχι μόνο δεν κάνει κάτι γι’ αυτό, καταστρέφει ακόμα περισσότερο.

   Έχουμε φιλοξενήσει πολλά βιβλία της Ελένης Ανδρεάδη. Και κάθε ένα από αυτά μας δίνει χαρά, μας γεμίζει, μας εκπαιδεύει και μας κάνει ένα δώρο. Εκείνο της φιλίας. Πάρτε το βιβλίο, διαβάστε παρέα με τα παιδιά σας, χαρίστε το σε εκείνους που αγαπάτε. Μόνο κέρδος θα έχετε. Όπως εκείνο που έχει ο πλανήτης μας από τους πράκτορές του…

Κώστας Κούλης
 
 
Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο. Ταξίδεψε και δούλεψε σε πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Αμερική, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εκεί πήρε ένα μάθημα στη δημιουργική γραφή και έγραψε ένα μυθιστόρημα, το οποίο γρήγορα έκρυψε στο συρτάρι της. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 2009, ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη», η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές. Τα βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα της οργάνωσης υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν βραβευτεί για την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες. Τα βιβλία της μεταφράζονται και κυκλοφορούν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Κορέα, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν άλλα τέσσερα βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, το βιβλίο της «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης» καθώς και το «Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου» που απευθύνεται σε νήπια. Επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα των Πρακτόρων του Πλανήτη και βρείτε πολλές άκρως απόρρητες αποστολές και πληροφορίες για τη δράση της εδώ: http://planetagents.org/
 
koltsidopoulos21
Ο Στέφανος Κολτσιδόπουλος σπούδασε Visual Communication Design και Animation στο Middlesex University και Computer Animation στο London Guildhall University. Εργάστηκε σε κανάλια με παγκόσμια εμβέλεια όπως το ΜTV, ενώ σήμερα συνεργάζεται με μεγάλες διεθνείς διαφημιστικές εταιρείες σε Ελλάδα, Σουηδία και Δανία.
 
Joomla Social by OrdaSoft!