Βιβλία

Πράκτορες του πλανήτη – Τα τέρατα των ωκεανών

 
Ελένη Ανδρεάδη
Πράκτορες του πλανήτη – Τα τέρατα των ωκεανών
Εικόνες: Στέφανος Κολτσιδόπουλος
Μεταίχμιο
 
   Κανείς δεν ξέρει πώς βρέθηκα από το κρεβατάκι μου στο κατώφλι της πιο επικίνδυνης αποστολής όλων των εποχών. Το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να σβήσω τα φώτα, να ανάψω ένα φακό για να βλέπω τι διαβάζω και… και αυτά! Ξαφνικά, ενώ εφάρμοζα το πλάνο, πετάχτηκαν από δίπλα κάτι πιτσιρίκια, από διάφορες χώρες του κόσμου, κάτι σαν Power Rangers δηλαδή, χωρίς τις γελοίες στολές ευτυχώς και μου είπαν ότι πρέπει να συνδράμω. Να συνδράμω στο έργο τους. Πιτσιρίκος κι εγώ (το προϋποθέτει το σενάριο, κατά συνέπεια «αδυνάτισα» κατά 37 έτη), είπα το ναι, γιατί – απλούστατα – τον αγαπάω τον πλανήτη μου και δεν θέλω να μου πάθει κάτι.
 
praktores01
   Οι υπόλοιποι συν-πράκτορες μου εξήγησαν την ιστορία που τείνει να μεταμορφωθεί στο μεγάλο κίνδυνο που απειλεί τη Γη μας. Ο υπέρ-κάκιστος Ιβάν φον Βαμπάουερ, Ελβετός στην καταγωγή (Να θυμηθώ να τα ψάλω στον Ελβετό αδελφό μου Thomas, που επιτρέπει να διαμένουν στη χώρα του τέτοια ανθρωπίδια), θέλει να κάνει κακό στη μεγάλη γαλάζια σφαίρα και αποφάσισε να ξεκινήσει από εκεί που εμφανίστηκε η ζωή. Από τη θάλασσα! Σε 48 θα την έχει καταστρέψει τελείως και… όπα, όπα! Σε 48 τι; Μέρες, μήνες, χρόνια; Ώρες… ΩΡΕΣ; Δηλαδή δυο μέρες; Δηλαδή τρεχάτε, ποδαράκια μου, να μην αυτό ο τέτοιος μου; Και είπα ότι δέχθηκα να αναμειχθώ σε όλο αυτό;

   Ο κακός φον τάδε λοιπόν θέλει να αφανίσει τη θάλασσα. Έχει ξαπολήσει τέσσερα τέρατα, σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Έχοντας στη διάθεσή μας ένα υπέροχο αερό-υποβρύχιο (Πώς είπατε; Ναι, ναι, από θάλασσα κι από αέρα θα εφορμήσουμε), θα πάμε να κονταροχτυπηθούμε με τα τέρατα και – φυσικά – θα κερδίσουμε. Αλλιώς ΔΕΝ υπάρχει επιστροφή! Σύντροφοί μας σε αυτή την παράτολμη παρατολμιά, οι γνώσεις μας, η αγάπη μας για το σπίτι μας, ο παιδικός μας ενθουσιασμός και το σενάριο, που υπαγορεύει νίκη των καλών και μόνο. Πρέπει να τα καταφέρουμε, για το καλό των συνανθρώπων μας και όλων εκείνων που έρχονται μετά από μας, για να κατοικήσουν τη Γη.
 
andreadi
   Δεν έχω διαβάσει πιο χάι-τεκ βιβλίο για παιδιά! Και είμαι ευτυχής που ήλθε στα χέρια μου. Τι υπέροχο δημιούργημα είναι τούτο; Πέρα του ότι αφηγείται μία καταπληκτική ιστορία, πέρα του ότι στο τέλος μαθαίνουμε – μικροί ή/και μεγάλοι – πέντε πράματα για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και να μη ρυπαίνουμε τόσο, έχουμε και τα τεχνολογικά σημεία. Μπορείτε να σκανάρετε ειδικά σημεία του βιβλίου και να μάθετε ακόμα περισσότερα πράγματα για τον πλανήτη μας, που υποφέρει στα χέρια μας. Για τα κοράλλια που ταλαιπωρούνται, για τα ψάρια που κυνηγά ο άνθρωπος χωρίς μέτρο, για το πώς θα καταφέρουμε να μην τα διαλύσουμε όλα. Ομολογώ που μου έκανε τρελή εντύπωση η δόμηση αυτού του βιβλίου και οι άπειρες δυνατότητες που δίνει ώστε να μάθουμε ακόμα περισσότερα για το περιβάλλον. Η Ελένη Ανδρεάδη πλάθει μαγικά όλο αυτό που διαβάζουμε, όλη τη διαδραστική ιστορία, είναι η πλοηγός και η… Ε, να μην τα λέμε και όλα… σωστά; Οι εικονογραφήσεις του Στέφανου Κολτσιδόπουλου είναι κουμπωμένες πάνω στην αφήγηση και δίνουν έναν λαμπερό τόνο σε όλα αυτά που καταβροχθίζουν τα μάτια μας.
 
koltsidopoulos
   Έχουν κυκλοφορήσει άλλα δυο βιβλία από αυτή τη σειρά, τα οποία και ΔΕΝ θα μου γλυτώσουν. Είναι σημαντικό για τα ζουζούνια μας να διαβάσουν για το περιβάλλον και να έχουν πράσινη συνείδηση από νωρίς. Και δεν σας λέω να γίνουν γραφικά, σαν κάτι άλλους που ξέρω… Απλά, θα πηγαίνουν κάπου και δεν θα ρυπαίνουν, δεν θα τα κάνουν όλα κατσαμάκι για χάρη γούστου. Θα είναι πράκτορες του πλανήτη και θα το διασκεδάζουν. Αυτός δεν είναι κι ο σκοπός; Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο, πολλά μπράβο!

Κώστας Κούλης
 
Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα, όπως για τη Ford Motor Company, Accenture, BBC και το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας. Ένα ντοκιμαντέρ της αμερικάνικης εταιρείας παραγωγής Participant Productions (που ακολούθησε την παραγωγή του Μια Ενοχλητική Αλήθεια με τον Αλ Γκορ), στο οποίο εργαζόταν ως περιβαλλοντικός σύμβουλος, την οδήγησε στην Ινδία. Εκεί συνάντησε παιδιά που κατάφεραν να απαγορεύσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους και πείστηκε ότι αυτά είναι που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Μετακόμισε στην Ελλάδα για να εργαστεί στην οικογενειακή τουριστική επιχείρηση Σάνη Α.Ε., όπου μεταξύ άλλων επιμελείται το πρόγραμμα Sani Green. Το 2009 ίδρυσε την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Με καινοτόμο αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, η οργάνωση τους δίνει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε πολίτες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν δράση για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Το σχολικό πρόγραμμα υλοποιείται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2013 οι Πράκτορες του Πλανήτη βραβεύτηκαν ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
 
Ο Στέφανος Κολτσιδόπουλος σπούδασε Visual Communication Design και Animation στο Middlesex University και Computer Animation στο London Guildhall University. Εργάστηκε σε κανάλια με παγκόσμια εμβέλεια όπως το ΜTV, ενώ σήμερα συνεργάζεται με μεγάλες διεθνείς διαφημιστικές εταιρείες σε Ελλάδα, Σουηδία και Δανία.
 
Joomla Social by OrdaSoft!