Βιβλία

Πολυξένη

 
Πένυ Παπαδάκη
Πολυξένη
Εκδόσεις Ψυχογιός
 

   Η Ασημίνα και η Πολυξένη είναι τα δυο πρόσωπα της ιστορίας που διαδραματίζεται και αποδίδεται με τόσο γλαφυρό τρόπο από τη συγγραφέα Πένυ Παπαδάκη. Θύματα και οι δύο τους μιας μοίρας τυφλής.

   Η Ασημίνα μεταμορφώνεται και σκληραίνει με όλα όσα συμβαίνουν. Οι λύπες που εισπράττει και τα δικά της γιατί, που δεν βρίσκουν απάντηση, υψώνονται σαν τοίχος γύρω της. Γίνεται η ίδια θύτης. Όσο για το θύμα της… ένα μωρό που εκείνη επέλεξε να αναθρέψει, μετά τον χαμό των γονιών του. Ο άνδρας της Ασημίνας ερωτεύεται τη Μαίρη και εξαφανίζεται μαζί της, αφήνοντας πίσω τα δυο του αγόρια και τη σύζυγο. Η Ασημίνα καταπίνει την πίκρα της και προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά της. Ένα δυστύχημα όμως ζωντανεύει όλα εκείνα που προσπαθούσε να ξεχάσει. Η μητέρα της Μαίρης, μια γυναίκα της ανώτερης κοινωνικής τάξης, ζητά από την Ασημίνα να μεγαλώσει επί πληρωμή το μωρό που σώθηκε από το δυστύχημα. Τον καρπό του έρωτα του παράνομου ζευγαριού. Δεν θέλει να δημιουργηθούν σούσουρα και κουτσομπολιά. Την νοιάζει το φαίνεσθαι και δεν δίνει δεκάρα για το εγγόνι της. Η Ασημίνα, πνιγμένη στα χρέη που της είχε αφήσει ο μοιχός, δέχεται. Εκεί ξεκινά ένας Γολγοθάς και για τις δύο.
 
polyxeni21

   Πώς μπορεί ένα παιδί να πληρώνει τα λάθη των γονιών του; Πώς μπορεί μια παιδική ψυχούλα να καταλάβει ότι ο άνθρωπος που θεωρούσε μητέρα, που βασιζόταν πάνω της, που προσπαθούσε νυχθημερόν να ευχαριστήσει, ήταν μια ξένη; Μια γυναίκα που έχασε η ίδια τη γη κάτω από τα πόδια της, όταν συνειδητοποίησε ότι ο σύζυγός της είχε συνάψει παράνομη σχέση.
Πώς να αντέξει μια μάνα με δύο παιδιά να υιοθετήσει τον καρπό ενός απαγορευμένου έρωτα; Πώς να δώσει αγάπη στο πλάσμα που εκείνη θεωρεί ότι έδωσε τους τίτλους τέλους σε ένα γάμο που ενδόμυχα ήξερε ότι είχε τελειώσει χρόνια τώρα; Η μικρή Πολυξένη περνάει την παιδική αλλά και την εφηβική της ζωή δια πυρός και σιδήρου.

   Θύμωσα πολλές φορές με την Ασημίνα, αδυνατούσα όμως να μπω στη δική της θέση, να δω τα πράγματα μέσα από ένα πρίσμα μίζερο και καταθλιπτικό. Μέσα από ταμπού και ψεύτικες κοινωνικές θέσεις. «Συμμάχησα» με τη μικρή Πολυξένη, που παρόλη τη σκληρότητα που βίωνε γύρω της, εκείνη προσπαθούσε να δει θετικά τον κόσμο. Η ψυχή της ήταν γεμάτη αγάπη και λαχταρούσε μια αγκαλιά, έναν καλό λόγο από εκείνη που θεωρούσε μητέρα.

   Η ιστορία είναι καταλυτική. Ζούμε μέσα από την ηρωίδα όλες τις πτυχές αλλά και τις ιστορίες της ζωής της. Θα βρει την αγάπη που προσμένει; Θα πάρει απάντηση σε όλα εκείνα τα γιατί; Θα μάθει την αλήθεια αλλά η λύτρωση… Το βιβλίο περνά από το παρόν στο παρελθόν, προσπαθώντας να βοηθήσει τον αναγνώστη να αντιληφθεί την κοινωνία του ’70. Πόσο θλιβερή φαίνεται… Πόσο απόμακρη αλλά και πόσο κοντινή. Η Πένυ Παπαδάκη πλέκει με μαεστρία τον ιστό και δίνει στο αναγνωστικό κοινό ένα συγκλονιστικό βιβλίο. Τα συναισθήματα του αναγνώστη θα είναι ανάμεικτα, θα περιπλανηθεί μέσα σε σκιές, αλήθειες και θα συγκινηθεί πολλές φορές.

   Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε, καθώς ανήκει στα καλύτερα της χρονιάς που διανύουμε.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
penypapadaki21

Η ΠΕΝΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε λογιστική και ασχολήθηκε με το αντικείμενο των σπουδών της για είκοσι πέντε χρόνια, δίχως να επιτρέψει στους αριθμούς να επηρεάσουν το ανήσυχο πνεύμα της. Εργάστηκε επίσης για επτά χρόνια στον τομέα του μάρκετινγκ, μέχρι το 2011, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Μιλά αγγλικά και γερμανικά. Το 2007 έγινε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Τα τελευταία χρόνια καταπιάνεται και με τη στιχουργία. Στίχους της έχουν ερμηνεύσει η Λένα Αλκαίου και ο Θοδωρής Νικολάου. Ύστερα από αρκετά χρόνια που ασχολείται με τη συγγραφή εξακολουθεί να πιστεύει πως η μεγαλύτερη δημιουργία της ζωής της είναι τα δύο παιδιά της, στα οποία σχεδόν πάντα αφιερώνει τα βιβλία της. Όνειρό της; Να παραμείνει ονειροπόλα και το πνεύμα της να συνεχίσει να είναι ανήσυχο. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν άλλα επτά μυθιστορήματά της, που έχουν πουλήσει συνολικά περισσότερα από 50.000 αντίτυπα.
 
Joomla Social by OrdaSoft!