Βιβλία

Poldark – Ρος Πόλνταρκ

 
Winston Graham
Poldark – Ρος Πόλνταρκ
Εκδόσεις Anubis
 
   O Ρος Πόλνταρκ, λοχαγός του 62ου Συντάγματος Πεζικού, γυρνά στην πόλη του Κορνουάλη, μετά τη λήξη του Πολέμου Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ο πατέρας του έχει πεθάνει, η περιουσία του έχει κάνει φτερά και την αγαπημένη του Ελίζαμπεθ έχει αρραβωνιαστεί ο ξάδερφός του Φράνσις. Ο Ρος θα έρθει αντιμέτωπος με πολλές τρομερές αλήθειες. Τα πράγματα έχουν αλλάξει μετά τον πόλεμο. Δεν έχει μάθει να συμβιβάζεται, δεν πειθαρχεί μπροστά στο κατεστημένο και πρυτανεύει τις αξίες και τα ιδανικά που έχουν χαθεί ολοκληρωτικά. Το μόνο που κυριαρχεί είναι η πάλη για εξουσία, δύναμη και κοινωνική αναρρίχηση.

   Με τη βοήθεια δύο εκ των υπηρετών του πατέρα του, του Τζαντ και της Προύντι Πέιντερ και της Ντεμέλζα, μιας κοπέλας που έσωσε από τον μέθυσο πατέρα της και την έφερε ως καμαριέρα στο σπίτι του, ο Ρος παλεύει να ξαναχτίσει την υπερηφάνεια και την οικογενειακή του περιουσία. Προσπαθεί να ανοίξει το ορυχείο του, βοηθά τους αδυνάμους, παρόλο που και ο ίδιος δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Έρχεται αντιμέτωπος με την εξουσία και αρκετές φορές θα προπηλακιστεί για αυτό.

   Ο Winston Graham έχει γράψει μια σειρά υπέροχων βιβλίων με ξεκίνημα αυτό του Ρος. Η πρώτη του τηλεοπτική μεταφορά έγινε το διάστημα 1975- 1977, με πρωταγωνιστή τον Robin Ellis. To 2015, σαράντα χρόνια μετά, το BBC κάνει νέα τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων, με πρωταγωνιστή τον Aidan Turner.
 
poldark2114

   Έχοντας δει και τις πέντε σεζόν βρέθηκα να διαβάζω το πρώτο βιβλίο της σειράς των δώδεκα, παρακαλώ, βιβλίων που έχουν κυκλοφορήσει από τον συγγραφέα. Για άλλη μια φορά ισχυροποιήθηκε η άποψή μου ότι καμία σειρά, καμία ταινία δεν μπορεί να πιάσει το βάθος της ανάγνωσης ενός βιβλίου. Κανένα σκηνικό δεν μπορεί να κοντραριστεί στο σκηνικό που στήνεται στο μυαλό μας διαβάζοντας. Στον βωμό της τηλεθέασης χάνονται απίστευτες στιγμές των βιβλίων και πολλές φορές για τον τηλεθεατή παραμένει αυτό που βλέπει ένα όμορφα κατασκευασμένο κατεστραμμένο πάζλ.

   Έβγαλα από το μυαλό μου τη σειρά, όχι τον Aidan, εκείνος μπήκε κανονικά στο ρόλο του Ρος και τολμώ να πω πως το ανάγνωσμα ήταν πέρα για πέρα απολαυστικό. Η πλοκή είναι πιο ξεκάθαρη, οι χαρακτήρες γήινοι και όχι στυλιζαρισμένοι. Είναι γεμάτο ρομαντισμό, σε ταξιδεύει καλύτερα στην περίοδο που διαδραματίζεται η ιστορία. Ο συγγραφέας έχει βαθιά γνώση της ιστορίας και τη μεταχειρίζεται προς όφελος των χαρακτήρων του.

   Είμαι σίγουρη ότι το βιβλίο θα σας θαμπώσει! Καλές αναγνώσεις και ραντεβού στο επόμενο, με ήρωα την καμαριέρα Ντεμέλζα!

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
winstongraham
Ο Βρετανός Winston Graham είναι συγγραφέας σαράντα μυθιστορημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το The Walking Stick, τo Angell, Pearl and Little God, καθώς και τα Stephanie και Tremor. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί ευρέως και η δημοφιλής σειρά βιβλίων Poldark έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση και προβάλλεται σε είκοσιτέσσερις χώρες. Το όγδοο βιβλίο της σειράς Poldark, με τίτλο The Stranger from the Sea, έχει γίνει ταινία, ενώ η τηλεοπτική σειρά πέντε επεισοδίων βασισμένη σε ένα από τα πρώτα του μυθιστορήματα με τίτλο The Forgotten Story έχει κερδίσει ασημένιο μετάλλιο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Έξι από τα βιβλία του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, με πιο αξιοσημείωτο το Marnie σε σκηνοθεσία Alfred Hitchcock. Ο Winston Graham υπήρξε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας της Λογοτεχνίας και το 1983 τιμήθηκε με τη διάκριση του Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE). Πέθανε τον Ιούλιο του 2003.
 
Joomla Social by OrdaSoft!