= Πικρό κρασί από σταφίδα
Βιβλία

loogoo

Πικρό κρασί από σταφίδα

 
Πικρό κρασί από σταφίδα
Λουκάς Καρνέσης
Εκδόσεις Λυκόφως
 
   «Προφανώς, σκέφτηκε ο αστυνομικός, κάποιοι προσπάθησαν να κάψουν το σπίτι. Τα παραθυρόφυλλα πρέπει να είχαν καεί, γιατί είχαν καρφωθεί εντελώς πρόχειρα κάποιες ξύλινες τάβλες. Μα καλά, τόση κακία; Γιατί; Δεν θα μάθουμε ποτέ από τα λάθη μας»;
 
pikrokrasi1966
   Βρισκόμαστε στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Στα πρώτα της χρόνια, τα περίεργα. Η αποκατάσταση των ισορροπιών είναι δύσκολη, καθώς μιλάμε για τα τέλη της δεκαετίας του `70, πάνω στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας… Πολύς κόσμος είναι μπερδεμένος. Πέντε φόνοι χωρίς καμία σύνδεση μεταξύ τους ταράζουν την κλειστή κοινωνία μιας ελληνικής κωμόπολης, η οποία ήταν άμαθη σε τέτοια περιστατικά και η τοπική αστυνομία δεν μπορούσε να βρει την άκρη του νήματος. Επιστρατεύεται ο Ηλίας Ανδρέου, απόστρατος αξιωματικός, για να λύσει το μυστήριο. Η φιγούρα του Ανδρέου μας παρουσιάζεται από τον Λουκά Καρνέση ως ένας άλλος αστυνόμος Μπέκας, άνθρωπος πράος και μειλίχιος, ο οποίος με όπλο την εμπειρία του και το πλεονέκτημα να ακούει και να παρατηρεί, μας οδηγεί στα μονοπάτια των μυστηριωδών εγκλημάτων, προσπαθώντας να οδηγηθεί σε απαντήσεις. Όλοι οι χαρακτήρες του είναι κλασσικές καρικατούρες της εποχής, άνθρωποι της καθημερινότητας. Δεν υπάρχουν καθόλου υπερβολές και κουραστικές περιγραφές, κοινώς το βιβλίο τρέχει νεράκι στα χέρια του αναγνώστη. Μας παρουσιάζει μια εποχή όπου οι σχέσεις ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί, μετά από μία ταραγμένη περίοδο γεμάτη διχασμό και πόνο. Τη μεγαλομανία της εξουσίας και τη βρωμιά της. Όλα αυτά με έναν τρόπο αφηγηματικό, καθαρό, με γλώσσα καθημερινή και κατανοητή.

   Το «Πικρό κρασί από σταφίδα» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει το χρόνο σας. Δεν κρύβει πολλές ανατροπές, αλλά δεν τις χρειάζεται. Και αφήνει και κάποια ηθικά ζητήματα που μας απασχολούν ακόμη και σήμερα, τροφή για σκέψη. Αναζητήστε το.

Κονίτσας Νάσος

karnesis1942Ήρθα σε τούτον τον κόσμο από κάποια «απροσεξία» του πατέρα μου πριν από πενήντα οκτώ χρόνια. Καθώς ήμουν ένα κακομούτσουνο και γκρινιάρικο μωρό, του υπενθύμιζα κάθε μέρα την ανοησία που έκανε. Η μητέρα μου είπε ότι την ώρα της γέννησης ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες της εκκλησιάς, σημάδι ότι το παιδί γεννήθηκε με χάρισμα. Αργότερα έμαθα ότι οι καμπάνες κτυπούσαν βασανιστικά, γιατί στο νησί (Σαλαμίνα) είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά.

Σπούδασα μόνο ένα έτος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά, δεν χρειάστηκαν τα άλλα, τα έμαθα όλα στο πρώτο, γιατί ήμουν πολύ έξυπνος, το επιβεβαιώνει και η μαμά μου. Μετά τον στρατό (που παρεμπιπτόντως είχα τη σοβαρή ειδικότητα του καταδότη θαλαμοφύλακα) γνώρισα το κορίτσι μου, μέσω των αγγελιών γνωριμιών του έγκυρου περιοδικού «Φαντάζιο». Παντρευτήκαμε αμέσως, δεν θέλαμε να χάσουμε χρόνο στα χαζά προκαταρκτικά και έκανα δυο φορές το ίδιο λάθος με τον πατέρα μου. Αποτέλεσμα; δυο αγόρια που ευτυχώς μέχρι σήμερα μου μιλούν ακόμα, στον ενικό.

Μπήκα σε μια τράπεζα για κάποια μικρή κατάθεση και βγήκα μετά από χρόνια, με την ίδια κατάθεση χωρίς τον παραμικρό τόκο. Στάθηκα (με τη γνωστή στάση του σώματος «χέρια στη μέση και τώρα τι κάνουμε;») στην έξοδο της τράπεζας έχοντας τα χρήματα βαθιά μέσα στην τσέπη μου, κοίταξα τον δρόμο, τους ανθρώπους, τα λεωφορεία, χάζευα τις συγκεντρώσεις, τις βιτρίνες και τα φαγάδικα, όταν ξαφνικά σταμάτησα σε μια βιτρίνα βιβλιοπωλείου. Τότε, αγαπητοί μου αναγνώστες, μια σκέψη σαν αγκίστρι ήρθε και γαντζώθηκε στο μυαλό μου (όλες οι άλλες σκέψεις που έμπαιναν έως τότε συναντούσαν ένα κενό και την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια από τα αυτιά). Τούτη εδώ όμως έκατσε για τα καλά στο κενό μου κεφάλι: Θα γίνεις συγγραφέας! Μπορείς να το κάνεις! Είναι δουλειά με χαμηλό μπάτζετ (χαρτί και μολύβι), ό,τι πρέπει τώρα που είσαι χωρίς δουλειά.

Μπήκα αποφασιστικά μέσα στο βιβλιοπωλείο, αγόρασα χαρτί και μολύβι και ένα βοηθητικό σύγγραμμα «πώς να γράφεις διήγημα, για αρχάριους» και άρχισα να γράφω.

Όταν το είπα στην οικογένειά μου όλοι χαμογέλασαν και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν σταματάνε μέχρι σήμερα να γελάνε... Τέλος πάντων, εκτιμώ τη χαρά τους.

Καρνέσης Λουκάς
Joomla Social by OrdaSoft!