= Πες τα ψυχή μου
Βιβλία

loogoo

Πες τα ψυχή μου

 
Αργυρένια Πελεκάνου
Πες τα ψυχή μου
Εκδόσεις Αγγελάκη

   Διαβάζω ό,τι πέσει στα χέρια μου και ό,τι μου γυαλίσει από το εξώφυλλο κυρίως. Το βιβλίο “Πες τα ψυχή μου” ήταν από εκείνα που μου τράβηξε το εξώφυλλο την προσοχή. Το μπλε του ουρανού με τα λευκά σύννεφα που καθρεφτίζονται στη γαλανή θάλασσα και το έντονο κόκκινο της φούστας της κοπέλας, μας παραπέμπoyn σε μια ιστορία γεμάτη συναίσθημα. Και ο γλάρος θα μου έλεγε κάποιος, ο γλάρος παίζει μεγάλο ρόλο στην ιστορία της Αργυρένιας Πελεκάνου. Αλλά αυτό θα το αφήσω σε εσάς, καθώς οι σελίδες θα σας κερδίζουν μια μια.

   Η συγγραφέας μας περιγράφει με γλαφυρότητα όλες τις σκηνές του βιβλίου. Αυτός ο τρόπος γραφής βοηθάει τον αναγνώστη να χαθεί στις εικόνες και στο περιβάλλον που περιγράφεται κάθε φορά. Το βιβλίο ξεκινά με μια υπέροχη εικόνα, που μας ταξιδεύει στην πανέμορφη Αμοργό. Εκεί θα γνωρίσουμε τη Χρυσαφένια, που αργότερα γίνεται Φένια. Μια γυναίκα με πολύ έντονο ψυχικό φορτίο. Μια γυναίκα ξεχωριστή.
 
pesta20a
   Η Χρυσαφένια, γόνος ενός ερωτευμένου ζευγαριού, γεννιέται και από την πρώτη στιγμή η γιαγιά της θα αναγνωρίσει τα σημάδια μιας κληρονομιάς που έρχεται από τα παλιά χρόνια. Δείχνει, μεγαλώνοντας, την έντονη διαίσθηση που διαθέτει, το μεγαλείο της ψυχής της. Δείχνει αγάπη σε όλους, από μωρό στην κούνια ακόμα. Αυτό μας το περιγράφει η συγγραφέας, με τη σκηνή της Βαγγελιώς, της μικρής ξαδέρφης του μωρού (Χρυσαφένια). Μια σκηνή που εμένα προσωπικά, που είμαι μητέρα, με έβγαλε από τα ρούχα μου. Όχι ότι δεν έχουμε συναντήσει τέτοιες καταστάσεις όλοι εμείς που έχουμε παιδιά, αλλά αφού τις προλάβουμε τις ξεχνάμε. Είναι τόσο δυνατή η εικόνα που μας μεταφέρει η συγγραφέας, που προκαλεί ανατριχίλα. Και εδώ φαίνεται το μεγαλείο ψυχής της μικρής Χρυσαφένιας, γιατί μετά από αυτό το περιστατικό το μωράκι με τη χρυσή καρδιά χάιδευε τη Βαγγελιώ, που ένιωθε την τρομάρα που πήρε από την επίπληξη της μητέρας της.

   Ένα μωρό που μεγάλωσε και έγινε γυναίκα. Μια γυναίκα που μέσω τους χαρίσματός της απάλυνε τον πόνο των άλλων. Βοηθάει και γίνεται δότης αγάπης. Τι γίνεται όμως με την ίδια; Η ζωή της θα είναι εύκολη; Θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Σίγουρα όμως τα χαρίσματα τέτοιου είδους κρύβουν και παγίδες. Θα αντέξει η Χρυσαφένια αυτές τις παγίδες; Γιατί μαζί με τη γιατρειά ψυχής που έδινε, μοίραζε και φαρμάκι, γιατί είχε χάρισμα και κατάρα μαζί.

   Κατάφερε να αναμετρηθεί με πρόσωπα νοσηρά, να κερδίσει χαμένες ψυχές. Τι γίνεται όμως με την ίδια; Με την δική της αγάπη; Το δικό της Άγγελο; Θα καταφέρει να τον βγάλει από το σκοτάδι;

   Το βιβλίο ξεκινά με τη Φένια να αγναντεύει το πέλαγο στην ακροθαλασσιά της Αμοργού. Οι σκέψεις της καλυμμένες από την καταχνιά του πόνου της. Πίστευε ότι όταν η καρδιά δίνει το καλό στους δικούς της ανθρώπους, τότε είναι που η ζυγαριά της ζωής γέρνει προς την ευτυχία. Άραγε έλεγε αλήθεια;

   «Πες τα ψυχή μου», ένα βιβλίο που θα σας αφήσει τη γεύση του γλυκόπικρου, αλλά θα νιώσετε πως αξίζει να δίνεται ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα αντίκρισμα. Από τις εκδόσεις Αγγελάκη και τη συγγραφέα Αργυρένια Πελεκάνου.

Κατερίνα Κονίτσα Σωπύλη
 
Η Αργυρένια Πελεκάνου γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά όπου ζει μέχρι και σήμερα. Αν και κατάγεται από τη Χάλκη τα περισσότερα καλοκαίρια της ζωής της τα πέρασε στην Αμοργό, τον τόπο καταγωγής της μητέρας της. Φοίτησε στον Πειραιά και διαθέτοντας υψηλή αντίληψη στις ξένες γλώσσες μιλά άπταιστα Αγγλικά και Ιταλικά. Συνέχισε την επιμόρφωσή της με σεμινάρια πωλήσεων και μάρκετινγκ που την οδήγησαν σε υπεύθυνες θέσεις εμπορικής διαχείρισης σε μεγάλες επιχειρήσεις. Η ιδιαιτερότητα της προσωπικότητάς της, η αγάπη της προς την τέχνη και τα γράμματα, καθώς και τα ταξίδια της ανά τον κόσμο σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, την έσπρωξαν στη συγγραφή, για να αποτυπώσει με ξεχωριστό τρόπο, εικόνες, αισθήματα και βιώματα. Σκιαγραφεί τη δική της πραγματικότητα, δαμάζοντας το όνειρο και τη φαντασία με ιδιαίτερες πινελιές σε έναν μοναδικό καμβά. Άλλωστε η ζωή είναι χρώματα, μυρωδιές και μνήμες.
 
argyrenia
 
Joomla Social by OrdaSoft!