= Πέπλο Σιωπής
Βιβλία

loogoo

Πέπλο Σιωπής

 
Πέπλο Σιωπής
του Stuart Neville
Εκδόσεις Μεταίχμιο

   «Ο τύπος ξέρει να γράφει»! Αυτή η φράση κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου και ανήκει στο συγγραφέα James Ellroy. Ναι, ναι, το δημιουργό του “Black Dahlia”, του “L.A. Confidential” και μερικών ακόμα best seller, που έγιναν και ταινίες. Και όταν ο Ellroy σχολιάζει με αυτό τον τρόπο… Τότε ο κύριος Stuart Neville μπορεί να κομπάζει ότι ακόμα ένας άνθρωπος του πνεύματος θαυμάζει τη δουλειά του. Όπως άλλωστε κι εμείς, οι αναγνώστες. Και αυτό το βιβλίο δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από τρανή πιστοποίηση της εκπληκτικής γραφής του «τύπου» αυτού.
 
peplo
   Έπεσε τελείως τυχαία στα χέρια μου τούτο εδώ. Δεν ήταν ανάμεσα στα βιβλία που στέλνουν στο περιοδικό οι εκδοτικοί οίκοι, δεν ήταν κάτι που ανέσυρα από την τσάντα με τα «εισερχόμενα» του μήνα. Βρέθηκε μπροστά μου, είχα μόλις τελειώσει το βιβλίο που διάβαζα και ρώτησα τη φίλη που το είχε αγοράσει αν μπορούσα να «του ρίξω μια ματιά». Δυο μέρες αργότερα το είχα τελειώσει, αλλά αυτό έχει να κάνει με τον ελεύθερο χρόνο που έχεις στις διακοπές…

   Ο ήρωας της ιστορίας μας είναι ένας κύριος που θέλει να πεθάνει. Βέβαια… διαβάζοντας διαπιστώνεις ότι μερικές παραγράφους μετά ο ήρωας πεθαίνει! Και μετά; Η νεαρή ανιψιά, κληρονόμος του σπιτιού του ήρωα… Μάλλον αυτή είναι η ηρωίδα μας… Φευ… Δολοφονείται μερικές σελίδες μετά. Η ανατροπή – της ανατροπής! Και εκεί ερχόμαστε σε επαφή με τον πραγματικό ήρωα του βιβλίου. Έναν αστυνομικό με μύρια προβλήματα, με εχθρικό περιβάλλον, με εξαιρετικές ικανότητες και άμεση εμπλοκή στο φόνο. Τα πρόσωπα που ανακατεύονται, τα πρόσωπα που αναμιγνύονται… Ένα βιβλίο που βρίσκεται στο σπίτι του αποθανόντα και ενοχοποιεί συγκεκριμένους τύπους… ένα βιβλίο που χάνεται, για να ξαναβρεθεί και να αρχίσει ξανά η προσπάθεια να βγουν στο φως άθλια εγκλήματα του παρελθόντος από ακόμα πιο άθλιους χαρακτήρες του παρόντος. Η αστυνομία της περιοχής ψάχνει και ψάχνεται και όλο και καινούργια στοιχεία εμφανίζονται για τα ειδεχθή εγκλήματα. Βάλτε τώρα με το νου σας ότι όλα αυτά αφορούν Ιρλανδούς, οι οποίοι διαθέτουν που διαθέτουν αίμα που βράζει, έχουν να κάνουν και με όλο αυτό…
 
neville
   Ο τύπος λοιπόν όχι μόνο «ξέρει να γράφει», του αλλάζει τα φώτα! Ο τρόπος που περιγράφει πρόσωπα και καταστάσεις είναι μοναδικός, η τεχνική του στο να σε κάνει να αγωνιάς θα πρέπει να διδάσκεται και το ύφος του είναι απλά μοναδικό. Έχω μείνει απλά άναυδος! Νομίζω ότι θα πρέπει να επιχειρήσω να τον έχω στο περιοδικό για συνέντευξη, για να μας πει πώς εμπνέεται και πώς καταφέρνει να γράφει με αυτό τον τρόπο… Όχι ότι θα γίνουμε κι εμείς τόσο τέλειοι όταν το μάθουμε, απλά θα πιστοποιήσουμε ότι ο άνθρωπος είναι κανονικός και δεν έχει έλθει από άλλο πλανήτη! Είμαι σίγουρος πως θα γίνει ταινία, είμαι πεπεισμένος πως ο συγγραφέας θα επανέλθει με ακόμα ένα αριστούργημα σύντομα και πραγματικά χαίρομαι για την πληθώρα εκπληκτικών συγγραφέων στο χώρο. Όσο πιο διαβάζουμε, τόσο πιο πολύ «βλέπουμε».

Κώστας Κούλης

O Stuart Neville (Στιούαρτ Νέβιλ) αναδείχθηκε σε µπεστσελερίστα συγγραφέα µε το πρώτο του βιβλίο Τα φαντάσµατα του Μπέλφαστ (Μεταίχµιο, 2010), για το οποίο τιµήθηκε µε το βραβείο των Los Angeles Times και µε το Grand Prix Καλύτερου Ξένου Αστυνοµικού Μυθιστορήµατος στη Γαλλία. Έκτοτε έχει εκδώσει έξι ακόµα πολύ επιτυχηµένα µυθιστορήµατα. Τα πέντε από αυτά ήταν υποψήφια για τον τίτλο Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year, ενώ το βιβλίο του Ratlines ήταν στη βραχεία λίστα για το CWA Ian Fleming Steel Dagger. Έχει µεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σε όλο τον κόσµο. Από τις εκδόσεις Μεταίχµιο κυκλοφορούν επίσης οι τρεις προηγούµενες περιπέτειες του επιθεωρητή Λένον: Τα φαντάσµατα του Μπέλφαστ, Συνωµοσία της φωτιάς, Κλεµµένες ψυχές.
 
Joomla Social by OrdaSoft!