= Όταν στον δρόμο περπατώ
Βιβλία

loogoo

Όταν στον δρόμο περπατώ

 
Άντα Γανώση
Όταν στον δρόμο περπατώ
Εκδόσεις Πορφύρα
 
   Ο παππούς Δημήτρης είναι ξανά εδώ! Αυτή τη φορά ο γλυκύτατος παππούς, παρέα με τα εγγονάκια του, θα διασχίσει το δρόμο. Για να πάει μέχρι το περίπτερο. Και μέχρι η ομήγυρη να φτάσει στον προορισμό της, το δικό σας παιδάκι, ανιψάκι ή εγγονάκι, θα μάθει πέντε πράγματα για το πώς περπατάμε, πως περνάμε από το φανάρι και πώς συμπεριφερόμαστε σαν πεζοί.
 
otanstodromo01

   Η Άντα Γανώση έγραψε το κείμενο και φρόντισε τις εικονογραφήσεις. Ο Δημήτρης, συνταξιούχος, με όρεξη να κάνει πράγματα και μάλιστα με την οικογένειά του και με βαθιά σύνεση και ήθος, αναλαμβάνει να μας εξηγήσει ότι αυτό που φαίνεται απλό, οφείλουμε να το σεβόμαστε, μια και μαζί μας, όταν συνοδεύουμε παιδιά, ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι απλό. Τα παιδιά δεν έχουν τις δικές μας παραστάσεις, δεν έχουν τα δικά μας αντανακλαστικά, δεν έχουν ίσως ξαναζήσει κάτι τέτοιο! Ο δρόμος δεν αστειεύεται και επειδή εμείς οι Έλληνες είμαστε πλέον διάσημοι για τις οδηγικές μας ικανότητες…

   H κυρία Γανώση θίγει ένα σοβαρότατο ζήτημα. Είσαι γονιός, είσαι παππούς, είσαι κηδεμόνας και θα πρέπει να πας το παιδί στην παιδική χαρά, στο σχολείο, στο σπίτι ενός συμμαθητή του, σε μια γιορτή ή εκδήλωση. Και θα πρέπει να περπατήσετε. Το παιδί θα είναι καλό να αρχίσει να «τρίβεται» με έννοιες όπως διάβαση, φανάρια, προτεραιότητα και – κυρίως – προσοχή. Μεγάλο ποσοστό οδηγών οδηγεί με άσχημο τρόπο, μεγάλο ποσοστό οδηγών δεν έχει πάντα το νου του στο τιμόνι. Πριν λίγο καιρό βρέθηκα σε μία επαγγελματική συνάντηση, στην οποία ένας τεχνικός διευθυντής μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας τόνισε πως υπάρχει πλέον ντιρεκτίβα από τις εταιρείες στα στελέχη τους να ΜΗΝ μιλάνε στο κινητό ενώ οδηγούν. «Αν δεν μιλήσετε για δέκα λεπτά, είκοσι ή τριάντα λεπτά και πείτε ότι θα πάρετε πίσω όταν μπορείτε να μιλήσετε, η εταιρεία δεν θα πάθει τίποτα. Δεν μπορώ να ισχυριστώ το ίδιο για εσάς τους ίδιους, για την περίπτωση που εξαιτίας της χρήσης κινητού ενώ οδηγείτε, κάτι συμβεί σε έναν πεζό ή εσάς». Καταλαβαίνετε λοιπόν τη σημαντικότητα του θέματος.

   Τα εγγονάκια είναι απλά ενθουσιασμένα που θα πάνε με τον παππού τους μέχρι το περίπτερο. Τους φαντάζει ολόκληρη εκδρομή! Είναι φυσικό να ρωτούν πράγματα. Και είναι εξίσου φυσικό να ξέρουμε να απαντήσουμε και μάλιστα με τρόπο που να μην απωθεί τα παιδιά. Τα παιδία είναι στην ουσία άνθρωποι χωρίς εικόνες, λόγω του ότι μόλις τώρα ξεκίνησαν να ζουν και να αντιλαμβάνονται. Δεν είναι καθυστερημένα, ούτε βραδείας καύσης. Απορροφούν με τρομερές ταχύτητες και καταλαβαίνουν αμέσως πότε λέμε χαζομάρες. Κατά συνέπεια, βάλτε την έπαρσή σας στο χρονοντούλαπο και συμπεριφερθείτε όπως πρέπει!

   Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου φιλοξενούνται παιχνίδια, κουίζ και διάφοροι τρόποι, έτσι ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το θέμα των δρόμων, των φαναριών, των αυτοκινήτων. Μέσα από τις ζωγραφιές και τις ερωτήσεις, το βλαστάρι σας θα μάθει να εκτιμά αυτό που βλέπει, να το αξιολογεί, να περπατά με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον του. Είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο, το οποίο προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Αξίζουν πολλά μπράβο στη συγγραφέα-εικονογράφο για την ιδέα και την εφαρμογή. Περιμένουμε με μεγάλη μας χαρά τις επόμενες κυκλοφορίες. Παππούς Δημήτρης φορ πρέζιντεντ!

Κώστας Κούλης
 
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Γεννήθηκα και ζω με την οικογένειά μου στην Αθήνα, την πόλη που αγαπώ. Εδώ σπούδασα γραφικές τέχνες και στο Μιλάνο κόμικς και εικονογράφηση. Μέχρι τώρα έχω εικονογραφήσει αρκετά κόμικς με ήρωες αστείους και τρυφερούς, που ήσαν τυχεροί, γιατί έδωσαν χαρά και αγαπήθηκαν. Όταν ήμουν πιο νέα, εργάστηκα σ' ένα στούντιο δημιουργίας κινουμένων σχεδίων. Έτσι κατάφερα να φτιάξω μερικά φιλμάκια για την ΕΡΤ. Αγαπώ, όμως, και το θέατρο, γι' αυτό για ένα χρόνο έγινα μια κλόουν ορειβάτισσα. Ηθοποιός δεν κατάφερα να γίνω, όμως είμαι η μαμά του Ντίνου και του Μάρκου, που είναι αληθινά παιδιά, και βέβαια μαμά πολλών καρτούν, δηλαδή της Φανής, του Πρωτεσίλαου, του Δημήτρη, του Θάνου, της Φλώρας κ.τ.λ. Τώρα τελευταία γράφω και κείμενα που θα εικονογραφήσω. Ελπίζω να πάνε καλά, γιατί έχω πολλές ιστορίες να σας πω.
 
 ganosi
 
Joomla Social by OrdaSoft!