= Όταν Έκλαψε Ο Νίτσε
Βιβλία

loogoo

Όταν Έκλαψε Ο Νίτσε

155882

   Να ένα μυθιστόρημα που ανεβάζει ψηλά τον πήχυ. Πολύ ψηλά! Ο διάσημος ψυχίατρος Irvin Yalom δίνει μια ιστορία φαντασίας ίσως όχι τόσο μακριά από την πραγματικότητα, που έχει κάτι να πει σε όλους μας. Πατώντας γερά σε ιστορικές βάσεις, ο Yalom πολύ καλά διαβασμένος μας μεταφέρει στη Βιέννη του 1800.

   Εκεί θα γνωρίσουμε τον μεγάλο φιλόσοφο Friedrich Nietzsche, το νεαρό φοιτητή  Sigmund Freud και τον πετυχημένο γιατρό Josef Breuer. Όλα ξεκινούν όταν η πολυμήχανη Lou Salomé (με την οποία ήταν όντως ερωτευμένος ο Nietzsche) θα παρακαλέσει τον Breuer να σώσει τον φιλάσθενο Nietzsche από την ιδέα της αυτοκτονίας. Όλα πρέπει να γίνουν όμως χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει, αφού είναι ακατάδεκτος και απόμακρος με  όλους... Ο Breuer μόνο μία λύση βρίσκει για να το πετύχει αυτό. Να υποκριθεί τον ασθενή και να ζητήσει ο ίδιος τη βοήθεια του Nietzsche. Τι βοήθεια; Ο Breuer θα υπαινιχθεί ότι έχει χάσει το νόημα της ζωής, ότι χρειάζεται ένα φιλοσοφικό μπούσουλα... Έτσι ο Nietzsche θα του παρέχει φιλοσοφικές συμβουλές, με αντάλλαγμα ο Breuer να θεραπεύσει τις ημικρανίες του! Ο ρόλος του ασθενή ξεκινά σαν αστείο για να καταλήξει ως πικρή αλήθεια. Ο Breuer έχει πράγματι αποπροσανατολιστεί και η φιλοσοφική μελέτη του Nietzsche είναι το βάλσαμο που χρειάζεται... Κατά τη διάρκεια της «θεραπείας» όμως και ο σκληρός Nietzsche ανακαλύπτει την αξία της ανθρώπινης επαφής.
 
   Η ιστορία θα περιλάβει τόσα πολλά! Ένα εγωιστικό σχέδιο θα γεννήσει μία φιλία, ατελείωτες συζητήσεις θα γεννήσουν τη ψυχοθεραπεία και οι ήρωες θα αναγεννηθούν μέσα από μια μαγευτική ανταλλαγή του ψυχικού τους κόσμου. Φιλοσοφία, αγάπη, φιλία, εμμονή, ένστικτο, το νόημα της ζωής, η ύπαρξη του ασυνείδητου και τόσα άλλα θέματα θίγονται λεπτομερώς από το συγγραφέα σε μία ιστορία που σε κρατάει με αμείωτο ενδιαφέρον. Η έρευνα του συγγραφέα είναι μεγάλη και βαθιά, δουλεμένη προσεκτικά, εξεταστική και ανταποκρινόμενη όσο γίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα. Μαζί με τα ζητήματα της ψυχοθεραπείας κάνουμε και ένα νοητό ταξίδι σε μία άλλη εποχή, πριν τη γέννηση της νέας εποχής, παρατηρώντας την απαρχή πολλών συναρπαστικών ανακαλύψεων. Είναι ένα βιβλίο που βουτάει στο ψυχικό σου κόσμο, τα σκαλίζει όλα και σε προκαλεί να αναθεωρήσεις, να τα δεις όλα με νέο φως.

Mαρία Λώλου
Joomla Social by OrdaSoft!