= Ο Ορφέας και ο Ανδρέας
Βιβλία

loogoo

Ο Ορφέας και ο Ανδρέας

 
Ανδρέας Μήτσου
Ο Ορφέας και ο Ανδρέας
Εκδόσεις Καστανιώτη

   Ο σπουδαίος συγγραφέας επιστρέφει με μια συλλογή διηγημάτων. Όπως διαβάζω, πρόκειται για δουλειές του που είχαν πρωτοδημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες, στο μπουκέτο αυτό όμως υπάρχουν και πιο καινούργια πράγματα. Μέσα από αυτή τη συνάθροιση διηγημάτων, ο Μήτσου αφηγείται, συνήθως σε πρώτο πρόσωπο. Αφηγείται διάφορες ιστορίες, άλλες μικρές κι άλλες μεγαλύτερες, με ήρωες ανθρώπους που έχουν ανηφοριές να διαβούν. Μπορεί να είναι η αγάπη για ένα ζωντανό, μπορεί να είναι απέχθεια για κάποιο συνάνθρωπο που έκανε κακό, μπορεί να είναι η απέλπιδα προσπάθεια να πεις δυο κουβέντες και να σε καταλάβουν χωρίς να σε σταυρώσουν.
 
orfeas1955

   Ο τρόπος αφήγησης και γραφής είναι εκείνος ακριβώς που καταξίωσε τον Ανδρέα Μήτσου στο χώρο της συγγραφής. Περιεκτικός, γεμάτος «εικόνες», γεμάτος νοήματα, γεμάτος ζωή. Δεν χρειάζεται να καταφύγει σε τεχνάσματα και ωραιοποιήσεις αυτός ο συγγραφέας. Έχει λόγο που κάνει για χίλιους ζωγράφους και ένα εκατομμύριο ρήτορες. Έτσι όπως τοποθετούνται οι λέξεις η μια δίπλα στην άλλη, δεν είναι να απορείς που το ίδιο θαυμάσια αφηγείται μέσα από ανδρικά και γυναικεία σώματα και μυαλά. Στο βιβλίο του «Η Αλεξάνδρα» είχα πραγματικά σοκαριστεί από τη μαγεία που εξέπεμπε, αφηγούμενος μέσα από μία γυναίκα.

   Δεν πρόκειται να σας πω ποιο από τα διηγήματά του μου άρεσε περισσότερο ή λιγότερο ή ποιο είναι η αιχμή του δόρατος. Όλα διαβάζονται το ίδιο άνετα και όλα ρουφιούνται το ίδιο εύκολα. Είναι ένα βιβλίο που το τελειώνεις μέσα σε μια μέρα και στη συνέχεια πας να αναρωτηθείς γιατί και το σταματάς επιτόπου. Αφού έτσι είναι τα πράγματα γιατί να το σκαλίζουμε; Οι ιστορίες του βιβλίου έχουν να κάνουν με ανθρώπους καθημερινούς, με ανθρώπους γκροτέσκους, με ανθρώπους πραγματικούς. Έτσι όπως μπορεί να τους συναντάμε κι εμείς. Πόσες φορές δεν έχετε σκεφθεί ότι ο τάδε γείτονάς σας πρέπει να είναι κάπως «πειραγμένος»; Το βιώνουν κι άλλοι το φαινόμενο, δεν είστε οι μόνοι…

   Εβδομήντα χρονών ο ήρωας. Ούτε σαράντα δεν φαινόταν η ηρωίδα. Καλά, πώς γίνεται αυτό; Αφού είχαν να βρεθούν πάνω από είκοσι χρόνια… Μα αυτή δεν ήταν η γνωστή του από… από; Και κάπως έτσι ξεδιπλώνεται μόλις μία από τις ιστορίες. Όσο για τις υπόλοιπες σελίδες του βιβλίου, τα θέματα είναι πολλά και οι χαρακτήρες ακόμα περισσότεροι. Ο Μήτσου μας παραδίδει μια ανθοδέσμη ηθογραφιών και κοινωνιών που φορτίζει με συγκίνηση. Νομίζω πως η επόμενη συνέντευξη μαζί του θα είναι και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να εμβαθύνουμε στους χαρακτήρες, στις κοινωνίες, στις χρονικές ατραπούς με τις οποίες καταπιάστηκε, στα σύμπαντα τα οποία κατέβασε στα σπίτια μας…

Κώστας Κούλης
 
mitsou1956
 
Στο εξώφυλλο: μικρογραφία του Boucicaut Master από το «Βιβλίο των θαυμάτων του κόσμου» του Μάρκο Πόλο και του Ρουστιτσέλο, 15ος αι., Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Ο Ανδρέας Μήτσου σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία και Ελληνική Φιλολογία. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση και διετέλεσε σύμβουλος φιλολόγων στην Αθήνα.
Έχει εκδώσει εννέα συλλογές διηγημάτων, πέντε μυθιστορήματα και δύο νουβέλες. Το μυθιστόρημά του Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1996 και η συλλογή διηγημάτων Σφήκες με το βραβείο Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών (Ουράνη) το 2002. Η νουβέλα Ο κύριος Επισκοπάκης απέσπασε το 2007 το βραβείο Αναγνωστών (ΕΚΕΒΙ-ΕΡΤ). Το 2016 απονεμήθηκε στον Ανδρέα Μήτσου το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή του Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια.
Έργα του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. 
 
ΒιβλιογραφίαΑπό τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
Ο αγαπημένος των μελισσών, 2018
Γκαλίνα, 2017
Η Αλεξάνδρα (ePUB), 2015
Η Αλεξάνδρα, 2015
Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια, 2014
Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια (ePUB), 2014
Τα Χριστούγεννα ενός άτυχου μπάτσου, 2013
Τα Χριστούγεννα ενός άτυχου μπάτσου (ePUB), 2013
Τέλος καλό, όλα καλά, 2012
Τέλος καλό, όλα καλά (ePUB), 2012
Ο κίτρινος στρατιώτης, 2012
Ο κίτρινος στρατιώτης (ePUB), 2012
Ο αγαπημένος των μελισσών, 2010
Η ελεημοσύνη των γυναικών, 2009
Ο κύριος Επισκοπάκης, 2007
Ο χαρτοπαίκτης έχει φοβηθεί, 2006
Ιστορίες συμπτωματικού ρεαλισμού, 2005
Ο σκύλος της Μαρί, 2004
Σφήκες, 2001
Γέλια, 1998
Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου, 1995
 
Joomla Social by OrdaSoft!