Βιβλία

Ορφέας

 
Ορφέας
του Richard Powers
Εκδόσεις Λιβάνη

   Άκου πιο προσεκτικά, άκου τα πιο μικρά, άκου πιο ανάλαφρα, κάθε ήχο, από όπου κι αν προέρχεται και θα καταλάβεις πώς θα ακούγεται ο κόσμος πολύ καιρό αφότου θα έχει τελειώσει η δική σου συναυλία.

   Ο μουσικοσυνθέτης Πίτερ Ελς ανοίγει μια μέρα την πόρτα του για να βρεθεί μπροστά σε αστυνομικούς.

   Το ερασιτεχνικό εργαστήριο μικροβιολογίας που έχει φτιάξει στο σπίτι του – το πιο πρόσφατο πείραμά του στο πλαίσιο της αέναης προσπάθειάς του να ανακαλύπτει απροσδόκητα μοτίβα μουσικής – έχει εγείρει τις υποψίες του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
 
orfeas
   Γεμάτος πανικό από την επιδρομή των αστυνομικών, ο Ελς γίνεται φυγάς και καταστρώνει ένα σχέδιο για να μετατρέψει αυτή την ολέθρια σύγκρουση με το κράτος ασφάλειας σε ένα έργο τέχνης που θα αφυπνίσει τους ακροατές του και θα τους ευαισθητοποιήσει ξανά στους ήχους που υπάρχουν παντού γύρω τους. Κάποτε, όταν ήταν νέος, ο Πίτερ Ελς πίστευε πως η μουσική μπορούσε να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου. Τώρα όμως θέλει μόνο ένα πράγμα προτού πεθάνει. Να σπάσει τα δεσμά του χρόνου και να ακούσει το μέλλον.

Ποτέ του δεν θέλησε κάτι άλλο.

   Και αργά το αποψινό βράδυ τούτης της αλλόκοτα όμορφης άνοιξης, το να θέλει κάτι τέτοιο φαντάζει το ίδιο λογικό με το να θέλει οτιδήποτε άλλο. Η σκέψη και μόνο του έφερνε το παγωμένο ρίγος που κάποτε του προκαλούσε η μουσική. Το εργαστήριο τον έκανε να νιώθει ότι ήταν ακόμα ζωντανός, ότι δεν ήταν πολύ αργά για να μάθει το νόημα της ζωής.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
richardpowersΟ Ρίτσαρντ Πάουερς γεννήθηκε στο Έβανστοουν του Ιλινόις.
Έχει γράψει έντεκα μυθιστορήματα, έχει λάβει την υποτροφία MacArthur και το National Book Award, ενώ ήταν υποψήφιος για το Pulitzer και για το National Book Critics Circle (NBCC).

   Η αλήθεια είναι πως με δυσκόλεψε αρκετά αυτό το βιβλίο, οι όροι που χρησιμοποιεί είναι πλήρως κατανοητοί από μουσικούς αλλά όχι από τον απλό κόσμο. Πάντως το βιβλίο είναι συγκλονιστικό και το θέμα του άκρως δελεαστικό. Ο Richard Powers γράφει με απαράμιλλο πάθος για τη μουσική. Ο Ορφέας διερευνά την πολυπλοκότητα της μουσικής εμπειρίας και τα κίνητρα των ανθρώπων για να ασκήσουν μια τόσο απαιτητική και εφήμερη τέχνη. Είναι μοναδικό το "μπλέξιμο" της μουσικής με την επιστήμη και το κατά πόσο μπορείς να δημιουργήσεις τέχνη χρησιμοποιώντας την επιστήμη.

   Ένα βιβλίο που θα σας παρασύρει σε άλλους κόσμους και θα σας καθηλώσει. Ένα βιβλίο για την τέχνη και για τα όρια ή μη, που θα πρέπει ή όχι να έχει. Πού σταματάει η λογική; Πού ξεκινάει το πάθος; Πού υπερβαίνεις τα όρια; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα βρουν την λύση τους μέσα από τις σελίδες τούτου του εκπληκτικού βιβλίου.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!