Βιβλία

Ώρα μηδέν...

 
Αιμιλία Πλατή
Ώρα μηδέν…
Εκδόσεις ΑΥΡΑ

   Η ζωή είναι γεμάτη ιστορίες ανθρώπων που μέσα σε δευτερόλεπτα γκρέμισαν ό,τι έχτιζαν χρόνια. Το στάτους, η κοινωνική και οικονομική ευημερία, οι προοπτικές, τα όνειρα… βορά των παθών, των ενοχών, στράφι στο έμπα του καιρού. Ο ήρωας του βιβλίου δεν λοξεύει από την αυτή περιγραφή. Παιδί από άλλη χώρα, ξένος στη χώρα μας αλλά από την άλλη… Περισσότερο Έλληνας από πολλούς που γνωρίζουμε και που καταχρηστικά φέρουν τον τίτλο. Ο Πάβελ είναι το καμάρι των γονιών του, αλλά και του σχολείου του. Οι καθηγητές του τον αγαπούν, ο μαθηματικός του μάλιστα… Του κάνει μαθήματα για τις εξετάσεις και ο νεαρός Πολωνός περνά στο Πολυτεχνείο.
 
oramiden01   Όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, ο Πάβελ ερωτεύεται. Ανακαλύπτει έναν άγγελο στη γη και νιώθει ευτυχισμένος. Σάμπως ο καθένας μας δεν θα ένιωθε έτσι αν είχε τον προσωπικό του, τον ολόδικό του άγγελο; Η Άνια είναι για κείνον το άλλο του μισό και οι συναντήσεις τους είναι γεμάτες αγάπη, αιώνιες υποσχέσεις και όνειρα. Μέχρι που… έτσι όπως φιλιώνουν οι πιτσιρικάδες, άλλο τόσο έτσι χωρίζουν. Η Άνια πέφτει σε βάρβαρα χέρια, ο Πάβελ αγνοεί την ατυχή κατάληξή της, όταν όμως μάθει μετατρέπεται σε εκδικητή. Παίρνει το νόμο στα χέρια του, κάνει πράγματα που μόνο στις ταινίες γίνονται και αναγκάζεται στη συνέχεια να εγκαταλείψει την Ελλάδα… Για να ξαναγυρίσει. Έχοντας καταστρέψει ό,τι έχει φτιάσει. Σε διάστημα μικρότερο από κείνο που κάνει ένα μάτι για να ανοιγοκλείσει… Ο Πάβελ επιστρέφει. Σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό αυτή τη φορά. Η δευτέρα παρουσία δεν είναι όλες τις φορές η πανηγυρική επιστροφή. Υπάρχουν και κάποιες που αποτελούν σκέτη καταστροφή… Ή σκέτη γένεση.

   Η Αιμιλία Πλατή… δεν ξέρουμε ποια είναι! Πρόκειται για φιλολογικό ψευδώνυμο και εκεί κλείνει το κεφάλαιο «Ποιος είναι ο συγγραφέας». Μαθαίνουμε ότι πρόκειται για μια ανήσυχη φύση, με έφεση στα μαθηματικά και λαχτάρα για την πένα. Μέχρι εκεί όμως. Δεν έχει παραπέρα. Η κυρία Πλατή μας προσφέρει ένα βιβλίο καλογραμμένο, μας προσφέρει μια όμορφη ιστορία, μας δίνει ένα ανάγνωσμα που δεν διαθέτει καλό τέλος, διατηρεί όμως στο ακέραιο την ελπίδα… για κάτι… Ο Πάβελ είναι αντί-ήρωας, είναι ένα καλό παιδί που δεν χαμπαριάζει όμως. Αν θα του κάνεις κακό, θα σου κάνει κι εκείνος. Και σε πολλαπλάσιο βαθμό.

   Το καταβρόχθισα το βιβλίο. Το τελείωσα μέσα σε δυο μέρες και όταν έβλεπα πως τέλειωναν οι σελίδες σκεφτόμουν τι καλά θα ήταν να είχα ακόμα άλλο τόσο, όσο αυτό που είχα ήδη αφήσει πίσω μου. Τα πρόσωπα παρελαύναν το ένα μετά το άλλο. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία που αφορά δικαίους και αδίκους, από την άλλη όμως, μια και η ίδια η ζωή δεν είναι δίκαιη, όλα αυτά τα πρόσωπα καταλήγουν σε διάφορα σημεία, έτσι όπως τα ξαμολά η πλοκή. Για άλλα πήγαιναν, αλλού έφτασαν και γι’ αλλού βαυκαλίζονται ότι πάνε.
 
oramiden
   Και ένα τελευταίο, ίσως και το πιο σημαντικό απ’ όλα… Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου αυτού δίνονται στα σχολεία των φυλακών. Συγκρατήστε το, τούτο εδώ το τελευταίο λοιπόν. Δένει με το βιβλίο, δένει όμως και με αυτό που μόλις αισθανθήκατε. Καλοτάξιδο να είναι!

Κώστας Κούλης

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Αιμιλία Πλατή (ψευδώνυμο). Γεννήθηκα στη Βόρεια Ελλάδα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είχα την τύχη να ταξιδέψω σε πολλά μέρη της γης. Σπούδασα την μεγάλη επιστήμη της Φύσης αλλά βρήκα σκοπό ζωής στις λέξεις, στη Λογοτεχνία.
Πιστεύω στη δύναμη που έχουν τα βιβλία να αλλάζουν τον κόσμο. Πιστεύω ότι τα βιβλία μπορούν να προσφέρουν. Πιστεύω στην μόρφωση και στους νέους ανθρώπους.
Η οικογένεια, η καταγωγή, οι κοινωνικές συνθήκες δεν θα πρέπει να θέτουν όρια στο όνειρα των ανθρώπων. Μια τέτοια ιστορία περιγράφει το πρώτο μου μυθιστόρημα «Ώρα μηδέν».
Joomla Social by OrdaSoft!