= Όπου νάναι…
Βιβλία

loogoo

Όπου νάναι…

 
Αντώνης Ζαΐρης
Όπου νάναι…
Εκδόσεις ήδυέπεια

   «Ποίηση σημαίνει να εκφράζεις αβίαστα τα συναισθήματά σου»… Ο Αντώνης Ζαΐρης, ακαδημαϊκός, μάνατζερ που έχει περάσει από διευθυντικές θέσεις μεγάλων εταιρειών και κρατικών φορέων, συγγραφέας διαφόρων βιβλίων διαφόρων αντικειμένων, μας παρουσιάζει μία συλλογή ποιημάτων. Με διάθεση να ασχοληθεί με τον άνθρωπο και τη ζωή. Και μάλιστα, σε κάποιο σημείο του βιβλίου του, τη ζωή του σήμερα, μέσα από τη θλιβερή διάσταση της πανδημίας και των όσων κακών την ακολουθούν μέχρι τώρα.

   Το ποτήρι που παραπονιέται – ή σπάσε με ή βάλε με για πλύσιμο επιτέλους – ο άνθρωπος που αναζητά την επαφή, η γηραιά κυρία που δεν μπορεί να ξεγελάσει τον χρόνο με φτιασίδια, η γεύση του καφέ και ο γέρος πίσω από τις σεράνο, ένα ρούχο του χτες και μια φράση του αύριο. Ο δημιουργός αισθάνεται και γράφει. Έχοντας επηρεαστεί από τιτάνες της λογοτεχνίας, έχοντας αναφερθεί μεταξύ αυτών και στον μεγαλύτερο ίσως Έλληνα συγγραφέα όλων των εποχών, τον Νίκο Καζαντζάκη, ο κτήτωρ αυτού του μοναδικού λευκώματος φανερώνει ευαισθησίες και καθαρή σκέψη, ανακατώνεται με το είναι μας, τη θεώρησή μας, τη θωριά μας. Το γλυκό που περιμένει να καταναλωθεί, αλλά κάποιες φορές μπορεί και να μην τα καταφέρει. Η αγνή επιθυμία να αγκαλιάσεις και να αγκαλιαστείς, να νιώσεις τη φλόγα και να την προκαλέσεις… Όλα αυτά που δε χέβεν γουίλ αλλάου, που θα ‘λεγε και ο Αφεντικός.
 
opounanai21

   Και μέσα σε αυτά… ο Covid-19… Ο άχρονος χρόνος και το άχαρο μέτρημα των νεκρών εξαιτίας του ιού. Ο σύγχρονος άνθρωπος αναρωτιέται, πάσχει και θλίβεται για τους γύρω του που δεν μπορούν να φέρουν στα ίσια την κόντρα με τον αόρατο εισβολέα. Ο σύγχρονος άνθρωπος μαθαίνει, ενημερώνεται και συνεχίζει να θλίβεται. Μέχρι να χαράξει. Μέχρι να συρθεί το φως και να καλύψει το σκιάδι.

   Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και μία συνέντευξη που είχε δώσει ο ίδιος ο δημιουργός στο λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος» της Κεφαλλονιάς, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, καθώς και τρία πεζά, τα οποία αποτελούν τροφή για σκέψη. «Δύσκολο να πιστέψεις ότι υπάρχει ζωή και εξέλιξη ζωής, χωρίς αφηγηματική δράση». Για σκεφθείτε το και σεις. Υπάρχει και είναι δύσκολο να το πιστέψεις. Και αφού είναι δύσκολο να το πιστέψεις, είναι εύκολο να θεωρήσεις ότι δεν υπάρχει. Φορτίζουν οι μπαταρίες του εγκεφάλου, απελευθερώνεται ένα μέρος από το ένα ένατο που μας επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε. Είναι μία κατάσταση υπέρ-διέγερσης και όχι μόνο.

   Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορούμε να το διαβάσουμε και να το ξαναδιαβάσουμε αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Κάθε μέρα. Γιατί κάθε φορά θα ανακαλύπτουμε κάτι καινούργιο. Γιατί οι λέξεις δεν αποτυπώνονται άμεσα πάντα. Γιατί ίσως αυτή να είναι και η μαγεία τους. Αυτό που μέχρι τώρα δεν πρόσεχες, γίνεται αυτό που από δω και πέρα θα προσέχεις. Είναι κάτι που βρισκόταν κάτω από τη μύτη σου. Και περιμένει να αναδυθεί. Από σένα περιμένει να αναδυθεί. Και μάλλον θα γίνει σύντομα αυτό. Πολύ σύντομα. Όπου νάναι…

Κώστας Κούλης

Ο Αντώνιος Ζαΐρης γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Πολιτικές επιστήμες και έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΒΑ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η διδακτορική του διατριβή ήταν σε θέματα Συμπεριφοράς Καταναλωτή. Έχει υπηρετήσει για 32 χρόνια ως Διευθυντικό Στέλεχος Πωλήσεων και Μάρκετινγκ και Γενικός Διευθυντής σε διάφορες Πολυεθνικές και Μεγάλες Ελληνικές Επιχειρήσεις, ενώ έχει υπηρετήσει και το Δημόσιο Μάνατζμεντ μέσα από θέσεις ευθύνης. Από το 2005 έως τον Ιούνιο του 2012 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος. Από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Νοέμβριο του 2013, υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Διετέλεσε επίσης Αναπληρωτής Εθνικός Εκπρόσωπος στη Διακυβερνητική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Είναι μέλος της Ένωσης Αμερικάνων Οικονομολόγων (ΑΕΑ), του Βρετανικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ (BIM), του Κέντρου Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης (CFS), της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing (ΕΑΜ) και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
 
zairis2144
Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου και Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠE. Έχει επίσης διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καθώς και στα Πανεπιστήμια Τυράννων και Πράγας. Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει γράψει πλειάδα άρθρων και μελετών τόσο σε οικονομικές εφημερίδες όσο και σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Είναι συγγραφέας 17 βιβλίων (εκ των οποίων τα 10 τα έχει συγγράψει με τον Γιώργο Σταμάτη). Ενδεικτικά αναφέρονται: «Ποια Ανάπτυξη;» (εκδ. Ι. Σιδέρη, 2016), «Total Business Success»

(εκδ. Σταμούλη, 2014), «Ο ρόλος του ηγέτη manager στη σύγχρονη Επιχείρηση» (Σύγχρονη Εκδοτική, 2000), «Το Παγωμένο μέλλον» (εκδ. Ι. Σιδέρη, 2019), «Ανακαλύπτοντας τον τροχό - Σε αναζήτηση μιας νέας πολιτικής» (εκδ. Χ. Δαρδανός, 2004) και «Για ένα νέο δημοκρατικό πρότυπο» (εκδ. Κριτική, 2007) καθώς και τα λογοτεχνικά «Ανήσυχη Περιπλάνηση» (εκδ. Γαβριηλίδη, 2014) και «Παγωμένος Χρόνος» (εκδ. Ιανός, 2016).

Έχει βραβευθεί για το σύνολο του έργου του από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη Διεθνή Ακαδημία Ηγεσίας, τη Διεθνή Ακαδημία Τεχνών και το Λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος.

Joomla Social by OrdaSoft!