Βιβλία

Οι Μαχητές του Ντάο

Οι Μαχητές του Ντάο - Υπόθεση Ηλιακό Τσάι
Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη
Εικονογράφηση: Γιάννης Σκουλούδης
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Η Ελένη Ανδρεάδη σε εντυπωσιάζει με τις γνώσεις της στην περιβαλλοντική πολιτική, αλλά κυρίως με τον απλό και ευφάνταστο τρόπο που προσκαλεί τα παιδιά και όχι μόνο, να γίνουν συνοδοιπόροι της στην αποστολή: Διάσωση της Γης.

Ως άλλος κατάσκοπος παρακολουθώ το έργο της στην Ελλάδα από το 2009, όπου και ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη» και βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας για τα εκπαιδευτικά της προγράμματα. Ήμουν στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» στη Θεσσαλονίκη και με κέρδισε η θέρμη και η αφοσίωση με την οποία παρουσίαζε το έργο της και την αποστολή του, που λίγο έλειψε να πάρω τη θέση της κόρης μου στην διαδραστική παρουσίαση και τα παιχνίδια διάσωσης του Πλανήτη. «Μια αποστολή και για μένα!», για τους γονείς, τους πιο μεγάλους, τους δύσπιστους, τους δύσκολους… να παθιαστούν με ιδέες και οράματα.

Οι «Πράκτορες του πλανήτη» συνεχίστηκαν. Ζούμαραν σε θέματα που καίνε. «Η απαγωγή της Δ», «Η εκδίκηση του Πουφ», «Τα τέρατα των Ωκεανών», «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι φύλακες της Γης», η πιο εφηβική εκδοχή. Άλλαξαν εξώφυλλα, αλλά ποτέ τον κεντρικό τους άξονα και δίνουν χρόνια τώρα μάχη να μας αφυπνίσουν περιβαλλοντικά.
 
mahitesntao2314

Στο νέο βιβλίο της «Οι Μαχητές του Ντάο» - Υπόθεση Ηλιακό Τσάι, εισάγει έναν καινούριο ήρωα – μαχητή, τον Σίφου που στα κινέζικα σημαίνει δάσκαλος. Πρόκειται για έναν έκπτωτο παππού που πιθανολογείται να είναι και από άλλη εποχή, που προσγειώθηκε με έναν μυστήριο τρόπο και μια ομπρέλα στην τσέπη, διαλογίζεται και διδάσκει στην «Του» και τη «Ντι», δύο αδερφές μαθητευόμενες, πώς να μάχονται για το χώμα, τα ποτάμια, την άμμο και τη θάλασσα, τα ζώα και τα δέντρα, με έναν τρόπο πιο πνευματικό. Εστιάζει στον τρόπο που ερχόμαστε σε ισορροπία μέσα μας, με τους άλλους με τη φύση, με σκοπό να ζήσουμε καλά.

Ο παράξενος παππούς έχει υπομονή και φτιάχνει το τσάι του με τη δύναμη του ήλιου, και μας μιλάει για τη «βρώμικη» ενέργεια που προέρχεται από βρώμικες πηγές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και τα αποτελέσματά της, που εντείνουν την κλιματική αλλαγή. Κάνει λόγο για την καθαρή ενέργεια που δίνει ο ήλιος που μπορεί να μας φέρει πάλι την ισορροπία.
Και πόσο εύκολο είναι να κλείνεις τις τόσες πολλές ηλεκτρικές συσκευές που υπάρχουν σε ένα σπίτι; Οι «Του» - «Ντι», οι μαθητευόμενοι δηλαδή στα κινέζικα, με κινήσεις Τάι Τσι έμαθαν να χρησιμοποιούν χέρια και πόδια για να κλείνουν γρήγορα τις συσκευές και τα φώτα που δεν χρειάζονται στο σπίτι και να μην σπαταλούν άδικα ενέργεια. Έχει δίκιο τελικά ο Σίφου. «Απλά κάνε αυτό που είναι σωστό και όλα θα είναι εντάξει».

Το βιβλίο δεν τελειώνει όμως εδώ. Στις πίσω σελίδες του θα βρεις ένα QR code. Σκάναρέ το για δεις ένα βίντεο με τους ΤούΝτι και να ακούσεις το τραγούδι, «Η Δύναμη, Εσύ» των Μαχητών του Ντάο, σε στίχους, μελωδία και φωνή της Αθηνάς Ανδρεάδη. Μάθε τι είναι η φιλοσοφία του Ντάο, μάθε πώς μπορείς να ασκείσαι μαζί τους και τους βασικούς τρεις κανόνες τους. 1. Αγοράζω λιγότερα πράγματα 2. Τρώω λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά 3. Μειώνω την κατανάλωση ενέργειας και διαδίδω το μήνυμα.

Και το πιο αγαπημένο μου το άφησα για το τέλος. Οδηγίες για να φτιάξεις ένα «Βάζο Ευγνωμοσύνης», για να θυμηθείς τους θησαυρούς που ήδη έχεις.

Ελευθερία Καμπούρογλου

Buy the book HERE!

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο. Ταξίδεψε και δούλεψε σε πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία και την Αμερική, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Όταν γύρισε στην Ελλάδα, ίδρυσε τη βραβευμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη», η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές αγγίζοντας πάνω από 100.000 παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα. Το πρώτο βιβλίο της, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες του. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα πέντε βιβλία της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη», καθώς και τα βιβλία Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης, Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου και Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β.

Ο Γιάννης Σκουλούδης (Δον Αρμαντίγιο) γεννήθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα. Στην ηλικία των 15 εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών, στην ειδική κατηγορία ιδιαίτερης καλλιτεχνικής προδιάθεσης. Έκτοτε έχει ασχοληθεί με διάφορους τομείς των εικαστικών και από το 2017 κυρίως με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει διακριθεί με έπαινο στον 62ο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στην κατηγορία της εικονογράφησης.

Η Aθηνά Ανδρεάδη (Athena Andreadis – www.athenamusic.com), διεθνώς καταξιωμένη τραγουδοποιός, έχει στο ενεργητικό της πέντε προσωπικούς δίσκους, οι οποίοι έχουν αποσπάσει βραβεία και διθυραμβικές κριτικές από τα ΜΜΕ, στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν η αγαπημένη Ελληνίδα τραγουδίστρια του Leonard Cohen, με τον οποίο συνεργάστηκε, και έχει μοιραστεί τη σκηνή με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως τον Andrea Bocelli. Μένει μόνιμα στο Λος Άντζελες, είναι μέλος της Ακαδημίας των Grammys και τραγούδια της έχουν συμπεριληφθεί σε δημοφιλείς ξένες σειρές και ταινίες. Έχει αναπτύξει έντονη οικολογική δράση, και είναι πρέσβειρα του Plastic Pollution Coalition στις ΗΠΑ.
 
Joomla Social by OrdaSoft!