Βιβλία

Οι εννέα θησαυροί

 
Τζώρτζια Μουτζουροπούλου
Οι εννέα θησαυροί
Εικονογράφηση: Πέρσα Ζαχαριά
Εκδόσεις Διάπλαση
 

   Ελάτε, μπείτε στη DeLorean. Πάμε να προγραμματίσουμε μία διαδρομή προς τα πίσω. Στην τρίτη-τετάρτη δημοτικού, εκεί που το παιδί που θέλει μόνο να παίζει, συγκρούεται με το παιδί που θέλει και κάτι άλλο. Να μαθαίνει, ας πούμε… Το θυμάστε πόσο πολύ αντιδρούσατε όταν η μαμά ή ο μπαμπάς ήθελαν να κάνετε τα μαθήματά σας για την επόμενη μέρα; Όλο παιχνίδι και καθόλου μελέτη. Κι όταν πήγαινε εννιά και κάτι… «Μα νυστάζω»! Και λίγο κλάμα στο πλάι… Έτσι, για να συγκινηθούν και να σας αφήσουν να κοιμηθείτε. Και να σας ακούσουν να γκρινιάζετε το επόμενο πρωί. «Δεν πάω σχολείο. Δεν έχω διαβάσει. Θα γίνω ρεζίλι»!

   Ο Απόλλωνας θέλει να πάει να παίξει με τους φίλους του στην παιδική χαρά. Εκείνη τη μέρα λείπουν σχεδόν όλοι. Το μόνο παιδί που βρίσκει εκεί είναι η καινούργια συμμαθήτριά του, η Στέφανι. Ο Απόλλωνας είναι εξωστρεφής και ευφραδής και – όπως φαίνεται – κάνει φίλους εύκολα. Τι καλά θα ήταν όμως να έκανε εύκολα φιλίες με τη μουσική και την ιστορία, οι οποίες του φαίνονται μονότονες και βαρετές. Γυρνώντας σπίτι του, μετά από ένα τυχαίο γεγονός (;), ανακαλύπτει ένα κουτί κάτω από το κρεβάτι του. Το κουτί περιέχει ένα χαρτί, στο οποίο αναγράφεται ένας γρίφος. Ένα αίνιγμα. Ο Απόλλωνας θα μιλήσει με τη φιλενάδα του τη Στέφανι για το αίνιγμα και μαζί θα αναζητήσουν τη λύση. Ο γρίφος μιλάει για ένα θησαυρό και η παιδική φαντασία δεν θέλει και πολύ για να αρχίσει να κάνει εικόνα τεράστια σεντούκια με χρυσά νομίσματα και λοιπά χαριτωμένα πράγματα.
 
enneathisauroi20

   Όσο λοιπόν αναζητούν την άκρη του ουράνιου τόξου τα δύο παιδιά, όσο βαδίζουν από τον ένα γρίφο στον επόμενο, τόσο μαθαίνουν πράγματα γύρω από τις τέχνες. Ο θησαυρός δεν είναι ένας τελικά. Είναι εννέα. Όπως… Ε, καλά, αυτό ας το αφήσουμε να το ανακαλύψετε παρέα με τα παιδιά σας, διαβάζοντας το βιβλίο, το οποίο έχει επιμεληθεί με πολλή αγάπη η κυρία Μουτζουροπούλου. Απλή ιστορία, γεμάτη παιδική αφέλεια και εξυπνάδα, γεμάτη χρώματα, μελωδίες και πληροφορίες, γεμάτη ζωή. Τα παιδιά ρουφάνε τη γνώση σαν σφουγγάρια, μαθαίνουν και απομνημονεύουν και κάποιες γνώσεις από εκείνη την περίοδο βρίσκονται στο μυαλό τους για πάντα. Η Πέρσα Ζαχαριά, με τις γλυκύτατες ζωγραφιές της, στήνει σε εικόνες ορισμένες από τις αφηγήσεις και τις στιχομυθίες και η ανάγνωση γίνεται παιχνιδάκι.

   Προφανώς συμβουλεύουμε να διαβάσετε το βιβλίο αυτό μαζί με τα παιδάκια σας και μαζί να αναρωτηθείτε, να θαυμάσετε, να σκεφθείτε, να εκφράσετε και να χαρείτε. Εσείς να χαρείτε με την επιπλέον γνώση που θα αποκομίσει το ψυχουλίνι σας και εκείνο με τα καινούργια, υπέροχα, πράγματα που μαθαίνει και τα οποία δεν είχε και σε πολλή εκτίμηση μέχρι χθες. Όπως ο Απόλλωνας είπε με χαρά του ναι εκεί που δεν το είχε σε τίποτα να πει όχι, έτσι και τα δικά σας τα ντεμάκια θα ανακαλύψουν νέους κόσμους και θα κάνουν και σας περισσότερο υπερήφανους.
 
moutzouropoulou20

   Οι γονείς και ο θείος του πρωταγωνιστή της ιστορίας του βιβλίου σκέφτηκαν ένα πολύ ωραίο μοτίβο, προκειμένου ο μικρός «εξερευνητής» να εκτιμήσει κάτι σπουδαίο. Κάτι που θα το ανακαλύψετε στις σελίδες του βιβλίου. Κάτι που βρίσκεται πάντα εκεί. Και που θα μένει πάντα εκεί. Ευτυχώς!

Κώστας Κούλης
 
 
Η Τζώρτζια Μουτζουροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήµες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών, ∆ηµόσια ∆ιοίκηση στην Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και Αυτοδιοίκησης και διαθέτει µεταπτυχιακό στην Πολιτιστική ∆ιαχείριση από το Πάντειο Πανεπιστήµιο. Εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευµάτων. Οι εννέα θησαυροί είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο.
Joomla Social by OrdaSoft!