Βιβλία

Ο Μικρός Πρίγκιπας

 
Αντουάν Ντε Σαιντ – Εξυπερύ
Ο Μικρός Πρίγκιπας
Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

   Το δωμάτιό μου διαθέτει τρία ηφαίστεια. Το ένα είναι ανενεργό. Το δωμάτιό μου επίσης διαθέτει ένα τριαντάφυλλο. Το αυτό δωμάτιο είναι στρογγυλό και βλέπει στο ηλιοβασίλεμα. Κάποιοι το λένε και πλανήτη. Του έδωσαν μάλιστα και όνομα. Β-612…

   Θα μπορούσα να είμαι ο αφηγητής. Θα μπορούσα να είμαι εκείνος που συνάντησε το αγόρι με τα χρυσαφένια μαλλιά και το ασορτί κασκόλ. Από την άλλη μεριά πάλι… Θα μπορούσα κι εγώ να ρωτώ χωρίς να μου απαντούν και να προσπαθώ να δίνω επαρκείς απαντήσεις μέχρι «η άλλη πλευρά» να δεχθεί την ουσία των απαντήσεων. Και στο τέλος της ημέρας, θα ξανάβλεπα το ηλιοβασίλεμα και θα σκεφτόμουν πως «αυτό που είναι σημαντικό δεν φαίνεται».
 
mikrosprigkipas2144

   Πριν από ογδόντα έξι χρόνια, ο Antoine Marie Jean-Baptiste Roger, comte de sainte exupery, κατά τη διάρκεια μίας αεροπορικής επιχείρησης, έπεσε με το αεροπλάνο του στην έρημο της Λιβύης. Γλύτωσε από τη συντριβή, γλύτωσε από την αφυδάτωση και καταχώρησε στο μυαλό του την εμπειρία σαν εισαγωγή για βιβλίο. Ο πολυπράγμων δημιουργός κυκλοφορεί το «Ο μικρός πρίγκιπας» το 1943, ένα μόλις χρόνο μόλις πριν χαθεί από προσώπου γης, με το αεροπλάνο που πιλοτάριζε να εξαφανίζεται κάπου κοντά στη Μασσαλία. Τμήματα του αεροπλάνου ανασύρθηκαν από τη θάλασσα το 2003 και η σχετική επιβεβαίωση έγινε ένα χρόνο μετά. Ο Εξυπερύ είχε βρει το δικό του φίδι, είχε κάνει τη δική του συμφωνία…

   Ο μικρός πρίγκιπας, παρέα με το τριαντάφυλλό του, ζει και κάνει δουλειές στον πλανητάκο του. Κάποια στιγμή αποφασίζει να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του. Και κάποια στιγμή μαθαίνει για τη Γη και έρχεται να δει από κοντά τη μεγάλη γαλάζια σφαίρα. Προσγειώνεται στην έρημο και έρχεται σε επικοινωνία με έναν πιλότο, ο οποίος βρίσκεται εκεί λόγω βλάβης του αεροπλάνου του – η «καταχώρηση» που λέγαμε στην αρχή – και που δίνει τις πρώτες πληροφορίες στο «περίεργο» παιδί. Ο μικρός πρίγκιπας μαθαίνει, ρωτά και αποθηκεύει γνώσεις και απαντήσεις. Ρωτά συνέχεια και επίμονα και δεν δέχεται καμία απάντηση ως τελική, αν δεν ικανοποιηθεί πλήρως η απορία του.

mikrosprigkipas2156   Το βιβλίο είναι ένα από τα πιο γνωστά της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με πάνω από εκατόν σαράντα εκατομμύρια πωλήσεις, αποτελεί την πλέον επιτυχημένη δουλειά του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα και αεροπόρου και έχει μεταφραστεί σε τριακόσιες μία γλώσσες και διαλέκτους. «Ο μικρός πρίγκιπας» είναι στην ουσία ένα βιβλίο για μεγάλους. Η αλληγορία, οι έννοιες, οι φράσεις και οι σκέψεις που διατυπώνονται, είναι η ζωή μας όλη. Βαθιά αντιπολεμικό, βαθιά ανθρώπινο και γλυκύ, το βιβλίο μας δείχνει πως τα πολύ σημαντικά ΔΕΝ τα βλέπουμε. Τα αισθανόμαστε. Η καρδιά είναι ο τρόπος και τα μάτια… Πολλοί το διάβασαν, το λάτρεψαν και στη συνέχεια το ξέχασαν. Δεν θα τους αδικήσουμε. Είναι ο τρόπος που λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό. Είναι η ανθρώπινη φύση μας…

   Ο μικρός πρίγκιπας έδειξε το αυτονόητο. Περαστικός από τη Γη, πιστοποίησε αυτό που εμείς οι άνθρωποι δεν θέλουμε να παραδεχτούμε. Ότι είμαστε κι εμείς περαστικοί. Ότι δεν υπάρχουν χώροι για κακίες και μισαλλοδοξία, ότι τα σάβανα δεν έχουν τσέπες. Συνεχώς τα λησμονούμε ή κάνουμε ότι δεν τα γνωρίζουμε όλα αυτά. Πάει καλά… Δεν θα μας κακιώσει ο ήρωας της ιστορίας. Απλά θα γυρίσει προς το τριαντάφυλλο του, για να δεχτεί τη συγνώμη του.

   Εξαιρετική έκδοση, η οποία προορίζεται για παιδιά. Φιλοξενεί την αυθεντική εικονογράφηση και μας ήλθε παρέα με ένα πανέμορφο παιχνίδι, το οποίο θα αγαπηθεί ιδιαίτερα από τα μουσουδάκια σας. Με ζωγραφιές και σφραγιδάκια επιτυχίας, θα βαλθεί το βλαστάρι σας να αναδείξει την ιστορία και να χαμογελάσει βλέποντας εσάς να χαμογελάτε. «Ο μικρός πρίγκιπας» είναι ένας λόγος να θυμηθείτε τα παιδικά χρόνια σας, να ρίξετε μια ματιά στο σημάδι στο γόνατο, που έχει μείνει από εκείνο το πέσιμο με το ποδήλατο και να αναστενάξετε ελαφρά… Ο ολόδικός σας πλανήτης.

Κώστας Κούλης

Buy the book HERE!

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το διασημότερο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ και ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Παρόλο που θεωρείται παιδικό βιβλίο, στην ουσία είναι ένα αλληγορικό, αντιπολεμικό μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους.

Συλλεκτική σειρά
Οι εκδόσεις Χάρτινη Πόλη έχουν δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη, συλλεκτική σειρά με την αυθεντική εικονογράφηση, εμπνευσμένη από τον Μικρό Πρίγκιπα. Αυτή περιλαμβάνει εκτός από το παραπάνω, σκληρόδετο βιβλίο και χρωμοσελίδες, κουτιά δραστηριοτήτων, βιβλία με σφραγιδάκια, αυτοκόλλητα, μαγνητικούς σελιδοδείκτες και σφραγιδάκια επιβράβευσης. Μέσα στην Άνοιξη, δε, πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα ακόμη βιβλίο με τον Μικρό Πρίγκιπα για μεγαλύτερα παιδιά (8+). Η ιστορία φυσικά θα είναι η ίδια, όμως το format του θα είναι προσαρμοσμένο στην ηλικιακή ομάδα που απευθύνεται.
Joomla Social by OrdaSoft!