Βιβλία

Ο κύριος Τακατούκας

 
Χρυσάνθη Πετρωτού
Ο κύριος Τακατούκας
Εικονογράφηση: Πέρσα Ζαχαριά
Εκδόσεις Διάπλαση

   Ο Μιχαλάκης ζει στο επάνω διαμέρισμα. Και αγαπά τα φρούτα. Και τους γονείς του. Και την ησυχία του. Μπορεί να τρελαίνεται για παιχνίδια και τραγούδια και το κανάκεμα της μαμάς του, δεν μπορεί όμως τους θορύβους. Ο κύριος Τακατούκας πάλι… Μόλις μετακόμισε στο από κάτω διαμέρισμα. Και στήνει το σπιτικό του. Έπιπλα, διάφορα άλλα αντικείμενα, σφυριά, τρυπάνια, διάφορα άλλα εργαλεία. Η φασαρία είναι χαρακτηριστική. Ο Μιχαλάκης επαναστατεί.

   Η μαμά όμως βρίσκεται πάντα εκεί. Και πάντα του εξηγεί. Και το μπουμπούκι της καταλαβαίνει. Κάποια πράγματα είναι αναγκαίο να γίνουν, παρά τους θορύβους και τη φασαρία. Και το μπουμπούκι της καταλαβαίνει. Μαθαίνει και σέβεται. Αστειεύεται και μαθαίνει. Και μία μέρα ο θόρυβος και η φασαρία σταματούν. Βλέπετε, ο κύριος Τακατούκας τελείωσε με τις εργασίες μετακόμισης. Α… Και πριν λίγο παρέλαβε ένα πιάνο. Βλέπετε, ο κύριος Τακατούκας στην πραγματικότητα δεν λέγεται έτσι. Αλλά ελέω θορύβων, φασαρίας, σφυροκοπημάτων, τάκα και τούκα, τάκα και τούκα, δεν άργησε και πολύ ο Μιχαλάκης να του «φορέσει» το προσωνύμιο.
 
okyriostakatoukas20

   Ο κύριος Τακατούκας είναι στην πραγματικότητα ο κύριος Ντορεμής. Και η μουσική που βγήκε από το πιάνο κάτι έκανε στο Μιχαλάκη. Όπως θα κάνει και σε σας. Όπως θα κάνει και στα παιδάκια σας. Η κυρία Πετρωτού έρχεται με μία ιστορία μερικών σελίδων να μας βάλει σε έναν κόσμο που πολύ θα θέλαμε να είναι ο κόσμος που ζούμε. Σε ένα κόσμο κατανόησης, υπομονής, σεβασμού και μουσικής. Ο τρόπος που περνά δύσκολες έννοιες μέσα από μία ιστορία για παιδιά είναι μοναδικός. Διαβάζοντας το βιβλίο στα υπέροχα μουσουδάκια σας, θα διαπιστώσετε πόσο ντελικάτα μεταδίδει πράγματα που θεωρούμε αυτονόητα και ποτέ δεν τους δίνουμε σημασία. Τι πιο όμορφο από ένα παιδί που σέβεται ανθρώπους και καταστάσεις και δεν γκρινιάζει και δεν ουρλιάζει όταν κάτι «ξεφεύγει» από τα δικά του πλασμένα σύνορα; Τι πιο όμορφο από ένα παιδί που από νωρίς-νωρίς μαθαίνει για ώρες κοινής ησυχίας και για μελωδίες;

   Κάποια χρόνια πριν, από ένα μπαλκόνι στα Πετράλωνα, η ματιά μου πήγε και καρφώθηκε σε ένα από τα πιο θλιβερά θεάματα που έχω αντικρύσει ποτέ. Ένα πιτσιρικάκι κλωτσούσε τη μπάλα του στον τοίχο του σπιτιού του, στο δικό του μπαλκόνι. Προφανώς το παιδάκι ήταν ασφαλές και οι γονείς του είχαν φροντίσει να καλύψουν το μπαλκόνι όπως πρέπει για να μην φύγει η μπάλα από κάτω ή να κινδυνέψει το παιδάκι στο ελάχιστο. Όμως, εκείνο το θέαμα της μοναξιάς… Το θέαμα του παιδιού που κλωτσούσε τη μπάλα και δεν υπήρχε κανείς τριγύρω, παρά μόνο ο τοίχος του… Το βιβλίο της Χρυσάνθης Πετρωτού είναι το χάδι και η παρέα που θα ήθελε εκείνο το παιδάκι. Είναι ο συμπαίκτης που λαχταρούσε. Είναι η προσοχή που θα ήθελε να απολαμβάνει. Είναι ο κύριος Ντορεμής που παίζει πιάνο από το κάτω διαμέρισμα και του προσφέρει αφειδώς μελωδίες και ένα απόγευμα που μοσχομυρίζει κανέλα.
 
petrotou20
   Μέσα από τις αράδες του βιβλίου και τις ζωγραφιές που με πολλή φροντίδα δημιούργησε και επιμελήθηκε η κυρία Πέρσα Ζαχαριά, ρίξτε μια ματιά. Ρίξτε μια ματιά στο μουτράκι του παιδιού σας, καθώς του διαβάζετε αυτό το βιβλίο. Δείτε το να γελά, να απορεί, να μορφάζει με ικανοποίηση κατά τη διάρκεια ανάγνωσης. Δείτε και σας, που γεμίζετε από χαρά καθώς γίνεστε μάρτυρας σε όλα αυτά. Και από μέσα σας κάντε μία έτσι και ευχαριστείστε τον κύριο Τακατούκα. Δεν πήγαν τζάμπα τα καρφώματα, τα σούρτα-φέρτα της βιβλιοθήκης και των ραφιών, το τρίξιμο στο πάτωμα από τη μετακίνηση του πιάνου. Το αντίθετο. Ακριβώς.

Κώστας Κούλης

Η Χρυσάνθη Πετρωτού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, όπου συνέχισε µε µεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Εργάστηκε ως επιµελήτρια-διορθώτρια στο Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Σπουδών των εκδόσεων Πατάκη, καθώς και στον περιοδικό τύπο. Ασχολήθηκε µε τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας σε παιδιά και ενήλικες πρόσφυγες σε πρόγραµµα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Τα τελευταία χρόνια επιµορφώθηκε µέσω σεµιναρίων και εκπαιδευτικών προγραµµάτων σε θέµατα εκπαίδευσης και παιδικής-σχολικής ψυχολογίας. Το προσωπικό της ενδιαφέρον και η µελέτη σχετικά µε ζητήµατα σύγχρονης διαπαιδαγώγησης την ώθησαν στη σύνθεση ιστοριών για παιδιά, από την οποία προέκυψε και το εν λόγω παραµύθι.
 
Joomla Social by OrdaSoft!