= Ο καθηγητής
Βιβλία

loogoo

Ο καθηγητής

 
Ο καθηγητής
της Κατερίνα Ντάιμοντ
Εκδόσεις Ψυχογιός
 
   H Κατερίνα Ντάιμοντ κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο. Και είναι ένα πρώτης τάξεως θρίλερ! Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ήρωα έναν αντί-ήρωα… Ή μάλλον… Πολλούς αντί-ήρωες. Και πολλούς αρρωστημένους ανθρώπους, οι οποίοι όμως έχουν χρήματα και εξουσία. Ο θάνατος ενός καθηγητή σε γνωστό σχολείο στην Αγγλία και ο τρόπος που ο άνθρωπος εκείνος αφαίρεσε την ίδια τη ζωή του απασχολούν την αστυνομία. Σύντομα οι θάνατοι πληθαίνουν και είναι πλέον θέμα χρόνου να αρχίσει κάποιος να αναρωτιέται αν όλα αυτά θύματα σχετίζονται μεταξύ τους. Ο δολοφόνος είτε σκοτώνει με φρικιαστικό τρόπο είτε ωθεί στην αυτοκτονία αφού μέση λύση δεν υπάρχει. Τα μυστικά είναι δυσβάστακτα και η αποκάλυψή τους μόνο ταπείνωση και μερικούς αιώνες φυλακή - και όχι μόνο - να φέρει και να επιφέρει.
 
okathigitis
   Ένα ζευγάρι αστυνομικών, ο Έιντριαν και η Ίμοτζεν, με μερικούς σκελετούς στη ντουλάπα του ο καθένας, βρίσκονται στη μέση αυτού του κυκλώνα. Καθώς τα κομμάτια του παζλ αρχίζουν να ενώνονται ένα-ένα, κανένας δεν μπορεί να πιστέψει πως σημαίνοντα πρόσωπα και σπουδαίες προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας είναι μπλεγμένα σε κάτι τόσο αναίσχυντο, τόσο τραχύ και τόσο βρωμερό. Βασανισμοί σε μοτίβο ιεράς εξέτασης και ακόμα χειρότερα, νεαρά αγόρια που σφάζονται μπροστά στα μάτια συνομήλικων τους, ιστορίες εξαφανισμένων σωμάτων και ψυχών που εκμηδενίστηκαν για ένα τίποτα και πανίσχυρα ανθρωπόμορφα κτήνη που δίδουν εαυτόν ρόλο τιμωρού και «καθαριστή»-εξαγνιστή, με μεθόδους απολύτως αντί-ανθρώπινες.

   Οι δύο αστυνομικοί κυνηγούν το δολοφόνο μέσα από τα δικά τους τραυματισμένα δεδομένα, μέσα από τις προσωπικές τους κόντρες με το αδιέξοδο. Παράλληλα, όλοι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου παρελαύνουν και μας ανοίγουν φιλόξενα τα σπίτια τους για να μάθουμε πούθε κρατεί η σκούφια τους. Κάποια πράγματα είναι σκοτεινά, κάποια πάλι παλεύουν να αναδυθούν στην επιφάνεια. Ο δολοφόνος είναι στην πραγματικότητα κάτι άλλο. Είναι το αρνί που έγινε λιοντάρι γιατί δεν άντεχε άλλο να καταβροχθίζονται τα όμοιά του για ένα καπρίτσιο και μια τσαλιμιά της μοίρας. Δεν ταιριάζει happy end σ’ αυτή την ιστορία, είναι όμως καλοδεχούμενο. Έτσι κι αλλιώς, αυτά που κάνεις τα κρίνει και τα τιμωρεί για πάντα ο χρόνος. Όλα τα άλλα είναι παροδικά.

katerinant01   Η Κατερίνα Ντάιμοντ, η οποία μάλιστα έχει μείνει και στην Ελλάδα μας και πήγε σε ελληνικό σχολείο, κάνει τρομερή δουλειά. Αναλύει τους χαρακτήρες με τρόπο καθημερινό, της πιάτσας… Βάζει μπούκοβο και ταμπάσκο στις ιστορίες που εξελίσσονται και φροντίζει να πασπαλίζει με λίγες δόσεις σεξ. Ομολογώ πως κάποια στιγμή δεν ήθελα να τελειώσει και μια άλλη στιγμή που είχα ψιλό-βαρεθεί είπα στον εαυτό μου πως δεν πάει καλά. Δεν είναι δυνατό να πετάει η ιστορία και εγώ να συμπεριφέρομαι αλαζονικά. Μάλλον με επηρέασε η έπαρση και αλαζονεία μερικών εκ των ηρώων. Η ουσία είναι πως το βιβλίο αυτό μου έκανε υπέροχη παρέα για περίπου πέντε μέρες και το συστήνω ανεπιφύλακτα. Κατερίνα, αν το πρώτο σου βιβλίο είναι έτσι εντυπωσιακό, δεν τολμώ καν να σκεφτώ τι μεγαλουργήματα θα βγάλεις με τις επόμενες δουλειές σου. Εύχομαι καλοτάξιδο και γρήγορα το επόμενο.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΑΪΜΟΝΤ γεννήθηκε στο Ντέβον της Αγγλίας τη δεκαετία του ’70. Οι γονείς της ήταν ιδιοκτήτες εστιατορίου fish & chips στην ελληνική κοινότητα. Μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη, όπου η Κατερίνα πήγε σε ελληνικό σχολείο και έμαθε ελληνικά σε μόλις έξι μήνες. Μετά το διαζύγιο των γονιών της, επέστρεψε στο Ντέβον. Αφού εργάστηκε στο εστιατόριο fish & chips του θείου της, φοίτησε –για λίγο– στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμπι, όπου γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της. Σήμερα ζει μαζί του και με τα δύο παιδιά τους στο ανατολικό Κεντ. Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!