= Ο χορός των νεκρών
Βιβλία

loogoo

Ο χορός των νεκρών

 
Ο χορός των νεκρών
του Βαγγέλη Γιαννίση
Εκδόσεις Διόπτρα
 
   Πώς είπατε; Ο τίτλος; Ναι… Dance of the dead… παραπέμπει στους Maiden; Ίσως και τους Magnum της Storyteller περιόδου; Όχι, τίποτα απ’ όλα αυτά… Ο τίτλος γεννάει πράγματα σε όλους αγαπούν τη μουσική, στην ουσία όμως πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάτι σκοτεινό και άραχλο, απόλυτα συνυφασμένο με την πιο άσχημη πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Με το πιο αρρωστημένο κομμάτι του ανθρώπινου νου…
 
ohorostonnekron
   Ο αστυνομικός επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης έρχεται αντιμέτωπος με την υπέρτατη πρόκληση. Ο φόνος που καλείται να ερευνήσει διαθέτει επτασφράγιστα μυστικά και την ταυτότητα του αταύτιστου… Μπαίνοντας σιγά σιγά στο πετσί του ρόλου και των συνθηκών και βιώνοντας μια πραγματικότητα εντελώς αντί-νατουραλιστική, ο Ελληνό-Σουηδός ντετέκτιβ παρατηρεί μία σειρά από τις πιο φρικτές εκφάνσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μπροστά στέκεται ένα κύκλωμα παιδεραστών και παιδόφιλων, με όλα τα μείον της κοινωνικής παθογένειας και όλες τις σκοτεινές δυνάμεις αυτών των τεράτων. Καμία τιμωρία δεν είναι αρκετή για ένα παιδόφιλο. Καμία όμως. Και ο άνθρωπος που βρίσκεται στην περιοχή για να απονείμει δικαιοσύνη έχει υπάρξει και ο ίδιος στο παρελθόν θύμα κακοποίησης από παιδεραστές. Η σήψη και η διαφθορά στα καλύτερά της. Πανίσχυροι γέροι που αγοράζουν ακριβά τη μπόχα της ανίερης συντροφιάς, εμπλεκόμενοι που φροντίζουν να ικανοποιούν τους ισχυρούς με το αζημίωτο, γονείς-κτήνη, οι οποίοι δεν διστάζουν να πουλήσουν τα ίδια τους τα παιδιά… Σας έπιασε το στομάχι σας; Και δεν έχετε ακόμα ανοίξει το βιβλίο, ναι;

   Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, ο συγγραφέας που κινείται και ζει μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας, μας δίνει μία τρομακτική ιστορία με εξαιρετικά ρεαλιστικό και εκλεπτυσμένο συνάμα τρόπο. Ο τρόπος γραφής του είναι περιεκτικότατος, οξύς και απόλυτα περιγραφικός. Οι σελίδες γυρνούν και ξαναγυρνούν και η φράση «Και μετά; Τι γίνεται μετά;» κολλάει στο μυαλό και πυκνώνει την υφή του σάλιου. Και το μάτι προσπαθεί να κινηθεί τόσο γρήγορα όσο επιτρέπει ο εγκέφαλος. Και να γραπώσει τη σελίδα από πάνω ως κάτω, εισάγοντας ένα νέο είδος ταχύ-ανάγνωσης. Ο αντί-ήρωας βρίσκεται στο παρά πέντε της ζωής του, εκτελεί τους στόχους με κλινική ακρίβεια και ετοιμάζεται για μία παράσταση για ένα ρόλο. Ο Οικονομίδης έχει μια γυναίκα και ένα παιδί και παραπαίει και μόνο στη σκέψη να εμπλακούν στο δρόμο του εκδικητή… Ο οποίος εκδικητής… Μοιράζεται δεσμούς αίματος με… Όλα εν καιρώ, μην ανησυχείτε.
 
giannisis
   Η κάθαρση έρχεται με κολοσσιαίους ρυθμούς. Το θανατικό σκορπάει τους σπόρους του δεξά κι αριστερά και οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Πέρα από το εκπληκτικό γράψιμο του δημιουργού, θα πρέπει να πω ότι συγκινήθηκα ιδιαίτερα με την αναφορά σε διάφορες σουηδικές πόλεις και τις αναφορές σε χαρακτηριστικά σημεία και θέματα της χώρας των Σβενσκ… Μου θύμισε τις εποχές που μερικοί περίεργοι τύποι χρησιμοποιούσαν trains, planes & automobiles για να επισκεφθούν κάποιους πολύ αγαπημένους τους και να δουν από κοντά τα σέμλα, το πίμπλα και τα «Ο μπόι, ο μπόι, ο κλάπα-κλάπα»… Το βιβλίο του Γιαννίση όχι απλά προτείνεται… Επιβάλλεται! Μπράβο και πάλι μπράβο και μακάρι να γίνει ταινία και μακάρι να βγει γρήγορα στην αγορά η επόμενη περιπέτεια του Άντερς. Μαζί με το κομπολόι του!

Κώστας Κούλης
 
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης ζει μεταξύ Ελλάδας, Σουηδίας και ΗΠΑ. Ταξιδεύοντας με το τρένο από το Έρεμπρο προς τη Στοκχόλμη, συνάντησε τυχαία τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αποφάσισε να αφηγείται τις ιστορίες του.
 
Joomla Social by OrdaSoft!