= Ο Φοίνικας
Βιβλία

loogoo

Ο Φοίνικας

 
Χ.Α. Χωμενίδης
Ο Φοίνικας
Εκδόσεις Πατάκη
 

   Ο Παρασκευάς Κερκινός είναι το νόθο παιδί ενός Αρβανίτη προεστού, που μεγαλώνει στα τα χέρια του δασκάλου της περιοχής. Ασύχαστο νιάτο, γεμάτο παρορμητισμό, γεμάτο πάθος για τη ζωή και όλα όσα έχει εκείνη να του προσφέρει, ξεκινά την επαγγελματική του δραστηριότητα ως ηθοποιός. Το ταλέντο δεν ξεχειλίζει, αλλά από ομορφιά έχει γερά αποθέματα. Αντικρούει συνεχώς τις προτάσεις του Αρβανίτη βιολογικού του πατέρα να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα και βρίσκει το δικό του μεράκι στην ποίηση. Στο δρόμο του θαμπώνει μια Αμερικανίδα που αγαπά την Ελλάδα, την ελευθερία και το μυαλό του Κερκινού. Ο Πάρης ζει τον έρωτα, η Ήβη από την άλλη ζει μια ακόμα περιπέτεια. Στα μάτια του Κερκινού βλέπει έναν ταλαντούχο ποιητή, αλλά και ένα σύμβολο, αν θέλετε, μιας πιο ρομαντικής εποχής.
 
foinikas01

   Οι νέοι είναι γεμάτοι όνειρα για το μέλλον. Αλλά τα όνειρα για να έχουν happy end δεν χρειάζονται παρεμβολές. Ο Αριστείδης Κερκινός ξεκινά με την καταγραφή επιστολών, όπου ζητά από την Ήβη να αφήσει από τα δίχτυα της τον κανακάρη του. Μετά, μαζί με τον Αρβανίτη προεστό, μπαίνει στο πλάνο ένα απόσπασμα χωροφυλακής που αναζητά τον Πάρη να το γυρίσει στον πατέρα του, καθώς θεωρούταν ακόμα ανήλικος και να συλλάβει την Ήβη, που μάγεψε έναν ανήλικο. Το ζευγάρι τρέπεται σε φυγή και βρίσκει τρόπο να αποπλεύσει για την Αμερική. Στη διάρκεια του ταξιδιού παντρεύονται, καθώς ο Πάρης δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια παραμονής αλλιώς. Στη Αμερική ξεκινά μια ακόμα περιπλάνηση (δεν θα αποκαλύψω τη συνέχεια του βιβλίου), μέχρι την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Στο οπισθόφυλλο αναγράφεται ότι αυτή η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ με τον Άγγελο Σικελιανό. Έχουν αλλαχθεί τα ονόματα και έχουν υποστεί οι χαρακτήρες αρκετές αλλαγές, έτσι ώστε ο Φοίνικας να είναι μια ιστορία επηρεασμένη από αυτόν τον έρωτα και όχι μια καταγραφή. Η ιστορία κινείται από το 1860 μέχρι το 1927. Καταγράφει αρκετά ιστορικά γεγονότα και αντικατοπτρίζει τα ήθη, τις αξίες αλλά και τα κακώς κείμενα εκείνης της περιόδου.

   Ο Φοίνικας από την αρχαιότητα συμβόλιζε την Αναγέννηση, καθώς το μυθικό πουλί ξαναγεννιόταν από τις στάχτες του. Ο Φοίνικας είναι ένα πανίσχυρο σύμβολο, αφού με την αναγέννηση γίνεται ακόμα πιο δυνατός. Οι δυσκολίες είναι αυτές που μπορούν να ενδυναμώσουν τον άνθρωπο, να τον κάνουν να πεισμώσει και να κυνηγήσει αυτό που θέλει με τόλμη, πείσμα και πίστη στις δυνάμεις του.

   Το νέο βιβλίο του Χωμενίδη μιλά για όλα όσα δεν τολμάμε να κάνουμε. Αφουγκράζεται τις ανησυχίες μας, κατανοεί τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και την αποδίδει χωρίς φανφαρικές εντυπώσεις. Δείχνει το δρόμο της αναγέννησης μέσα από τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στη ζωή μας. Μπορείς σε πολλά σημεία να ταυτιστείς με τις ανησυχίες και τους φόβους των ηρώων. Ο «Φοίνικας» είναι ένα από τα πιο δυνατά βιβλία του Χωμενίδη και θα το λατρέψουν όσοι διαβάζουν πραγματικά ένα βιβλίο, όσοι δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια. Απλά θα μαγευτούν από τον τρόπο γραφής του συγγραφέα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου του 1966 και είναι εγγονός του συνιδρυτή του ΕΑΜ Χρήστου Χωμενίδη και του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προπολεμικά Βασίλη Νεφελούδη. Αδελφός της εκ πατρός γιαγιάς του ήταν ο Δημήτρης Γληνός.

 

homenidis

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1990 και συνέχισε τις σπουδές του στη νομική στη Ρωσία και στην επικοινωνιολογία στην Αγγλία. Το πρώτο του διήγημα δημοσιεύθηκε το 1988 στην ελληνική έκδοση του περιοδικού Playboy. Το 1993 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Το σοφό παιδί. Το συγκεκριμένο βιβλίο έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές. Ακολούθησαν άλλα εννέα μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων. Όλα τα βιβλία του είχαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία και ήταν στους καταλόγους των ευπώλητων για πολλές εβδομάδες. Δύο μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στη γαλλική γλώσσα, ένα στην ιταλική, δύο στην εβραϊκή, όπου Το Σοφό Παιδί βρέθηκε στη λίστα των ευπώλητων του Ισραήλ, ένα στην τούρκικη και μια συλλογή διηγημάτων στη λιθουανική. Το μυθιστόρημά του Νίκη είναι ένα βιβλίο-χρονικό μιάς οικογένειας και παράλληλα ψηφιδωτό της ιστορίας της Ελλάδας στον 20ο αιώνα. Ο Χρήστος Χωμενίδης έχει καταπιαστεί στα γραπτά του με πολλά και ετερόκλιτα θέματα, από τη βιομηχανία του λαϊκού τραγουδιού στη Φωνή μέχρι την προ-ομηρική Ελλάδα στο Λόγια-Φτερά. Στον λόγο του κυριαρχεί το ανατρεπτικό χιούμορ, η αμφισβήτηση και η ειρωνεία αλλά και ένας ιδιότυπος υφέρπων λυρισμός.

Ο Χρήστος Χωμενίδης έχει αρθογραφήσει σε δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά, με πιό πρόσφατες την εβδομαδιαία του συνεργασία με Τα Νέα και με το Capital. Από το 2002 μέχρι το 2010 διατηρούσε επίσης καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά.

 

Joomla Social by OrdaSoft!