= Ο Διαχειριστής
Βιβλία

loogoo

Ο Διαχειριστής

naoumextel

 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΑΟΥΜ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ 

   Στο δεύτερο συγγραφικό της εγχείρημα με τίτλο «Ο Διαχειριστής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πολύτροπον, η Φωτεινή Ναούμ πραγματεύεται τη σκληρή εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας, που καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος. 

   Ένα μουντό διαμέρισμα στον τρίτο όροφο με μοναδική θέα το φωταγωγό, μία οικογένεια χωρίς ουσία, ένας περίεργος ηλικιωμένος γείτονας και μια γυναίκα, που ζει στον πρώτο όροφο συνθέτουν το αποπνικτικό σκηνικό μέσα στο οποίο πρέπει να υπάρξει ο «Διαχειριστής». Αυτή είναι η μοίρα του και ο ίδιος την έχει αποδεχτεί με εξαιρετική απάθεια εδώ και καιρό. Μοναδική ιδιότητα του ήρωα του βιβλίου είναι αυτή του διαχειριστή. Καμία άλλη. Κανένα άλλο χαρακτηριστικό. Καμιά ενασχόληση. Παρόλο που είναι παντρεμένος, δεν είναι σύζυγος. Παρόλο που έχει παιδιά, δεν είναι πατέρας. Αν και έχει γνωστούς, δεν είναι φίλος. Παρά το γεγονός ότι έχει ορισμένες προϋποθέσεις για να υπάρξει κάτι στη ζωή του, δεν το κάνει. Αν την κοιτάξει σαν απλός θεατής, θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο. Καμία αξιόλογη σκηνοθετική παρέμβαση. Μόνο λίγοι – και μάλιστα περαστικοί – κομπάρσοι. 

   Ο τίτλος του ως διαχειριστή κλείνει μέσα του τόση τραγικότητα, αν σκεφτεί κανείς πως τελικά το μόνο πράγμα που καταφέρνει να διαχειριστεί στη ζωή του είναι τα κοινόχρηστα μιας οικοδομής, που, πάνω στους τοίχους της, η μοναξιά και η θλίψη έχουν ποτίσει περισσότερο από τη μούχλα και την υγρασία. 

   Στη γυναίκα του πρώτου – παντρεμένη, αλλά το ίδιο μόνη – «ο Διαχειριστής», θα καταφέρει να βρει μια μικρή, αλλά πολυπόθητη, χαραμάδα φωτός, που για λίγες στιγμές θα τον βγάλει από το σκοτάδι του. Στο ανέραστο κορμί της θα ζεστάνει τη δική του κρύα σάρκα. Θα προσπαθήσει να πιαστεί από αυτή την παράδοξη σχέση. Άραγε θα τα καταφέρει ή θα μείνει και πάλι μόνος, παρέα με τη μοναξιά του, αυτή την ίδια μοναξιά που γνώρισε χρόνια πριν και αντί να τη διώξει, την έκανε συμβιβασμό και τελικά συνήθεια; 

   Η Φωτεινή Ναούμ με εξαιρετικά διεισδυτική ματιά μελετά τα μοναχικά μονοπάτια, στα οποία βαδίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Μέσα από το δημιούργημά της δεν επιλέγει να μιλήσει για ιδανικές αγάπες ή ανεκπλήρωτους έρωτες ούτε για ιδανικά «φτιαγμένους» ανθρώπους με στρωμένες ζωές, αλλά επιλέγει να ασχοληθεί με τους κοινούς, καθημερινούς ανθρώπους που ζουν δίπλα μας, γύρω μας… Με όλους εμάς, που υπήρξαμε ή θα υπάρξουμε κάποια στιγμή στη ζωή μόνοι. Γιατί η μοναξιά δεν ρωτά κανένα πριν εισβάλει στη ζωή του. Γιατί στο πρόσωπο του δικού της φανταστικού «Διαχειριστή», μπορεί κανείς να αντικρύσει το διαχειριστή της δικής του πολυκατοικίας, το δικηγόρο του πέμπτου, τη φοιτήτρια του πρώτου ή το γεράκο του τρίτου… 

Έλλη Λινάρδου

Joomla Social by OrdaSoft!