= Ο άντρας της πέμπτης πράξης
Βιβλία

loogoo

Ο άντρας της πέμπτης πράξης

 
Αλέξης Σταμάτης
Ο άντρας της πέμπτης πράξης
Εκδόσεις Καστανιώτη

   Θα πιστεύατε ποτέ ότι ένα έμβρυο από τους πρώτους μήνες της ζωής του μπορεί να αντιλαμβάνεται, να νοιώθει, να σκέφτεται; Ο ήρωας του βιβλίου ξεκινά τη διαδρομή του από τη μήτρα της μητρός του. Έχει σκέψεις, έχει ανησυχίες, αντιλαμβάνεται το περιβάλλον αλλά και τη μητέρα του. Έτσι ξεκινά η πρώτη πράξη της ζωής του ήρωά μας και φτάνει μέχρι την πέμπτη πράξη, όπου βρίσκεται γύρω στα πενήντα.
 
oandrastispemptispraxis
   Στην πιο τρυφερή ηλικία χάνει τη μητέρα του. Παρά το γεγονός ότι εκείνη ήταν πρωταθλήτρια στην κολύμβηση, η μοίρα είχε φτιάξει το τέλος της από πριν. Η μητέρα του πέθανε από πνιγμό και εκείνος αντικρύζει για πρώτη φορά το θάνατο. Το παιδί μεγαλώνει, γίνεται έφηβος. Χάνει το τελευταίο του στήριγμα, τον πατέρα του. Η μοίρα τον χτυπά με διπλή ορφάνια από νωρίς και ο συγγραφέας κεντάει με περιπέτειες καλές και κακές τον χαρακτήρα που μέλλει να έχει.

   Θα περάσει πολλά, θα πάρει αποφάσεις που θα καθορίσουν τη μετέπειτα ζωή του. Άλλωστε έτσι δεν συμβαίνει τελικά; Οι αποφάσεις μας, οι πράξεις μας είμαστε εμείς. Ο ήρωας περνά από όλες τις ανθρώπινες φάσεις. Ξεδιπλώνεται σιγά σιγά μπροστά στις σελίδες του βιβλίου. Όλα τα συναισθήματα, οι φόβοι, οι απορίες και άλλα καταγράφονται μέσα από ένα αριστουργηματικό βιβλίο που παίρνει πνοή από τον Αλέξη Σταμάτη. Δεν «χαϊδεύει» τον ήρωά του, δεν γλυκαίνει το χάπι. Τον αφήνει να «συρθεί» και να καθορίσει εκείνος τη μοίρα του.

   Το βιβλίο ξεκινά συναρπαστικά και η ιστορία ξεκλειδώνει κλιμακωτά. Η ζωή εμφανίζεται μπροστά και γίνεται χείμαρρος. Έχει τόσο αληθινή απόχρωση αυτό το βιβλίο που σε κρατά μέχρι το τέλος. Μπορείς να ταυτιστείς και να ξεκινήσει το μυαλό σου το δικό του ταξίδι. Δεν ξέρω αν υπάρχει πεπρωμένο, αν κάποια δύναμη κινεί τα νήματα της ζωής μας. Πιστεύω πως μέσα από τις αντιξοότητες της ζωής, τις λύπες και τα προβλήματα μπορούμε να γίνουμε δυνατότεροι και αν προσπαθήσουμε αρκετά και καλύτεροι. Το βιβλίο σταματά περίπου στα πενήντα χρόνια του ήρωα. Θα ήθελα πολύ να μάθω τι γίνεται μετά. Αν μετά από τόσα μαθήματα ζωής εξελίχθηκε όπως πιστεύουμε.

   Ο ίδιος ο συγγραφέας σε μια συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι το βιβλίο θα μπορούσε να είναι θέατρο ζωής σε πέντε πράξεις. Ίσως αυτές οι πέντε πράξεις να καθορίζουν και τις δικές μας ζωές και όχι μόνο του ήρωα. Ο αφηγητής του βιβλίου είναι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής.

   Ο άντρας της πέμπτης πράξης είναι ίσως το πιο συγκινητικό βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη. Έχει μια τρυφερότητα αλλά και μια ρομαντική ματιά, καθώς και πολύ ζωή. Είναι τόσο ενωμένο με τις αλήθειες και την κοινωνία που γίνεται μέγιστα ρεαλιστικό και έντονο. Απόλαυσα κάθε του σελίδα. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα αγαπήσετε.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Μετά από ένα χρόνο στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κι έκανε μεταπτυχιακά αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Λονδίνο. Το 1998 διάβασε ποίηση στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Ποίησή του δημοσιεύθηκε στο βρετανικό λογοτεχνικό περιοδικό "Modern Poetry in Translation". Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Ο έβδομος ελέφαντας" (Κέδρος, 1998, β' έκδ. Καστανιώτης, 2016) ("The Seventh Elephant") εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από τον εκδοτικό οίκο Arcadia Books και στο Μπαγκλαντές. Το δεύτερο "Μπαρ Φλωμπέρ" (Κέδρος, 2000, β' έκδ. Καστανιώτης, 2012) εκδόθηκε στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Σερβία και (το 2007) στη Μεγάλη Βρετανία, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, ενώ διασκευάστηκε σε σενάριο στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΚΚ, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη.
 
stamatis
Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Σαν τον κλέφτη μες τη νύχτα", 2002, "Οδός Θησέως", 2003, "Ζωή", 2005, "Μητέρα στάχτη", 2005, "Αμερικάνικη φούγκα", 2006, "Βίλα Κομπρέ", 2008, "Σκότωσε ό,τι αγαπάς", 2009, "Κυριακή" (2011), "Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;" (2012), "Χαμαιλέοντες" (2013), "Μελίσσια" (2014), "Το βιβλίο της βροχής" (2015). Η "Αμερικάνικη φούγκα" κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ.
Η "Μητέρα στάχτη" (2005) εκδόθηκε στις ΗΠΑ και στην Τουρκία. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, "Ο Άλκης και ο λαβύρινθος" (2009), τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές: "Κόσμος γωνία", Σοκόλης, 1992, "Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων", Καστανιώτης, 1993, "Απλή μέθοδος των τριών", Καστανιώτης, 1995, "Πυκνό τώρα", Ελληνικά Γράμματα, 1999, "Όσο πλησιάζω, το μέλλον απομακρύνεται", Το Ροδακιό, 2002 και "Ποτέ δεν είμαστε μόνοι", Καστανιώτης, 2004.
Για τη συλλογή του "Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων", του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το βραβείο ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου. Η ίδια ποιητική συλλογή, μαζί με την "Απλή μέθοδο των τριών" και το "Πυκνό τώρα", μεταφράστηκαν στα αγγλικά και κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο "Dionysia Press" ("Architecture of Interior Space & The Simple Method of Three", 2001, "Dense Now", 2002). Έχει γράψει το λιμπρέτο σε έργα του μουσικού Θοδωρή Αμπατζή, που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και στο Θέατρο "Χώρα". Ο μονόλογός του "Τελευταία Μάρθα" παίχτηκε το 2008 στο "Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας". Δυο μονόλογοί του με τίτλο "Γένεση" ανέβηκαν το 2009 στο "Θέατρο Χώρα". Το θεατρικό του έργο "Δακρυγόνα" παρουσιάστηκε το 2010 στο "Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας".
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες σε θέματα τέχνης και πολιτισμού. Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια και έχει διδάξει Δημιουργική Γραφή στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού και στο Μουσείο Ηρακλειδών. Τελευταία αρθογραφεί στην εφημερίδα "Το Βήμα".
Joomla Social by OrdaSoft!