Βιβλία

Νύφη με το ζόρι

 
Νύφη με το ζόρι
Της Γεωργίας Δεμίρη
Εκδόσεις Ψυχογιός

   Γνωρίστε τη Μαίρη Σταυροπούλου, ετών τριάντα τεσσάρων και ανύπαντρη εκ πεποιθήσεως. Προ κρίσης ήταν μια δυναμική, επιτυχημένη επιχειρηματίας, που έκανε τη μεγάλη ζωή. Τώρα είναι μια μπατίρισσα που αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο δίλημμα. Να αυτοκτονήσει ή να μεταναστεύσει στην Αυστραλία, όπου ευημερούν οι θείοι της και η προγιαγιά της; Επειδή η Μαίρη δε θέλει με τίποτα να εγκαταλείψει τόσο πρόωρα το μάταιο τούτο κόσμο, επιλέγει το δεύτερο. Έτσι παίρνει των ομματιών της και φεύγει στα ξένα, γεμάτη όνειρα για μια καινούργια αρχή.

nifimetozori   Όμως στη μακρινή ήπειρο την περιμένουν εκπλήξεις, αφού η ενενηντάχρονη προγιαγιά της δεν είναι καθόλου ραμολιμέντο, όπως φανταζόταν, αλλά μια τετραπέρατη γυναίκα, που διοικεί την οικογενειακή επιχείρηση και το σπιτικό της με σιδερένια πυγμή. Η αυταρχική γριά δέχεται να προσφέρει στη Μαίρη δουλειά και βίζα εργασίας αλλά με έναν όρο. Να αλλάξει μυαλά και να χορέψει επιτέλους τον χορό του Ησαΐα. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να τα μαζέψει και να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα.

   Έπειτα απ’ αυτό η ορκισμένη εργένισσα δεν έχει άλλη λύση από το να πάει με τα νερά της... Κι έτσι, από εκεί που άκουγε γάμους και έβγαζε σπυράκια, βρίσκεται ξαφνικά να παντρολογιέται με όλους τους πολύφερνους γαμπρούς της ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης. Για να αποφύγει τα δεσμά, η δαιμόνια Μαίρη σκαρφίζεται ένα κόλπο αλλά λογαριάζει χωρίς τον έρωτα, που εμφανίζεται απρόσκλητος και απειλεί να φέρει τα πάνω κάτω.

   Η Δεμίρη έχει ένα μοναδικό, δικό της τρόπο να βλέπει τα πράγματα. Μέσα από ένα πρίσμα δροσερό, σαρκαστικό, χιουμοριστικό, οι χαραχτήρες της αναλαμβάνουν δράση και εσύ απολαμβάνεις, καθισμένος σε μια καρέκλα, το αποτέλεσμα. Ξεκίνησα να ξεφυλλίζω το βιβλίο το πρωί πίνοντας τον καφέ μου και κατάφερα να το αφήσω αφού τελείωσε.. Έχει ένα δυναμικό μαγνητισμό ο τρόπος που γράφει. Είναι τόσο επίκαιρο, και μέσα από το δικό της πρίσμα μας δίνει με χιούμορ τη σοβαρή πλευρά των θεμάτων που καταπιάνεται.

   Η Μαίρη, ελεύθερη εκ πεποιθήσεως, ζορίζεται όταν η προγιαγιά της βάζει το μαχαίρι στο λαιμό να νοικοκυρευτεί. Για δουλειά πήγε στην Αυστραλία, όχι για σύζυγο, όπως στις παλιές ελληνικές ταινίες (που είσαι, Βασιλειάδου, να σκίσεις τα ιμάτια σου)! Όντως όμως δυναμική, σκαρφίζεται ότι μπορείτε να φανταστείτε για να την απορρίψουν οι επιλαχόντες γαμπροί. Κάθε ραντεβού είναι και μια απίστευτη κωμική ιστορία που θα σας κάνει να γελάσετε με την ψυχή σας! Τι γίνεται τελικά; Ε, αυτό θα το αφήσω να το μάθετε μόνοι σας. Δεν χει γούστο αλλιώς!

   Μια Αυστραλία με Ελληνικές κοινότητες που ζουν ακόμα στον καιρό των παππούδων μας όσο αναφορά τη γυναίκα και τον γάμο.  Μια φιλελεύθερη κοπέλα σε σπαρταριστές καταστάσεις με υποψηφίους γαμπρούς και με μια προγιαγιά Κέρβερο να προσέχει κάθε της βήμα. Ένα ανάλαφρο απολαυστικό βιβλίο, μια όμορφη ιστορία που δεν θα σας απογοητεύσει!
 
Μαίρη Ζαρακοβίτη

 

Joomla Social by OrdaSoft!