Βιβλία

Νανουρίσματα

 
Νανουρίσματα
Ιωάννης Πάτας, Χρύσα Σκοπελίτου
Μουσική: Παναγιώτης Γιατράκος
Εκδόσεις Διάπλαση
 
   Ο ύπνος… Ίσως η χειρότερη «δουλειά» για μια μανούλα. Το μωρό ή το λίγο μεγαλύτερο αστεράκι της, δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Δεν βρίσκει ίσως τη σωστή θέση και αφουγκράζεται όλους τους ήχους; Έχει ανασφάλεια; Όπως και να έχει, μένει άυπνο πολλές πολλές νύχτες κλαίγοντας, καθώς δεν έχει τρόπο ακόμα να πει στη μανούλα του τι χρειάζεται ή τι το ταλαιπωρεί.
 
nanourismata1
   Έχω ακούσει πολλές ιστορίες ή συμβουλές και όλες συγκλίνουν σε μια λύση που είναι και η βάση αυτού του βιβλίου. Η μουσική! Γαληνεύει, ταξιδεύει. Την ίδια επίδραση που έχει σε εμάς έχει και στα βρέφη. Τα νανουρίσματα είναι ο μουσικός τρόπος να γαληνέψεις την ψυχή, να «απορροφήσεις» τις ανησυχίες ενός παιδιού. Να του δώσεις χιλιάδες γλυκές εικόνες και να το βοηθήσεις να ονειρευτεί. Σε αυτό το βιβλίο ο Ιωάννης Πάττας και η Χρύσα Σκοπελίτου δημιουργούν στιχουργικά εικόνες, με τον Παναγιώτη Γιατράκο να χαϊδεύει μουσικά αυτά τα όνειρα.
 

   Η Γλυκερία, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Γρηγόρης Πετράκος, ο Μάνος Πυροβολάκης, η Βίκυ Καρατζόγλου, η Μαρία Ελισσαίου και η Αθηνά Βέρμη είναι οι φωνές που θα δώσουν τις δικές τους πινελιές σε αυτό το γλυκό μωρουδιακό ταξίδι. Το βιβλίο «Νανουρίσματα» έχει όλους τους στίχους των τραγουδιών μέσα από μια ρετρό εικονογράφηση, φτιαγμένη από τη Μαρίνα Στελλάτου και περιέχει φυσικά και το cd που θα κάνει τα αγαπημένα μας λιλιπούτια αστεράκια να κοιμηθούν.

   Μια εξαιρετική ιδέα και για δώρο προς τις βασανισμένες μανούλες φίλες μας.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

   Φανταστείτε αυτό… Ότι σας κυνηγούν και δεν μπορείτε ούτε ένα μέτρο να καλύψετε σε πέντε λεπτά. Όλα για σας λειτουργούν σε υπέρ-αργή κίνηση. Ότι σας έχουν πάρει δράκοι στο κατόπι και δεν υπάρχει ούτε δέντρο για να κρυφτείτε. Και να υπήρχε… Μια ρουθουνιά θα αποτελούσε για το δράκο. Ότι πέφτετε από το δέκατο όροφο και λίγο πριν το έδαφος ξυπνάτε… Άγγιξα ευαίσθητες χορδές, ναι; Θύμησες που ελπίζατε να μην επιστρέψουν ίσως; Μπορεί… Και μιλάμε για μεγάλους ανθρώπους, με εμπειρίες και (θεωρητικά) κατασταλαγμένα μυαλά. Ε, πόσο να αντέξει ένα βρέφος, πόσο να αντέξει η τετράχρονη βαφτιστήρα σας; Και κάπου εδώ μπαίνει το γραναζάκι της μουσικής. Τούτη εδώ θα ανακατέψει την τράπουλα. Το παιδί συγκινείται με τους ήχους, αντιδρά και μάλιστα θετικά. Είναι κάτι που του αρέσει. Επειδή ακόμα δεν έχει εντρυφήσει στον κώδικα της γλώσσας, είναι οι νότες μια καλή περίπτωση εξωτερίκευσης. Εμείς «ακούσαμε» το βιβλίο και «διαβάσαμε» τα τραγούδια. Η σειρά σας τώρα. Και πιστέψτε μας, δεν θα βρείτε πιο ωραία ενασχόληση για να τεθούν σε bliss mode τα βλαστάρια σας…

Κώστας Κούλης
 
nanou
 
Joomla Social by OrdaSoft!