= Μήδεια ἐν Ἠλυσίοις
Βιβλία

loogoo

Μήδεια ἐν Ἠλυσίοις

 
Γιάννης Παπαθεοδώρου
Μήδεια ἐν Ἠλυσίοις
Εκδόσεις Φίλντισι

   Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την εξουσία. Και ο άνθρωπος, που τόσο πολύ την επιζητά και την υπολογίζει, γίνεται έρμαιό της, μεταμορφώνεται σε αδηφάγο κτήνος, αδιαφορεί για το συνάνθρωπό του.

   H Μήδεια είναι η τραγική γυναίκα-σύμβολο. Παιδοκτόνος, αδελφοκτόνος και ό,τι προκαλεί αηδία στο είδος μας, που πλέον έχει «εκπολιτιστεί». Η γυναίκα αυτή ξεκινά να αφηγείται την ιστορία της. Το πώς ερωτεύθηκε. Το πώς έφυγε από την πατρίδα της, ακολουθώντας τον άνδρα των ονείρων της. Το πώς τον παντρεύτηκε και έκανε παιδιά μαζί του. Το πώς προδόθηκε από κείνον και αποφάσισε όλη την αγάπη της να την κάνει μίσος και εμπάθεια. Το πώς εκτέλεσε το ανίερο σχέδιό της. Και – όταν βρέθηκε στα Ηλύσια Πεδία, απέναντι από το μεγαλύτερο πολεμιστή όλων των εποχών, τον Αχιλλέα, του εξιστόρησε και τον άκουσε να μιλά. Τον άκουσε να της λέει πως ο άνθρωπος θα πρέπει να αντιστέκεται στην αλαζονεία της εξουσίας.
 
mideia2088

   Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου ζωγραφίζει το μύθο της Μήδειας με το δικό του τρόπο, βάζοντας στο βιβλίο του διάφορα πρόσωπα, βάζοντας το Χορό και τον ίδιο το βασιλιά των Μυρμιδόνων. Διαβάζοντας όλα όσα αναγράφονται, δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την πένα του και τον τρόπο σκέψης. Είναι ποίηση πέρα από την ποίηση, είναι ένα έργο που πρέπει οπωσδήποτε να ανεβεί ως παράσταση. Ο δημιουργός, κάθε φορά που γράφει, αλλάζει πρόσωπο. Μεταμορφώνεται, γίνεται ο ήρωας που διαβάζουμε. Γίνεται ο υπηρέτης, ο Χορός, η Μήδεια, η παραμάνα, ο Αχιλλέας. Πατάει στο κείμενο που ξέρουμε και το κάνει κάτι άλλο. Κάτι που θέλουμε πολύ να γνωρίσουμε. Κάτι που είμαι σίγουρος πως δεν έχετε ξαναδιαβάσει.

   Το περιεχόμενο του βιβλίου το ρουφάς σε μερικά λεπτά. Στη συνέχεια κοιτάς αν υπάρχει κάτι άλλο να διαβάσεις. Και στη συνέχεια… το ξαναδιαβάζεις. Θέλεις να δεις αν άφησες κάτι πίσω. Αν κάτι σου ξέφυγε. Αν κάτι πρέπει να τονιστεί. Ξανά. Η αφήγηση της άμοιρης γυναίκας είναι συγκλονιστική. Τα μέρη του Χορού και των υπολοίπων χαρακτήρων είναι τόσο άψογα δοσμένα, που θα έλεγε κάποιος πως κινηματογραφούν ό,τι διαβάζεις. Είναι ένα οπτικοποιημένο βιβλίο το δίχως άλλο. Είναι ένα πραγματικό κόσμημα για τη σύγχρονη λογοτεχνία.

   Η Μήδεια εκμυστηρεύεται. Ακόμα και ο Δίας την είχε ποθήσει. Εκείνη όμως είπε όχι. Είχε μεγάλο σεβασμό προς την Ήρα. Κι όμως, ο Ιάσωνας την απάτησε. Ποδοπάτησε το γάμο τους και της ζήτησε μάλιστα να φύγει, πετώντας στα μούτρα της πως το «νιόπαντρο ζευγάρι» θα μεγαλώσει τα παιδιά τους. Κι εκείνη έγινε ένας άλλος άνθρωπος. Έγινε η ενσάρκωση του απόλυτου κακού. Έγινε το απευκταίο. Και μέσα από τη γραφή του κυρίου Παπαθεοδώρου, όλο αυτό γίνεται εικόνες, συναισθήματα, πικρή γεύση, αίμα και ιχώρ, γίνεται ένα βιβλίο που μιλά για τον άνθρωπο και πώς εκείνος εύκολα μπορεί να γίνει απάνθρωπος.

   «Δόλιος όποιος κλωσάει το άδικο». Κι όμως, ο δόλιος βρίσκεται αγκαλιά με την εξουσία. Ίσως να είναι και ο βασικός τρόπος να την αποκτήσει. Ίσως η δολιότητα και η εξουσία να τέμνονται αξιωματικά και ίσως ο άνθρωπος να το πήρε χαμπάρι πολύ νωρίς, γι’ αυτό φέρεται έτσι. Ίσως… Εκπληκτικό βιβλίο, του οποίου η «ανα-παράσταση» δεν θα αργήσει. Και εκεί, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα έχετε ένα απίστευτο θέμα να αναλύσετε, μετά την παράσταση…

Κώστας Κούλης
 
papatheodorou20

Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στη Λειβαδιά Βοιωτίας. Φιλόλογος και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών εργάστηκε αρκετά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Η διατριβή του στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο είχε ως θέμα: «Η αισθητική στην ποίηση του Κων.Καβάφη». Διατέλεσε διευθυντής στο λύκειο του Μαρασλείου. (26ο Γενικό Λύκειο). Αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του ως διευθυντής, υπέβαλλε την παραίτησή του από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την ποίηση και πλέον κυκλοφορεί την πρώτη του ποιητική συλλογή.
 
Joomla Social by OrdaSoft!