Βιβλία

Μια Νύχτα Με Τον Τσέχωφ

 
Μια Νύχτα Με Τον Τσέχωφ
της Βικτώριας Μακρή
Εκδόσεις Ψυχογιός

   Κύριε Τσέχωφ, στο έργο σας «Οι Τρεις Αδελφές«, θέτετε έναν προβληματισμό. Λέτε μέσα από έναν ήρωά σας, «Συχνά σκέφτομαι τι θα γινόταν αν κάποιος ξανάρχιζε τη ζωή του από την αρχή και μάλιστα συνειδητά. Φαντάζομαι τότε πως θα προσπαθούσαμε να μην επαναλάβουμε τον παλιό μας εαυτό, να μην ξαναπράξουμε κάποια λάθη»...

   Αγαπημένε μου κύριε Τσέχωφ, απόψε θα ’θελα να σας εξομολογηθώ κάποια λάθη δικά μου που δε θα ’θελα να ξανακάνω αν είχα την ευκαιρία να ξεκινήσω τη ζωή μου από την αρχή…

   Αυτό είναι το όνειρο της Μαργιότας. Να καθόταν με τον αγαπημένο της Τσέχωφ σ’ ένα απόμερο τραπεζάκι σ’ ένα μπαρ, να μοιράζονταν ένα ποτήρι κρασί και να τα λέγανε. Να μιλούσαν για τη ζωή, που δεν είναι παρά ένα παιχνίδι, στο οποίο άλλοτε καλούμαστε να παίξουμε χωρίς πρόβα, άμαθοι και άβγαλτοι, κι άλλοτε να παραμένουμε στην άκρη, σαν ηθοποιοί χωρίς ρόλο.

Μαργιότα, Βέλγω, Άννα. Τρεις γυναίκες, τρεις αδελφές.

   Ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα και τον πόνο, την εγκατάλειψη και την ευτυχία, όλα όσα επαναλαμβάνονται στις ζωές των ανθρώπων σαν σελίδες θεατρικού έργου που δεν ολοκληρώθηκε ακόμα.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΚΡΗ γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και κατοικεί. Άρχισε να ασχολείται με το γράψιμο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Πολυτεχνείο. Έχει γράψει στίχους, οι οποίοι έχουν μελοποιηθεί από το Νίκο Μαμαγκάκη και την Καλλιόπη Τσουπάκη, καθώς και διηγήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν βραβευθεί σε Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Συνεργάζεται με ηλεκτρονικά έντυπα λογοτεχνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το 2012 απέσπασε το πρώτο βραβείο στο δεύτερο Διαγωνισμό Διηγήματος της ιστοσελίδας eyelands.gr με το διήγημα «Παράθυρο με θέα στο Μυρτώο Πέλαγος», ενώ το 2013 συμμετείχε στη συλλογή διηγημάτων «Μια παράξενη Κυριακή» των εκδόσεων Αρχίγραμμα, με το διήγημα «Η Κυριακή της Γοργόνας». Το 2014 τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στον πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δοκιμίου του περιοδικού «Νέα Σκέψη«, με το δοκίμιο «Η Ατομική Βούληση ως Δύναμη Κοινωνικής Ανασυγκρότησης». Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ» και «CASTA DIVA«.
 
tsehof01
   Με έναυσμα μια παράσταση, η ηρωίδα ξεδιπλώνει την ιστορία της παράλληλα με των δυο αδερφών της. Μια ιστορία άλλοτε με γλυκές αναπολήσεις, άλλοτε με πικρές μνήμες. Ιστορίες που θα σε συγκινήσουν, θα σε κάνουν να χαμογελάσεις, να σκεφτείς, να ταυτιστείς. Ένα υπέροχο βιβλίο, τόσο γήινο και με χαραχτήρες κορίτσια της διπλανής πόρτας, που θα σου κρατήσει συντροφιά τις μουντές μέρες του χειμώνα. Τρεις παράλληλες ιστορίες, τρεις ζωές, τρεις αδερφές, όπως και το έργο του Τσέχωφ.  

   Όσο για το αρχικό ερώτημα που θέτει η Μαργιότα, δεν θα βρείτε την απάντησή του στο τέλος του βιβλίου. Η απάντηση θα αποκαλύπτεται σιγά σιγά μέσα από τις σελίδες του, σαν ένα πάζλ.

   Με εξέπληξε όμορφα το διάβασμα αυτού του βιβλίου, η Βικτώρια Μακρή είχε πολλά να μου δώσει. Το βιβλίο αυτό δεν είναι το τετριμμένο στυλ που συνήθως βρίσκεις στους Έλληνες συγγραφείς. Έχει μια δικιά της γοητεία στο γράψιμο και το χάρισμα να σου μεταφέρει ζωντανές εικόνες με τη γραφή της.

   Θα ήθελα να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εκδόσεις Ψυχογιός για την τιμή που μου κάνουν να μου στέλνουν τόσο αξιόλογα βιβλία. Σας ευχαριστώ για τις μαγικές στιγμές που μου χαρίζετε με τα βιβλία σας!

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!