Βιβλία

Μετάβαση

 
Μετάβαση
Διαισθητικό – Γιάννης Σμίχελης
Συνομιλία με το εμείς – Νεφέλη Σμίχελη
Εκδόσεις Φίλντισι


   Ποιήματα που μιλούν στην καρδιά, γίνονται ένα με τη σκέψη μας και καθρεπτίζουν στιγμές μας, βρίσκονται στη συλλογή του Γιάννη Σμίχελη και της Νεφέλης Σμίχελη.

   Διαβάζοντάς το πλανήθηκα μέσα σε δικές μου ιστορίες. Λαξεύτηκα, μάτωσα, επανήλθα με ερωτήματα. Ο Γιάννης Σμίχελης αφουγκράζεται το μέσα του, αλλά είναι σαν να αφουγκράζεται τις απορίες και τις σκέψεις όλων μας. Άλλωστε οι άνθρωποι δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί όσο πιστεύουμε. Οι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους, τις αμφιβολίες τους, τα ερωτήματά τους μέσα από την Τέχνη, είτε αυτή είναι μουσική, είτε είναι στίχοι και ποιήματα, είτε είναι ζωγραφική. Μιλούν για εκείνους και για εμάς.
 
metavasi21

   Η Νεφέλη Σμίχελη ανοίγει την καρδιά της και μιλά για τον έρωτα, τις μαγικές στιγμές που ζουν δυο άνθρωποι, τη φωτιά των αισθήσεων, τη ζωή και τα μαθήματα που μας δίνει.

   Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να εξωτερικεύουν όλα όσα τους απασχολούν. Που τα κάνουν «σημαίες», στίχους, νότες, πίνακες… Έχουν μια δύναμη που εμείς οι υπόλοιποι αγνοούμε ότι υπάρχει ή φοβόμαστε να εστιάσουμε σε αυτήν. Είναι μεγάλη ελευθερία να μπορείς να εκφράζεις όλα όσα σε προβληματίζουν, σε στοιχειώνουν. Είναι κάθαρση της ψυχής και ένας πολύ δυνατός τρόπος να «φωνάξεις» σε μια στερεότυπη κοινωνία που προσπαθεί να σε φιμώσει.

   Τα λόγια αυτών των δύο ανθρώπων έγιναν μέσα μου θύελλα. Είναι ένα από τα πιο όμορφα βιβλία που διάβασα τα τελευταία χρόνια. Ένοιωσα τόσο κοντά στους δημιουργούς. Ένοιωσα ότι δεν είμαι μόνη και είμαι σίγουρη ότι διαβάζοντας αυτή την ποιητική συλλογή θα νοιώσετε το ίδιο.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
smihelis21

Ο Ιωάννης Μουλιανιτάκης (Γιάννης Σμίχελης) γεννήθηκε στην Αθήνα και μέχρι το 12ο έτος του έζησε στον Κορυδαλλό. Τα εφηβικά του χρόνια τα πέρασε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης όπου η οικογένεια του λειτουργούσε το εστιατόριο "Ίτανος" στο κέντρο της πόλης. Την περίοδο 1989-1995 σπούδασε επιτυχώς Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ από το 1996 έως το 2000 συμμετείχε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, δίχως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Από το 2000 έως το 2012 εργάστηκε και αργότερα διεύθυνε το οικογενειακό εστιατόριο "Ίτανος" στον Άγιο Νικόλαο. Το 2012 λόγω οικονομικής κρίσης μετανάστευσε στην Γερμανία, όπου για τα επόμενα τρία χρόνια εργάστηκε σε διαφορετικά ελληνικά εστιατόρια. Από το 2016 εργάζεται στον τομέα φροντίδας ηλικιωμένων των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Κολωνίας, ενώ έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το τριετές πρόγραμμα εκπαίδευσης φροντίδας ηλικιωμένων στο κέντρο σεμιναρίων των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Κολωνίας. Ποιήματα του έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο στις λογοτεχνικές σελίδες: ρεφενέ, της Ελένης Μπάλλιου, Λέξημα, στίχοι, η λέσχη του βιβλίου.
 
Joomla Social by OrdaSoft!