= Μέγας Αλέξανδρος
Βιβλία

loogoo

Μέγας Αλέξανδρος

 
Χρυσάνθη Καραΐσκου
Μέγας Αλέξανδρος
Εικονογράφηση: Νέστορας Ξουρής
Εκδόσεις Διάπλαση
 
 
«Θα πρέπει να αναζητήσεις άλλο βασίλειο. Η Μακεδονία δεν θα είναι αρκετά μεγάλη για σένα» (Φίλιππος προς Αλέξανδρο, όταν ο τελευταίος δάμασε το Βουκεφάλα, σε ηλικία οκτώ ετών – αφήγηση από τον Πλούταρχο)

   Ένα βιβλίο για παιδιά, με θέμα το μεγαλύτερο στρατηλάτη όλων των εποχών. Πέρα από την παραφιλολογία και κάποιες απόψεις «σύγχρονων ιστορικών», που περισσότερο προκαλούν θυμηδία, η κυρία Καραΐσκου μας προσφέρει ένα βιβλίο που ένα παιδί στην ηλικία του Αλέξανδρου, όταν ίππευσε το Βουκεφάλα, θα διαβάσει πολύ άνετα, θα το ξαναδιαβάσει, θα ψηλαφήσει τις θαυμάσιες ζωγραφιές του κυρίου Ξουρή και θα ρωτήσει τους γονείς του περισσότερα για τον άνθρωπο που ένωσε πόλεις-κράτη, που εκστράτευσε εναντίον των Περσών, που έγινε κύριος όλου του γνωστού τότε κόσμου, που ζύγιασε το ξίφος με το νου του.

   Όλοι, λίγο ως πολύ, έχουμε διαβάσει για τον Αλέξανδρο. Στο δημοτικό, σε εξωσχολικά βιβλία, στην ενήλικη ζωή μας. Ο θρύλος και η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Μακεδόνας βασιλιάς, ο οποίος κατάφερε σε τριάντα τρία χρόνια να κάνει πράγματα που άλλοι θέλουν δώδεκα ζωές για να τα διανοηθούν, είναι τροφή για σκέψη και η ιστορία, έχοντας τιμήσει αυτή την τροφή, τίμησε και τον ίδιο, προσφωνώντας τον μέγα. Ίσως μάλιστα να είναι και ο μοναδικός από τους τρεις που έχουν τον αυτό τίτλο, που να αξίζει πραγματικά τον τίτλο.
 
megasalexandros

   Το βιβλίο ξεκινά με τη γέννησή του στην Πέλλα και την ιστορία με το Βουκεφάλα. Φτάνει στο χρονικό σημείο που στα είκοσί του γίνεται βασιλιάς της Μακεδονίας και στη συνέχεια αναφέρεται στις μάχες με τους Πέρσες. Ο μαθητής του Αριστοτέλη, ο στρατηγός και ηγέτης, κατάφερε να νικήσει, κατάφερε να φτάσει στα βάθη της Περσίας, να φτάσει στην Ινδία και την Αίγυπτο και να δημιουργήσει μία τεράστια αυτοκρατορία, περίπου είκοσι τέσσερες αιώνες πριν. Η αφήγηση είναι άνετη, ενδείκνυται για παιδιά, προσκαλεί τους κατά τι μεγαλύτερους να τους διαβάσουν το βιβλίο εν είδη αφηγητή και αφήνει ανοιχτό το πεδίο για ερωτήσεις. Προφανώς αναφέρεται και στην περίοδο που ο Αλέξανδρος «Μήδιζε» και αυτό ήταν κάτι που επέφερε γκρίνια και διχόνοιες και τρομερές εντάσεις στο στρατό του, πλην όμως είναι πολύ τίμιο που αναφέρεται.

   Επίλογος με την επιθυμία των στρατιωτών να γυρίσουν πίσω, αφού πολλοί από εκείνους είχαν περπατήσει πάνω από δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα και είχαν δώσει παρά πολλές μάχες, την αποδοχή της επιθυμίας τους από τον Αλέξανδρο και το πέρας της ζωής του στη Βαβυλώνα. Ο βασιλιάς είναι νεκρός, ζήτω ο βασιλιάς;
 
karaiskou20
   Όταν τα παιδιά σας μεγαλώσουν κι άλλο, είναι πιθανό να αναζητήσουν να μάθουν περισσότερα για τον Αλέξανδρο. Και είναι πιθανό να προβληματιστούν για το αν ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Και ίσως ως ένα σημείο να ισχύει κάτι τέτοιο. Έτσι κι αλλιώς, άνθρωπος ήταν και εκείνος, με τα πάνω του και τα κάτω του. Κι όταν ένας άνθρωπος μόνο έχει τόση εξουσία συγκεντρωμένη στα χέρια του, τότε η διαχείριση είναι πάντα δύσκολη. Απλά, δείτε τι γίνεται σήμερα. Που υποτίθεται πως είμαστε πια «πολιτισμένοι». Το βιβλίο αυτό είναι μία καλή αρχή. Είναι ένας πολύ εύπεπτος τρόπος να αγαπήσει το παιδί σας την ιστορία. Και θα σας ευγνωμονεί γι’ αυτή του την αγάπη, πιστέψτε με.

Κώστας Κούλης

Η Χρυσάνθη Καραΐσκου γεννήθηκε και εργάζεται στον Έβρο. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2000 βρίσκεται στη δημόσια εκπαίδευση. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας. Η εργασία της σε σχολεία των Χανίων και του Έβρου αποτέλεσε την αφορμή για την καταγραφή παραδοσιακών παραμυθιών αλλά και παιχνιδιών, τόσο από τα μέρη όπου δίδαξε όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Έλαβε μέρος σε προγράμματα θεατρικής αγωγής καθώς και περιβαλλοντικά.
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία