= Μαύρα λιβάδια
Βιβλία

loogoo

Μαύρα λιβάδια

 
Μαύρα λιβάδια
Αγνή Σιούλα
Εκδόσεις Λυκόφως

   Η δυστοπία, την οποία ζούμε και την οποία, μέχρι να τη συναντήσουμε στην καθημερινότητά μας, νομίζαμε ότι βρίσκεται μόνο στη φαντασία συγγραφέων, φέρνει στο προσκήνιο βιβλία της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, κυρίως τα δυστοπικά. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα μεταφρασμένα, αλλά και σε βιβλία Ελλήνων συγγραφέων. Μεταξύ τους και το μυθιστόρημα της Αγνής Σιούλα «Μαύρα Λιβάδια».

   Η ιστορία που αφηγείται η Σιούλα δεν έχει σχέση με τα μυθιστορήματα των ξένων συγγραφέων. Είναι εμπνευσμένη από την παράδοσή μας, συγκεκριμένα από το Βυζάντιο, τους θρύλους για το Διγενή Ακρίτα, αλλά και ένα ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, το «Ο Βρυκόλακας Θανάσης Βάγιας».
 
mavralivadia2036
   Μέσα από την περιπέτεια της νεαρής Αλεξάνδρας, η συγγραφέας πλάθει ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, με πολιτικές προεκτάσεις, με ερωτικά πάθη, με αγωνιστικό και μαχητικό πνεύμα, με τέρατα, με καλούς και κακούς. Ένα μυθιστόρημα με πολλούς συμβολισμούς, ανατροπές, εντάσεις, κορυφώσεις και αιφνιδιασμούς, που τελικά αναδεικνύει σημαντικές αξίες, τις οποίες απαξιώνουμε όταν όλα είναι ρόδινα και τις οποίες θυμόμαστε στις δύσκολες εποχές (όπως σήμερα): θυσία, ανθρωπιά, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, σεβασμός, ειλικρίνεια.

   Από το μυθιστόρημα, βαθιά υπαρξιακό, αναδεικνύεται και η αξία του ατόμου, εκείνου που θα πάρει την ευθύνη και θα αγωνιστεί για να θριαμβεύσει το Καλό. Ακόμα και σε έναν τόπο όπως τα Μαύρα Λιβάδια, όπου ελλοχεύει ο θάνατος. Αλλά και εκεί, σε μία στρατοκρατική κοινωνία, υπάρχει χώρος για να γεννηθούν η ανθρωπιά και ο έρωτας, οτιδήποτε δίνει δύναμη και κουράγιο στον άνθρωπο, κυρίως αισιοδοξία, για να βγει από το αδιέξοδο και να πάρει πίσω τη ζωή του.

Αθανασία Καλαϊτζόγλου-Κε

   Ο Θανάσης Βάγιας είναι πραγματικό πρόσωπο. Έζησε κατά την προεπαναστατική περίοδο, καθώς και εκείνη της επανάστασης και έμεινε στην ιστορία ως προδότης και μάλιστα της χειρίστης υποστάθμης. Το 1812 ο Αλή Πασάς αποφάσισε να σφάξει όλους τους κάτοικους του Γαρδικίου, έχοντας προηγούμενα με το χωριό. Πριν χρόνια κάποιοι από τους κατοίκους του είχαν βιάσει τη μητέρα και την αδελφή του. Εννοείται πως για έναν τέτοιο άνθρωπο και μία τέτοια εποχή και μία τέτοια εξουσία, όλοι πρέπει να πληρώσουν… Οι ίδιοι οι στρατιώτες του απειθαρχούν και δεν δέχονται να σκοτώσουν όλους αυτούς τους αθώους. Και εκεί παρεμβαίνει ο πιστός του Βάγιας και αναλαμβάνει να «πραγματώσει» την ιδέα του Αλή Πασά. Ο Βαλαωρίτης, όταν έμαθε ότι ο Βάγιας πέθανε («έφυγε» στο χωριό του το 1834), έγραψε το εν λόγω ποίημα.

   Η κυρία Σιούλα, με σεβασμό απέναντι στο έργο των 167 στίχων και το έπος του Διγενή Ακρίτα, γράφει το δικό της έπος. Για μαύρες γαίες και για άραχλους ανθρώπους. Δράκοι δεν υπάρχουν γιατί απλούστατα οι άνθρωποι «κάνουν» τους καλύτερους δράκους. Δεν υπάρχει χειρότερο πλάσμα όταν πρόκειται για «εφαρμοσμένη κακία». Ο άνθρωπος έχει δείξει τόσους αιώνες ότι είναι ικανός για το καλύτερο και απίστευτα ικανός για το χειρότερο. Όλες οι μορφές βασανισμού, όλα τα ειδεχθή εγκλήματα, όλες οι κτηνωδίες… Όλα αυτά είναι ανθρώπινα καμώματα, ψυχών γεννημένων να διαφεντεύουν μαύρα λιβάδια και να φροντίζουν για τα «υποκαταστήματα» του Άδη στον επάνω κόσμο.

   Η Αγνή Σιούλα μεταφέρει με κινηματογραφικό τρόπο. Η πένα της κινείται και στις τέσσερις διαστάσεις με μοναδικό τρόπο. Είναι ένα βιβλίο που θα περιγράφατε με ενθουσιασμό στους φίλους σας. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να το ξεκινήσετε, για να φτάσετε στη συνέχεια σε κείνες τις περιγραφές…

Κώστας Κούλης
 
Η Αγνή Σιούλα γεννήθηκε στην Κοζάνη και έζησε εκεί έως το 2007. Στη συνέχεια μετακόμισε με την οικογένειά της σε ένα μικρό χωριό των Σερρών. Από το 1991 εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, ενώ παράλληλα και για τέσσερα έτη εργάστηκε σαν εργαστηριακή συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία και έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με Εξειδίκευση στη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων.
 
agnisioula20
 
Joomla Social by OrdaSoft!