Βιβλία

Μάθε να ζεις με τον εαυτό σου

 
Μάθε να ζεις με τον εαυτό σου
του Ζακ Σαλομέ
Εκδόσεις Ενάλιος
 
   Ξέρετε τι… Αν κάποια στιγμή κουβεντιάσετε για βιβλία που διαβάζετε ή που αγαπάτε να διαβάζετε ή που αποφεύγετε… Μην κάνετε κάνα λάθος και βγάλετε «εκτός ύλης» τέτοιου τύπου βιβλία. Μην το κάνετε. Έβλεπα τους τίτλους και καμωνόμουν ότι έβγαζα φλύκταινες και ότι παρουσίαζα συμπτώματα κίτρινου πυρετού. Μέγα λάθος. Τούτο δω το βιβλίο, το οποίο «ξεπαστρεύτηκε» μέσα σε πέντε μέρες, είναι το τρανό παράδειγμα του πόσο λάθος έκανα. Όταν ξεκίνησα να διαβάζω θεώρησα ότι το έκανα εν είδη αγγαρείας, όταν συνέχισα δεν πίστευα ότι μου άρεσε και όταν έφτανα στο τέλος, κάκιζα τον εαυτό μου που απείχε τόσο καιρό. Είναι μεγάλη υπόθεση αυτά εδώ τα βιβλία. Είναι το καλύτερο αυτό-φροντιστήριο. Είναι η κατάδική μας κάθαρση…
 
mathe01   Πολύτιμες πληροφορίες, ιστορίες και διδαχές, παραδείγματα και ατάκες. Οι γραμμές του βιβλίου πυκνές, οι αφηγήσεις ζωντανές και κραταιές. Το μοτίβο απλό. Ο εαυτός σου. Ο εαυτός μου. Μ’ αυτόν ξεμένουμε, μ’ αυτόν περνάμε ό,τι περνάμε, με κείνον ψάχνουμε το φως στην άκρη του τούνελ. Ο Σαλομέ χρησιμοποιεί ιστορίες από τη ζωή του, ιστορίες από τις ζωές των ασθενών του ή ανθρώπων που γνώρισε σε περιοδείες που είχε κάνει και όχι μόνο και μας μαθαίνει το πιο απλό, το πλέον αυτονόητο και το πιο δύσκολο συνάμα. Να αγαπάμε τον εαυτό μας, να απολαμβάνουμε τη συντροφιά του.

   Γνωρίζοντας λοιπόν αυτό το «φίλο», τον καταλαβαίνουμε, τον αφουγκραζόμαστε και μέσω του «φίλου» καταλαβαίνουμε και όλους εκείνους βρίσκονται κοντά μας, στην «περίμετρό» μας, γύρω μας. Μπορούμε να κοιτάξουμε κατάματα τη μιζέρια, τη μοναξιά, την εμπάθεια και να πούμε «Όχι, ευχαριστώ»! Και θα οφείλουμε τούτο το «Όχι» στον εαυτό μας. Γιατί είναι ένα μάθημα και αυτό. Είναι ένα μάθημα να μπορούμε να πούμε όχι. Να μπορούμε να αρνηθούμε, όχι επειδή θέλουμε να δημιουργήσουμε ένταση, ούτε επειδή αρεσκόμαστε στο να είμαστε φύσει και θέσει αρνητικοί. Το κάνουμε γιατί σεβόμαστε εμάς τους ίδιους. Το κάνουμε γιατί κάποια στιγμή δεν είναι δυνατό να λέμε παντού ναι.

   Διαβάζουμε για ανθρώπους που είχαν θέμα με τους γονείς τους, τα παιδιά τους, τις σχέσεις τους… Διαβάζουμε για γυναίκες, άνδρες και παιδιά που κατά καιρούς δεν ήξεραν πώς να φερθούν σε όλους εκείνους που συναναστρέφονταν. Είναι δύσκολο να κάνεις το βήμα προς τα εμπρός όταν τόσα χρόνια έχεις μάθει να κινείσαι προς τα πίσω. Ο συγγραφέας δεν επιθυμεί να μας δώσει ένα έργο που να είναι χάρμα οφθαλμών ως προς το διαβάζειν. Επιθυμεί «απλά» να μας παράσχει ένα βοήθημα που θα μας ωθήσει να κοιτάξουμε τους άλλους στα μάτια και να βγάλουμε από μέσα μας αυτό που μας χαρακτηρίζει. Να μην υπεκφεύγουμε… Σε καμία περίπτωση.
 
salome
   Είναι εύκολα από τα βιβλία που διαβάζεις και δεύτερη και τρίτη φορά. Κι αυτό όχι τόσο για τις ιστορίες που αφηγείται όσο για αυτά που περνάει. Τα μηνύματα. Με την πρώτη ανάγνωση θα ξεχάσετε πολλά, όπως κι εγώ άλλωστε. Κατά συνέπεια φτάνουμε/φτάνετε με χαρακτηριστική ευκολία στο «Επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως» και από κει στο «Περνάω καλά με την πάρτη μου»…

   Προσέξτε κάτι… Θα πρέπει να το τονίσουμε αυτό και μάλιστα με όλα τα bold αυτού του κόσμου. Το βιβλίο δεν μας προτρέπει να γίνουμε ερημίτες, μισάνθρωποι ή θεοί. Αυτό το βιβλίο μας προτρέπει να μην νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας. Αυτόν κουβαλάμε, αυτόν αντικρύζουμε κάθε μέρα στον καθρέφτη… Ε, μ’ αυτόν θα κοιτάξουμε να πορευτούμε και θα είναι καλό να μην έχουμε θέματα «ανάμεσά μας». Για διαβάστε το μια και σεις. Και να δείτε για πότε θα φτάσετε σε καλό – για να μην πω διψήφιο – αριθμό επαναλήψεων…

Κώστας Κούλης
 
Ο Ζακ Σαλομέ γεννήθηκε το 1935 στην Τουλούζη. Είναι ψυχοκοινωνιολόγος, πτυχιούχος της Κοινωνικής Ψυχιατρικής της Σχολής Ανωτάτων Κοινωνικών Επιστημών των Παρισίων. Επί 15 χρόνια διευθύνει το Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης Νέων, εργάστηκε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λίλλης, διηύθυνε επί 25 χρόνια το Κέντρο Διαμόρφωσης Ανθρωπίνων Σχέσεων «Η Ώριμη Ματιά» της Ντιζόν και κατόπιν το αντίστοιχο κέντρο στην πόλη Ρουσιγιόν της επαρχίας της Προβηγκίας. Είναι συγγραφεύς 35 και πλέον εργασιών και δοκιμίων πάνω στην ψυχολογία και στην κοινωνιολογία των σχέσεων, καθώς επίσης μυθιστοριογράφος και ποιητής.
 
Joomla Social by OrdaSoft!