= Μάνα
Βιβλία

loogoo

Μάνα

 
Μάνα
Σταμάτης Στ. Πακάκης
Εκδόσεις iWrite

Δεν γελάω πια τόσο συχνά. Κουράστηκα! Κουράστηκα να γελάω.

   Η μάνα… η πιο ιερή λέξη σε όλο το Σύμπαν. Πέρα από θρησκείες, πέρα από πολιτισμικά κενά και διάφορα προσωπικά κολλήματα, πέρα από άγεσθαι και φέρεσθαι πρωτοκοσμικού τύπου. Η μάνα είναι η δική μου, η δική σου, όλων μας και κάτι περισσότερο. Είναι η αγάπη η ίδια, μετουσιωμένη σε γράμματα. Είναι ό,τι σε κρατά και προτίθεται να σε κρατήσει…
 
mana1901 
   Ο Σταμάτης Πακάκης, ένας πολυπράγμων και ευφυέστατος καλλιτέχνης, καταπιάνεται με ένα θεατρικό θεματικό πλέγμα, το οποίο έχει να κάνει με τη μάνα και όπως εκείνη την αντιλαμβάνονται το αγοράκι και το κοριτσάκι. Τώρα και για πάντα. Στο έργο συμμετέχει ο Ύπνος. Εκείνος που τη νύχτα κρατά καλή ή κακή συντροφιά και ξεκουράζει ή αγχώνει… Οι στιχομυθίες είναι πάνω απ’ όλα ανθρώπινες, είναι κομμάτι που «χρεώνεται» σε κανονικούς ανθρώπους, είναι λόγια που έχουμε ακούσει και πει. Ο συγγραφέας μας σερβίρει ένα εξαιρετικό θεατρικό κάμωμα, το οποίο θα συγκινήσει, θα προκαλέσει θύμησες, θα ανακινήσει θέματα και ιστορίες, θα προκαλέσει σκέψεις.

   Μία πορσελάνινη κούκλα τι δουλειά έχει στην ιστορία μας; Τη θέση της στο κοριτσίστικο δωμάτια γιατί να την άφησε άραγε; Η νεαρή γυναίκα τι σχέση έχει πλέον με τη μητέρα της; Η εργασία της, η ζωή της και οι άνθρωποι που τώρα μπλέκονται γύρω της τι έχουν αποφέρει; Τι έχουν υποφέρει; Τι μπορεί να θεραπεύσει ο χρόνος; Ο Πακάκης γράφει για το υπέρτατο είδωλο, αναφέρεται στο έτερο του αέναου Οιδιπόδειου και ταυτόχρονα στριμώχνει απέναντι από τον καθρέφτη μία γυναίκα που γερνάει, που ψιλό-αντέχει, που αγχώνεται ακόμα, που βλέπει τα παιδιά της μονίμως οκτώ ετών, που νιώθει τα γόνατά της να την προδίδουν μέρα με τη μέρα.

   Είναι μια θαυμάσια παράσταση και τώρα μπορούμε να την έχουμε μόνιμα παρέα μας. Τώρα που κυκλοφόρησε και σε βιβλίο μπορούμε να θαυμάσουμε ακόμα περισσότερο. «Μάνα, πες στα παιδιά σου να προσέχουν και το φως»! Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα διαβάσετε μέσα σε μία μέρα, που θα ξανανοίξετε την επομένη, που θα το σκεφτείτε να το διαβάσετε και στο παιδάκι σας, που θα σας κάνει να αναρωτηθείτε αν θα μπορέσετε να δείτε την παράσταση, που θα σας προκαλέσει να πάρετε ένα τηλέφωνο. Κάτι έχετε ξεχάσει εδώ και μέρες, ναι;

   Το βιβλίο περιέχει και ένα CD με την ηχογράφηση του έργου. Οπτικοακουστικό το θέαμα και απόλαυση χωρίς πολλά πολλά.

Κώστας Κούλης
 
pakakis1963
Ο Σταμάτης Πακάκης είναι ένας νέος και πολύπλευρος performer που συνδυάζει στις δουλειές του το θέατρο, τη μουσική και την κινησιολογία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ενώ έχει καταγωγή από την Ρόδο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. καθώς και διπλωματούχος Μονωδίας και Κλασσικής κιθάρας, πτυχιούχος Ανωτέρων Θεωρητικών της μουσικής (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα), Ενοργάνωσης Μπάντας και Μουσικοπαιδαγωγικών Συστημάτων καθώς και κάτοχος Diploma Performance in Music Theater, Popular Vocals, Classical Singing του L.C.M.. Έχει κατορθώσει να συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της Μουσικής και Θεατρικής σκηνής της χώρας μας (Κωνσταντίνο Ρήγο, Δημήτρη Μαραμή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Ευριδίκη, Αποστολία Παπαδαμάκη, Κέλλυ Σταμουλάκη, Κάρμεν Ρουγγέρη, Γιώργο Κουμεντάκη, Θέμη Μουμουλίδη, Θέμελη Γλυνάτση, Αλέξανδρο Ευκλείδη, Θεόδωρο Εσπίριτου, Χρήστο Θεοδώρου, Ίλια Κόντου, Αλέξανδρου Μαυρόγιαννη, Χαράλαμπο Γωγιό κ.ά.) καθώς και να εργαστεί σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους (Εθνική Λυρική Σκηνή, Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ., Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Badminton, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Skrow Theater, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Θέατρο Άνεσις, Θέατρο Ακροπόλ, Παλλάς κ.ά. ). Είναι έκτακτος συνεργάτης των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της ΕΡΤ ως χορωδός (τενόρος). Επίσης έχει συνεχή παρουσία στο ελεύθερο θέατρο. Πρόσφατα ξεκίνησε να παρουσιάζει προσωπικές του δημιουργίες. Το πρώτο δείγμα είναι το video clip του τραγουδιού «ΜΑΝΑ».
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Βιβλία