Βιβλία

Λόγω τιμής

 
Λόγω τιμής
Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Αφηγηματική απόδοση: Βασίλης Τσακίρογλου
Εκδόσεις Πατάκη

   Είχαμε αναφερθεί στην παρουσίαση του βιβλίου κάνα δίμηνο πριν, με τους συντελεστές να δίνουν όλοι βροντερό παρόν και την πένα της Μιρέλλας να συναντά εκείνη του Βασίλη. Ο τελευταίος πήρε τα σεντόνια σεναρίου και τα έκανε βιβλίο. Και τα έκανε με μεγάλη επιτυχία. Όποιος διαβάζει δεν σκέφτεται ούτε λεπτό πως ο Τσακίρογλου έκανε συρραφή. Ο άνθρωπος λειτούργησε σαν συγγραφέας. Σαν να ήταν όλες εκείνες οι λέξεις και οι προτάσεις και οι περίοδες δικές του σημειώσεις και «απλά φρόντισε» να τις βάλει σε μία σειρά και να τις δώσει στο κοινό. Η προσπάθειά του ήταν εμπνευσμένη.
 
logotimis2045

   Η παρέα των ονείρων μας είναι εδώ! Μπορεί το «Είκοσι χρόνια μετά» να ξετρέλανε τον κόσμο και να έδωσε και ένα καλό σπρώξιμο στην άμοιρη ελληνική τηλεόραση, που φθίνει συνεχώς εξαιτίας φριχτών εκπομπών και ντικραϊντικών αθλιοτήτων, τούτο όμως το βιβλίο σκάβει και μας πάει ένα ταξίδι στο παρελθόν. Μας φτάνει εκεί που στήθηκε η εν λόγω παρέα. Μας οδηγεί στην αρχή της αρχής. Ο Μάνος και ο Μιχάλης. Και η Ηρώ και ο Βασίλης. Και η Μάνια και η Αθηνά και ο Άρης… Ήταν όλοι τους φίλοι. Και το βιβλίο αυτό εξυμνεί. Τη φιλία…

   Οι περιγραφές είναι τόσο ρεαλιστικές που στην ουσία δεν το διαβάζουμε αυτό το βιβλίο. Μάλλον το παρακολουθούμε. Είναι ο Βασίλης που λειτούργησε με θαυμαστό τρόπο; Είναι και οι στιχομυθίες της Μιρέλλας που γεννούν βασιλιάδες από μόνες τους; Είναι το μαγικό δέσιμο; Μπορεί και όλα μαζί. Μπορεί και τίποτα απ’ όλα αυτά. Η ουσία είναι ότι διαβάζοντας ρουφάμε τις ατάκες και τις αναφορές και νιώθουμε μέρος του παιχνιδιού. Νιώθουμε και μεις ότι μας ρούφηξαν με τη σειρά τους οι σελίδες και μας έμπασαν στο είναι τους. Κάτι σαν Τζουμάντζι, αλλά με την καλή έννοια και για χάρη του μεγαλύτερου αγαθού. Της φιλίας. Την οποία δεν την περιμένεις. Την κυνηγάς. Και αυτό πηγάζει και από το βιβλίο.
 
mirella2054
   Πριν λίγο καιρό είχαμε φιλοξενήσει τρεις από τους συντελεστές στο περιοδικό. Είχαμε μιλήσει για το τότε και το τώρα. Πέρα από την εξέλιξή τους σαν καλλιτέχνες, πέρα από το τι ήταν και τι είναι, όλοι τους είχαν κάτι καλό να πουν για κείνες τις εποχές. Τις οποίες θα θυμούνται με νοσταλγία και αγάπη φυσικά. Δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, υπάρχουν όμως τρόποι να ανακαλείται στην επιφάνεια. Υπάρχουν τρόποι να ξαναζείς τις στιγμές… Μέσω των σελίδων τούτου του πονήματος μπορούμε να το κάνουμε και ‘μεις. Να ζήσουμε τις εποχές, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία μάλιστα.

   Δεν νομίζω ότι μπορούσε να γίνει πιο άψογη, πιο ολοκληρωμένη, πιο γεμάτη δουλειά στο σενάριο της Παπαοικονόμου. Δεν νομίζω ότι θα γινόταν καλύτερη δουλειά, όσα μυαλά κι αν συνέπρατταν. Αυτό που χρειάστηκε είναι ένας άνθρωπος να βάλει το τάλαντό του, το μυαλό και την αγάπη του γι’ αυτό που κάνει να αγκαλιαστούν. Και η επιτυχής κατάληξη ήταν πια μονόδρομος. Είναι συναρπαστικό το πόσο σε κάνουν όλες αυτές οι σελίδες να ξεχνιέσαι. Είναι να απορείς πώς ένα βιβλίο σου ανοίγει πλείστα χωροχρονικά χολ… Είναι να το πάρεις για να το διαβάσεις για κάποια ώρα και να ακυρώνεις πράγματα που έχεις να κάνεις γιατί – πολύ απλά – δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου. Και δεν θα το αφήσεις. Λόγω τιμής!

Κώστας Κούλης
 
tsakiroglou2033
   Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Αγγλία, και διαφήμιση, διακόσμηση εσωτερικών χώρων και σκηνογραφία στην Αθήνα, στη σχολή Βακαλό. Εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης ως κειμενογράφος και art director. Ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία. Συνεργάστηκε με το Θανάση Παπαγεωργίου στο Θέατρο Στοά και στο Εθνικό Θέατρο ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Γράφει σενάριο για πρώτη φορά το 1984. Η πρώτη της σεναριακή δουλειά ήταν οι "Μικροί Μεγάλοι" στην ΕΤ, σε σκηνοθεσία Άρη Παπαθεοδώρου, με τους Θανάση Παπαγεωργίου και Λήδα Πρωτοψάλτη. Αυτοτελείς ανθρώπινες ιστορίες με θέμα οικογενειακά προβλήματα. Ακολούθησε η βραβευμένη σειρά "Γυναίκες" στο Mega Channel με την Θέμιδα Μπαζάκα και την Πέμη Ζούνη. Η σειρά διαγωνίστηκε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό σεναρίου με επιτυχία. Ακολούθησε η "Αναστασία", το "Παράθυρο στον ήλιο", το "Μη φοβάσαι τη φωτιά", ο "Απών", το "Λόγω τιμής", το "Η ζωή που δεν έζησα" και η "Λένη". Όλες οι τηλεοπτικές σειρές της προβάλλονται και σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα με μεγάλη επιτυχία. Ο "Απών" έλαβε μέρος στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τηλεοπτικών σειρών στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη" στα 1997. Η ιδιαιτερότητα προσέγγισης των θεμάτων της, οι ανάγλυφοι ήρωες, οι καθημερινοί, αληθινοί διάλογοι και οι ιστορίες της "της διπλανής πόρτας" έκαναν τις ιστορίες της Μιρέλλας Παπαοικονόμου τις δημοφιλέστερες της ελληνικής τηλεόρασης.

   Ο Βασίλης Τσακίρογλου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και σπούδασε φιλοσοφία, παιδαγωγική και ψυχολογία. Δημοσιογραφεί από το 1990, ενώ από το 1998 είναι μόνιμος συντάκτης των περιοδικών της Imako Media S.A. και της τηλεοπτικής εκπομπής Traction.
 
Joomla Social by OrdaSoft!