= Ο κόσμος του Κούρτ Βαλάντερ
Βιβλία

loogoo

Ο κόσμος του Κούρτ Βαλάντερ

 
Ο κόσμος του Κούρτ Βαλάντερ
Του Χένινγκ Μάνκελ
Εκδόσεις Ψυχογιός
 
kurtvalanter01   Μια φθινοπωρινή μέρα του 2002 ο Κουρτ Βαλάντερ βρίσκει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα παλιό του όνειρο. Να μετακομίσει από το Ίσταντ σε ένα σπίτι στην επαρχία. Το όνειρο όμως γρήγορα μετατρέπεται σε εφιάλτη, όταν στον κήπο του σπιτιού ανακαλύπτει θαμμένο ένα πτώμα… κι ύστερα άλλο ένα.

   Η ιατροδικαστική έρευνα δείχνει πως τα πτώματα βρίσκονταν εκεί τουλάχιστον μισό αιώνα. Αλλά ποια ήταν αυτά τα άτομα; Και γιατί κανείς ποτέ δεν ανέφερε την εξαφάνισή τους;

   Ο Βαλάντερ και οι συνάδελφοί του θα ανατρέξουν στο παρελθόν για να λύσουν το γρίφο και θα έρθουν αντιμέτωποι με μια ανείπωτη τραγωδία, όπου οι ρόλοι θύτη και θύματος εναλλάσσονται συνεχώς.

   Για τους φανατικούς αναγνώστες του επιθεωρητή Βαλάντερ, το βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με πολιτιστικές αναφορές, πρόσωπα και μέρη που έχουμε συναντήσει στα μυθιστορήματα της σειράς και συνθέτουν τον κόσμο του αγαπημένου ήρωα.
 
Και δυο λόγια από το συγγραφέα
 
kurtvalanter02   Ένα από τα ελάχιστα κοινά που έχουμε με το Βαλάντερ είναι ότι είμαστε συνομήλικοι. Όταν είσαι γύρω στα εξήντα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που βρίσκεις πάρα πολύ τρομακτικά. Ένα από αυτά είναι ότι έχεις πάρει λάθος αποφάσεις στη ζωή σου και τώρα είναι πολύ αργά για να τις αλλάξεις. Ένα άλλο είναι ότι αρχίζεις και σκέφτεσαι τη σωματική και πνευματική φθορά. Δε φοβάμαι καθόλου το θάνατο. Αυτό που πραγματικά με τρομάζει είναι να έρθει μια μέρα η σύζυγός μου, η Εύα, και να μου πει «Χένινγκ, έχεις αρχίσει να ξεχνάς».

   Είναι αλήθεια ότι δε συμπαθώ ιδιαιτέρως το Βαλάντερ. Πιστεύω όμως ότι οι περισσότεροι συγγραφείς θα συμφωνούσαν πως είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να γράφεις για ένα άτομο που δε συμπαθείς. Είμαι βέβαιος ότι ο Σαίξπηρ χαιρόταν πολύ περισσότερο γράφοντας για τον Ιάγο απ’ ότι για τον Οθέλο. Αν γράφεις για κάποιον που αγαπάς, τι στο καλό μπορείς να πεις γι αυτόν; Είναι πολύ καλύτερα να υπάρχει κάτι ανάμεσα σ’ εσένα και τον κεντρικό χαρακτήρα που να σ’ εκνευρίζει. Για παράδειγμα, η συμπεριφορά του Βαλάντερ απέναντι στις γυναίκες δε μου αρέσει καθόλου. Νομίζω ότι εγώ τους φέρομαι πολύ καλύτερα. Εκείνος παραείναι απότομος…

   Μια ακόμα αστυνομική ιστορία εξελίσσεται στις σελίδες του βιβλίου με ήρωα το γνωστό και αγαπημένο μας επιθεωρητή. Ψάχνοντας να βρει ένα σπίτι στην εξοχή πέφτει πάνω σε ένα έγκλημα που είχε γίνει τον καιρό του πολέμου, με μηδαμινά στοιχεία προσπαθεί να βρει τον δολοφόνο.
 
   Δεν τα πάω καλά η αλήθεια είναι με τα αστυνομικά. Έπεσα έξω όμως με αυτό το βιβλίο. Μου άρεσε πάρα πολύ η δυναμική του. Γρήγορο, εύστροφο, περιπετειώδες. Ένα καλό ξεκίνημα για να ανακαλύψετε τον επιθεωρητή Βαλάντερ. Ένας αναγνωρισμένος συγγραφέας μας έχει συνηθίσει σε επιτυχίες, πολλά βιβλία του έχουν πάρει βραβεία και έχουν γίνει κινηματογραφικές ταινίες. Δεν ξέρω τι λέει ο κύριος Χένινγκ, εμένα μου αρέσει πολύ ο χαραχτήρας που έπλασε. Λίγο γκρινιάρης, φοβισμένος με την ηλικία του, αγαπά την δουλειά του και του είναι φανερά δύσκολο να την αφήσει και να συνταξιοδοτηθεί. Ακόμα έχει δύναμη και ενέργεια μέσα του για να μπει στα "καλά" της τρίτης ηλικίας. Απότομος λίγο στους τρόπους του, δυσκολεύεται στις συναναστροφές πόσο μάλλον να βρει σύζυγο, που του λέει η κόρη του.

   Ένα απολαυστικό αστυνομικό ανάγνωσμα για τους λάτρεις του είδους!
 
Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!