Βιβλία

Κωνσταντινούπολη Θυμάμαι & Γεύομαι

 
Στάθης Νικολαΐδης
Κωνσταντινούπολη Θυμάμαι & Γεύομαι
Εκδόσεις Δερέ

   Είναι ένας άψογος επαγγελματίας και δημιουργεί τις καλύτερες των εντυπώσεων με ό,τι καταπιάνεται. Ο Στάθης Νικολαΐδης, ο ηθοποιός, ο διευθυντής παραγωγής, ο άνθρωπος του θεάτρου και της τηλεόρασης, έχει δείξει πώς είναι και ένας συγγραφέας που αξίζει την προσοχή μας. Με το δεύτερο βιβλίο του «Κωνσταντινούπολη Θυμάμαι & Γεύομαι», έρχεται να μας ανοίξει μία ακόμα πόρτα στον χώρο της ανάγνωσης. Να μας πει πως «Υπάρχει και αυτό»…

   H ζωή του στην Κωνσταντινούπολη. Τα παιδικά του χρόνια. Οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι, τα πρώτα σχολικά βήματα, οι συγκεντρώσεις με οικογένεια και φίλους και τα επιτραπέζια παιχνίδια τα Σαββατόβραδα, οι γιορτές και οι σχόλες, η εφηβεία και η ενηλικίωση. Η απόφαση να έλθει στην Ελλάδα. Και στη συνέχεια μία άλλη απόφαση. Να μην επισκεφτεί ξανά τη Βασιλεύουσα. Γιατί, απλά, θα ήταν μία άλλη πόλη, μία άλλη διάσταση της ζωής, που ο ίδιος δεν είχε βιώσει.
 
thymamai21

   Και μέσα σ’ όλα τούτα… οι συνταγές. Τα φαγητά. Τα γλυκά. Τα άγλυκα έχουν πιότερη νοστιμάδα, όπως αναφέρει και ο ίδιος, πλην όμως, όταν οι Πολίτισσες μαγειρεύουν, συνεπαίρνουν όλη τη γειτονιά. Από την Τάρτα με Πράσο, στον Σοκολατένιο Νίκο κι από κει στην Τούρτα Μανούλας και τα Κουλουράκια Τσακίρ Κέφι. Και πολλά πολλά ακόμα. Η μαεστρία στην τέχνη και η τέχνη στην ευαρέσκεια και ο ουρανίσκος που δήλωνε ερωτευμένος και μάλιστα συνεχώς. Μαγικές συνταγές, παραμυθένιες γεύσεις και στην ουσία το όχημα με το οποίο γλιστρούν οι αφηγήσεις.

   Το βιβλίο του συγκεντρώνει το μοναδικό γνώρισμα ότι δεν είναι μόνο ένα αφήγημα. Ότι δεν έχει να κάνει «απλά» με μία ιστορία. Μπορεί να είναι η πλοκή εξαιρετική και η φυλλομέτρηση των σελίδων να πραγματοποιείται με μεγάλη ταχύτητα… Κι αυτό γιατί η ιστορία είναι αληθινή, χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο και έναν λαό. Υπάρχει όμως και το μοτίβο, μέσω του οποίου μαθαίνουμε για τις γεύσεις και λιχουδιές μίας εποχής και μίας πόλης που θα μείνουν για πάντα απέθαντες στη θεώρησή μας και την ευρύτερη σκέψη μας. Ο Νικολαΐδης δεν δημιουργεί μία ιστορία, δεν αναθυμάται μόνο τους χαρακτήρες και τα διάφορα πρόσωπα που σταυροδρόμησε στην πορεία του και έμειναν στη ζωή του. Στροβιλίζει συνταγές και νόρμες πάνω από ένα λιμπρέτο που θα αγαπηθεί στο σύνολό του. Οι άνθρωποι οικείοι, ζεστοί, φευγαλέοι μέσα στις φούριες και τις σκοτούρες τους, μέσα στις χαρές και τις κατατόνιες τους. Τι θα γίνει παρακάτω; Γιατί αργώ να τελειώσω με αυτή τη σελίδα και να πάω στην επόμενη; Γιατί τα μάτια μου κοιτάνε προς τα δεξιά, ενώ δεν έχω σπατσάρει ακόμα με την αριστερή μεριά; Ένα βιβλίο που αντλεί από εμάς και ταυτόχρονα δίνει πίσω. Ορέγομαι να διαβάζω, μαθαίνω για τις μεθυστικές γεύσεις τότε και έχω τρόπο να τις αναπαράγω.

   Είναι ενθουσιώδης ο τρόπος γραφής. Είναι η πανέξυπνη ιδέα που βρήκε το μαγικό μονοπάτι, ώστε να γίνει πόνημα. Είναι η μέθοδος που ο Στάθης περνά από την αφήγηση στην εφαρμογή. Στο δεύτερο μισό του βιβλίου θα μπορέσετε να μάθετε πώς ακριβώς γίνονταν οι συνταγές ποίημα. Και θα μπορέσετε, διαβάζοντας τις οδηγίες, να επιχειρήσετε να ποιήσετε ανάλογα. Είναι πιθανόν να μην έχετε την αυτή επιτυχία, είναι πιθανόν να μην πιάσετε το επιθυμητό. Υπάρχει όμως πάντα η επόμενη φορά, ναι; Η Μεγάλη Εβδομάδα στην Πόλη των Πόλεων γέμιζε με κατάνυξη και μυρωδιές. Η νηστεία και η ελεύθερη πορεία, το «Ευχαριστώ, δεν αντέχω να φάω άλλο» και ο τρόπος επίτευξής του…

   Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του και σύντομα να περάσει και στην τρίτη έκδοση. Εννοείται πως το αξίζει και εννοείται πως θα το επιτύχει. Στο μεσοδιάστημα… να κανονίζαμε και μια συνέντευξη… Λέω τώρα εγώ, μην μου δίνετε σημασία. Στάθη;

Κώστας Κούλης
 
 
stathisnikolaidis21
 
Ο ΣΤΑΘΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη.
Σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Ήλθε στην Ελλάδα το 1974 και τα πρώτα χρόνια ασχολήθηκε με τον τουρισμό.
Μιλάει ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά και γαλλικά.
Μεγάλο διάστημα διετέλεσε μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια Κωνσταντινουπολίτικων Σωματείων, υπήρξε διοργανωτής και παρουσιαστής θεατρικών – μουσικών εκδηλώσεων.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Παρακολούθησε θεατρικά και τηλεοπτικά σεμινάρια στο εξωτερικό. Έλαβε μέρος σε 60 τηλεοπτικές σειρές, με τελευταία «Το Κόκκινο Ποτάμι».
Συμμετείχε σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και σε πάρα πολλές αξιόλογες και επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, σε Αθηναϊκά χειμερινά-καλοκαιρινά θέατρα και περιόδευσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως στον «Βιολιστή στη Στέγη», στην τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Εθνικού Θεάτρου με παραστάσεις σε Ηρώδειο, Επίδαυρο, διάφορες πόλεις της Ελλάδας, Κολοσσαίο της Ρώμης, Νέα Υόρκη και Λατινική Αμερική. Έλαβε μέρος στη Χριστουγεννιάτικη παιδική παράσταση «Δώδεκα παρά Δώδεκα» του Ευγένιου Τριβιζά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης σαν ηθοποιός συμμετείχε σε όπερες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μεταξύ άλλων έκανε πολλές διαφημίσεις και σπικάζ.
Κατείχε θέση Διευθυντή Οργάνωσης και Παραγωγής τηλεοπτικών και θεατρικών παραγωγών, Διευθυντή Παραγωγής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου, Διευθυντή του θεάτρου «ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ», καθώς και Διευθυντή Θεατρικών Σκηνών. Σκηνοθέτησε τη Μουσικοχορευτική παιδική παράσταση «Τα Παιδιά είναι Άνθρωποι κι Αυτά». Διετέλεσε βοηθός σκηνοθέτη θεατρικής συναυλίας «Εάλω η Πόλις» στον Μυστρά με χορωδία, ορχήστρα, απαγγελίες ηθοποιών υπό την εποπτεία της Κρατικής τηλεόρασης. Επίσης σε εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με τίτλο «Λάβετε Θέσεις – Έτοιμοι – Παύσατε πυρ» στη Ρωμαϊκή Αγορά, καθώς επίσης στην Τελετή Έναρξης της Διεθνούς 72ης Γενικής Συνέλευσης και Συνεδρίου CISM στο Ζάππειο, το 2017 με τη συμμετοχή 99 κρατών και με δρώμενα Ολυμπιονικών ήταν βοηθός σκηνοθέτη.
Παράλληλα ασχολείται με τη μαγειρική και το γράψιμο. Πρόσφατα εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Πνοή», το πρώτο του κοινωνικό μυθιστόρημα με τίτλο «Γιατί;», που αναφέρεται σε μια αληθινή ιστορία, η οποία διαδραματίζεται στην Πόλη, τη δεκαετία του εβδομήντα και καταλήγει στην Αθήνα, καταγράφοντας συναισθήματα που επηρεάζουν τα νιάτα.
Στο καινούριο του βιβλίο, "Κωνσταντινούπολη Θυμάμαι & Γεύομαι", που κυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις ΔΕΡΕ», αποτυπώνει μέσα από τα βιώματά του τις αναμνήσεις του για τα ήθη και τα έθιμα της Πόλης, συνδυασμένα με αρώματα και γεύσεις.
Joomla Social by OrdaSoft!