= Kingmaker
Βιβλία

loogoo

Kingmaker

 
Kingmaker (σειρά βιβλίων)
Toby Clements

   Το ξεκίνησα σαν ένα ακόμα ιστορικό μυθιστόρημα αναφορικά με τον Πόλεμο των Ρόδων, αλλά πήρε γρήγορα μια άλλη ροή, καθώς το κρύο χιόνι και η ομίχλη άρχισαν να το περιβάλλουν. Όποιος έχει την αίσθηση ότι η εποχή εκείνη είχε τους αστραφτερούς ιππότες έτοιμους να σώσουν τις πανέμορφες πριγκίπισσες και να τις παντρευτούν στο υπέροχο και πεντακάθαρο κάστρο (αλήθεια, δεν έμαθα ποτέ ποιος είχε φτιάξει αυτό το κάστρο και το άφησε ώστε να πάει ο ιππότης να μείνει με την αγαπημένη του), τότε καλύτερα να μην διαβάσει αυτό το βιβλίο.
 
kingmaker1944
   Η ιστορία ξεκινάει το 1460… Εκείνη την εποχή η Αγγλία βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο για την διαδοχή στο θρόνο και στην πραγματικότητα κανείς δεν ήταν βασιλιάς. Ένας μοναχός στιγμιαία ξεχνιέται και δρα αυθόρμητα, σώζοντας τις ζωές δύο άλλων μοναχών. Στον απόηχο σχεδόν σκοτώνεται, αλλά, μέσα από ένα μίγμα τύχης και σκληρής ανατροφής και με την βοήθεια της μίας μοναχής καταφέρνει να επιβιώσει. Από εκεί και πέρα ακολουθούμε τον Τόμας, το μοναχό και την Κάθριν (που για λόγους ασφαλείας γίνεται αγόρι) σε μια προσπάθεια επιβίωσης μέσα σε έναν κόσμο που μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο, τη βία και την πείνα. Ο Τόμας αναγκάζεται να μάθει να χρησιμοποιεί το τσεκούρι και κυρίως το τόξο, το οποίο ήταν το καλύτερο και δυνατότερο όπλο εκείνη την εποχή και αυτό που ουσιαστικά άλλαξε, στην αρχή τουλάχιστον, την ροή του πολέμου Αγγλίας- Γαλλίας (υπέρ των Άγγλων φυσικά), ενώ η Κάθριν μαθαίνει να περιποιείται τους τραυματίες. Καθόλη τη διάρκεια της περιπέτειάς τους, ο Toby Clements έχει καταφέρει να οικοδομήσει έναν κόσμο που είναι βρώμικος και δυσάρεστος και βέβαια καταλαβαίνουμε ότι η ζωή των περισσότερων ανθρώπων εκείνη την εποχή ήταν μικρή, απότομη και βίαιη.

   Σε αντίθεση με τα περισσότερα βιβλία και κυρίως τα ιστορικά μυθιστορήματα, δεν ακολουθεί και δεν παρουσιάζει την ζωή των βασιλιάδων, των δυνατών ή των πλουσίων, αλλά αντιθέτως επικεντρώνεται σε απλούς καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι κυρίως ενδιαφέρονται για την επιβίωσή τους και όχι για το ποιος κατέχει το θρόνο. Οι σκηνές από την καθημερινή ζωή είναι κάτι που δεν το περιμένεις, καθώς η βία και ο θάνατος μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή, ενώ οι στιγμές χαράς και ευτυχίας πραγματικά είναι ελάχιστες. Είναι επίσης από τα λίγα βιβλία που έχω διαβάσει, που ασχολείται τόσο πολύ με τις καθημερινές ανάγκες των απλών ανθρώπων, που θα βρουν κάτι να φάνε και να πιουν (εκείνη την εποχή το πιο συνηθισμένο ήταν να πίνουν μπύρα για να ξεδιψάσουν και όχι νερό), πού θα κοιμηθούν και πώς θα προφυλαχτούν από τον καιρό, καθώς δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες πέθαιναν από το κρύο.
 
kingmaker1945

   Διαφορετική επίσης είναι η προσέγγιση του Clements αναφορικά με την περιγραφή των μαχών, η οποία γίνεται μέσα από τα μάτια ενός απλού στρατιώτη, με αποτελέσματα να σου προκαλούν κάποια σύγχυση, γεγονός που δεν είναι απαραίτητα κακό γιατί γενικά οι μάχες δεν είναι κάτι το συγκεκριμένο. Δεν ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει και πού βρίσκεσαι, κυρίως αν είσαι στην πρώτη γραμμή και το μόνο πράγμα που βλέπεις είναι το κράνος του αντιπάλου σου. Τα συναισθήματα αλλάζουν πολύ γρήγορα και από εκεί που νομίζεις ότι κερδίζεις ξαφνικά βρίσκεσαι να τρέχεις για την ζωή σου. Εδώ πάλι πρωτοτυπεί θα λέγαμε, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι ήρωες μας βρίσκονται στην πλευρά των χαμένων και καταβάλλουν αγωνιώδη προσπάθεια για να σωθούν. Άνθρωποι που πετάνε όπλα, ασπίδες, πανοπλίες και οτιδήποτε άλλο τους εμποδίζει να τρέξουν πιο γρήγορα, που πατάνε, σπρώχνουν και σε αρκετές περιπτώσεις μαχαιρώνουν τους συμπολεμιστές τους, απλώς και μόνο γιατί βρέθηκαν μπροστά τους και τους εμπόδισαν να τρέξουν όσο πιο μακριά γίνεται.

   Τέλος, οι αναφορές και οι περιγραφές στην ιατρική περίθαλψη των τραυματισμένων εκείνη την εποχή σου σφίγγουν το στομάχι. Χωρίς σχεδόν καμία γνώση για το ανθρώπινο σώμα και τη λειτουργία του, χωρίς καθόλου αναισθητικά (είτε θα σου έδιναν πολύ ποτό για να λιποθυμήσεις είτε θα λιποθυμούσες από τον πολύ πόνο) και με μοναδικό εργαλείο, τις περισσότερες φορές, ένα μαχαίρι, προσπαθούσαν να σώσουν τους τραυματίες. Ως επί το πλείστον δεν τα κατάφερναν φυσικά.
 
kingmaker1946
   Θα συνιστούσα το βιβλίο (τα βιβλία καλύτερα, αφού πρόκειται για τετραλογία) σε όσους θέλουν να κατανοήσουν πλήρως τη ζωή εκείνη την εποχή και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι «κοινοί» άνθρωποι. Αντιθέτως, όλοι όσοι θέλουν να κρατήσουν την ψευδαίσθηση των αστραφτερών ιπποτών και των πανέμορφων πριγκιπισσών, ας μείνουν μακριά.

Σωτήρης Προμπονάς

Kingmaker series (σε χρονολογική σειρά)
1. Winter Pilgrims (2014)
2. Broken Faith (2015)
3. Divided Souls (2016)
4. Kingdom Come (2017)
Joomla Social by OrdaSoft!