Βιβλία

Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής μου

 
Αύγουστος Κορτώ
Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής μου
Κουβέντες για το φως μες στο σκοτάδι της κατάθλιψης
Εκδόσεις Πατάκη
 
   Σε αυτό το βιβλίο ο Αύγουστος Κορτώ καταθέτει τη δική του ερμηνεία πάνω στη διπολική καταθλιπτική συνδρομή. Μετά από απόπειρα αυτοκτονίας με σαράντα δυο χάπια αντιψυχωσικού φαρμάκου, βρίσκεται μπροστά στη ζωή. Έχει τη θέληση να παλέψει και νικά. Μιλά για τη χαοτική φιλοσοφία της απόγνωσης, την ψυχική στασιμότητα έναντι στο χρόνο και τη ζωή. Το σκοτάδι που γίνεται λυτρωτικό με το θάνατο. Το χρόνο που σταματά και το παρελθόν που «μπλοκάρει» το παρόν και το μέλλον στο μυαλό του καταθλιπτικού. Η κατάθλιψη είναι αποξένωση από τον έξω κόσμο, ενώ η καθημερινότητα του ασθενή είναι θανατερά μονότονη. Μιλά για τις πολλές διαστάσεις που μπορεί να έχει η νόσος στο σώμα μας και στην ψυχή μας. Τα παραδείγματα που δίνει και οι αναφορές, μας φέρνουν πιο κοντά στην κατανόηση αυτή της νόσου και ίσως πιο κοντά σε δικούς μας ανθρώπους που ανεβαίνουν αυτό το Γολγοθά.
 
kalyteri20
   Μιλά για την κοινωνία και τα κοινώς αποδεκτά, που λειτουργούν σαν δικλίδα ασφαλείας για τη λειτουργία ενός αρμονικού συνόλου και εκδιώκουν όσους αποκλίνουν από αυτό ως κάτι εχθρικό. Μιλά για τις μεταπτώσεις και τη μη ύπαρξη συναισθημάτων. Κοιτά κατάματα την κατάθλιψη και την περνά μέσα από «κόσκινο», θα έλεγα, για να μας δώσει να καταλάβουμε πώς ζει ένας νοσούντας, σε όποια μορφή κατάθλιψης και αν βρίσκεται.

   Ένας άνθρωπος μπορεί να βρεθεί εύκολα στο χείλος αυτού του γκρεμού. Ένα τυχαίο συμβάν, μια αναποδιά, μπορεί να πυροδοτήσει μια τέτοια συμπεριφορά που αν δεν προσεχθεί ή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η συνέχειά της είναι το πέρασμα μέσα από τις πύλες της κατάθλιψης. Το βιβλίο αυτό είναι μια πραγματική σπουδή για την κατάθλιψη, μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που πέρασε από όλο αυτό και μας αναλύει με πολύ προσεκτικά λόγια, με σαφήνεια και χωρίς μελοδραματισμούς και προκαταλήψεις, τη σημασία της νόσου αλλά και τον ψυχισμό του ασθενή.

   Είναι ένα βιβλίο πολύ χρήσιμο σε όλους μας, καθώς, κάποια στιγμή, κάποιοι από μας, έχουμε βρεθεί μπροστά σε αυτή τη νόσο και ίσως και να έχουμε κάποιον στο κοντινό μας περιβάλλον που να νοσεί. Αξίζει να δώσουμε σε αυτή τη νόσο τη σημασία που της πρέπει, καθώς έχουν χαθεί και θα συνεχίσουν να χάνονται ζωές που ίσως και να είχαμε σώσει ή να είχαμε βοηθήσει να σωθούν. Η γνώση είναι καλύτερη από την άγνοια και η ζωή είναι το πιο δύσκολο μονοπάτι που πρέπει να περπατήσεις, δύσβατο και εχθρικό. Χρειάζεται λοιπόν να έχεις τη γνώση να βοηθήσεις τους γύρω σου, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
korto20
 
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Πέτρος Χατζόπουλος, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Αύγουστου Κορτώ, γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, νουβέλες, κριτικές και βιβλία για παιδιά. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το βιβλίο της Κατερίνας (2013), Επειδή είναι η καρδιά μου (2014), Μικρό χρονικό τρέλας (2016), Ρένα (2017), Σκυλίσια ψυχή (2018), Το μυστικό του Λεονάρντο (2019) και Δέσποινα (2020)• τα ευθυμογραφήματα Έρως ανίκατε μάσαν (2015), Νεοελληνική μυθολογία (2016), Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά (2016), Φωτιά στα Σαββατόπαχα (2018). Επίσης, έχει γράψει βιβλία για παιδιά: Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ (2003), που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και το Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, Ο στοιχειωμένος πύργος της Ούρσουλα ντε Φλαφ (2005), Έγκλημα στο Τούνδρα εξπρές (2011), Το καταραμένο περιδέραιο της Νιαουφερτίτης (2016), Κορνήλιος Κρικ, σκίουρος ντετέκτιβ (2016) και Το ουφάκι (2017).
Joomla Social by OrdaSoft!