Βιβλία

Καγκουρό

 
Καγκουρό
του Νεκτάριου-Γεώργιου Κωνσταντινίδη
Εκδόσεις Εύμαρος
 
   Το βιβλίο «Καγκουρό», το οποίο κυκλοφόρησε το 2016, είναι μία ιστορία που θα μπορούσε να έχει συμβεί στο ζευγάρι που μένει στον πάνω όροφο, στον εξάδελφό μας και τη φίλη του, οι οποίοι κατοικούν λίγο μακριά, αλλά τα λέμε συχνά πυκνά… Θα μπορούσε να έχει συμβεί και σε μας τους ίδιους. Η απόφαση για μετανάστευση, το γεγονός ότι το έτερον ήμισυ πρέπει γρήγορα να έλθει να μας βρει, η ξαφνική ματαίωση, η ακόμα πιο ξαφνική ανατροπή και η κάθαρση που δεν έρχεται λυτρωτικά αλλά μαρτυρικά. Το εξαίσιο δημιούργημα του Βασίλη Κατσικονούρη βρήκε στέγη στα μάτια και την ψυχή πολλών αναγνωστών και στη συνέχεια θεατών, μια και γρήγορα πήρε σειρά για να ανεβεί στο θέατρο.
 
kagouro01
kagouro03   Ο Νεκτάριος-Γεώργιος Κωνσταντινίδης, ένας άνθρωπος που υπηρετεί το θέατρο με ήθος και άπειρη γνώση, ένας διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών με πολύ έργο στα θεατρικά και μία προσωπικότητα με δημοσιεύσεις σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες, είδε την παράσταση και του έκανε τόσο πολλή εντύπωση που αποφάσισε την κριτική που ξεκίνησε να γράφει να την κάνει κάτι άλλο. Εντελώς φυσιολογικό. Όπως είπε κι ο ίδιος στην παρουσίαση του βιβλίου του, όταν αρχίζεις να γράφεις κριτική για παράσταση και συνειδητοποιείς πως μέσα σε χρόνο dt το κείμενό σου αγγίζει τις έξι σελίδες (!) τότε πλέον πατάς σε αχαρτογράφητες περιοχές. Η κριτική λοιπόν έγινε μονογραφία και η σημειολογική προσέγγιση του έργου κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, εξηγώντας, παραθέτοντας και υμνώντας – φυσικά – το εν λόγω κείμενο. Ο ίδιος, βασισμένος στις γνώσεις, την πείρα και το πάθος του, γράφει όλα όσα μπορεί να σκεφτήκατε βλέποντας ή διαβάζοντας, όλα όσα μπορεί να πήγατε να σκεφθείτε και όσα θα ήταν αδύνατο να βάλετε κατά νου, λόγω της υψηλής εξειδίκευσης.

   Το «Καγκουρό», το εμβληματικό ζώο της Αυστραλίας, αυτό το χαριτωμένο μαρσιπποειδές, είναι στην ουσία το όνειρο και η διαφυγή για τον Έλληνα που ματώνει στη χώρα του. Που νιώθει ξένος στην ίδια του την πατρίδα. Που βλέπει τις δουλειές να λιγοστεύουν, τις ευκαιρίες να εξαφανίζονται, τα όνειρα να σβήνουν. Τι να κάτσεις να κάνεις σε έναν τόπο, όταν δεν μπορείς να κάνεις όνειρα; Η μακρινή γη φαίνεται ο πλέον επιθυμητός – ίσως και ο μοναδικός – προορισμός. Η επικείμενη μετάθεσή του σαν φύλακα βαρυποινιτών του προκαλεί ναυτία και ίσως τάσεις για εμετό, είναι ό,τι χειρότερο και δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Η κοπέλα του… Γι’ αυτήν κάνει την υπέρτατη θυσία. Ο πατέρας του… ένας αγνός και καλλιεργημένος άνθρωπος, ο οποίος γεννήθηκε για να χάνει και μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει κάτι. Ή μήπως το αντίθετο; Τέλος, ο Κέρβερος, η των τοιούτων παθημάτων κάθαρσις, με τη μάσκα και τα ρούχα του αγγέλου του θανάτου και η αναπόφευκτη σύγκρουση.
 
kagouro02
   Ο Κωνσταντινίδης αναλύει και ζωγραφίζει τον ευρύτερο καμβά της ιστορίας. Ανατρέχοντας σε διάφορες πηγές, πιάνοντας το έργο από όλες τις πλευρές, προσθέτοντας τις απόψεις του και τις σημειολογικές αναφορές για τη σύλληψη και τη ροή, μας γεμίζει πληροφορίες και σκέψεις, με πράγματα που ίσως και ο ίδιος ο Κατσικονούρης να είδε και σκέφτηκε για πρώτη φορά. Στην παρουσίαση άλλωστε ο συγγραφέας αστειεύτηκε πως ο Νεκτάριος-Γεώργιος είναι πλέον πιο ειδικός στο έργο του από τον ίδιο. Και ξέρετε τι; Ο συγγραφέας, με αυτή εδώ την έκδοση, δίνει κάτι καινούργιο στο πεδίο των μονογραφιών. Δίνει ένα νέο στίγμα. Και αυτό το στίγμα θα είναι καλό να το βρείτε, να το δείτε, να το εμπεδώσετε. Καλοτάξιδο, Νεκτάριε! Κάθε επιτυχία!

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!