Βιβλία

Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;

 
Πολύμνια Κοσσόρα
Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;
Εκδόσεις Ωκεανός
 
   Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη με περίμενε στο γραφείο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ένας διακριτικός φάκελος με το όνομά μου και ένα βιβλίο μέσα σ’ αυτόν. Αυτό το βιβλίο. Μια ιστορία που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα και τη Νορβηγία. Με κάτι από… Ναι, αυτό το τελευταίο ας το κρατήσω τελευταίο. Για την ώρα. Οι ήρωές μας είναι ένας Έλληνας και μία Νορβηγίδα. Είχαν γνωριστεί χρόνια πριν, είχαν βρεθεί για δουλειά και στη συνέχεια κούμπωσαν και κοινωνικά. Μετά έγιναν ζευγάρι. Για όσο καιρό έμεινε ο Έλληνας στο Όσλο. Στη συνέχεια… ο χωρισμός. Ο Ορέστης γύρισε στην πατρίδα του. Η Άννελι παρέμεινε και συνέχισε με τη ζωή της. Η όποια επικοινωνία ατόνησε με τον καιρό. Η επαγγελματική πορεία έφερε τους δύο σε δρόμους παράλληλους. Μέχρι που μια ζωούλα αποφάσισε να εισέλθει, να εισβάλει, να κάνει το δικό της.
 
kaeioilios
   Ο Μεσόγειος δικηγόρος διαγράφει βήμα-βήμα την πορεία του. Στέλεχος σε μια μεγάλη νομική εταιρεία στον Πειραιά, με αντικείμενο τα ναυτιλιακά, με σχέση σοβαρή, με ένα κορίτσι που τον καταλαβαίνει, με γονείς που του συμπεριφέρονται πολιτισμένα, με ένα αγκάθι που το ματώνει όποτε θυμάται την αδελφή του… Η γυναίκα από το Νόργκε πάλι… Διευθύντρια στο τμήμα των εκδόσεων του πανεπιστημίου, με επαφές με συγγραφείς και άλλους φωτισμένους ανθρώπους, με πολλούς φίλους, με ένα σύντροφο που την αγαπά και την κατανοεί… Με μία κόρη, που αποτελεί τα πάντα της σε αυτή τη ζωή… Μια κόρη που δεν έχει γνωρίσει ακόμα το μπαμπά της. Ένα μπαμπά που ζει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Στη γη των θεών…

   Εκπληκτικά καλογραμμένο βιβλίο από την κυρία Κοσσόρα, η οποία το έχει ψάξει πολύ, όσον αφορά τη χωροταξία και τα μοτίβα ζωής στις δύο χώρες, ενώ, στο θέμα «δράση», μας ξετρελαίνει από πολύ νωρίς. Η πλοκή είναι πλεχτή, οι χαρακτήρες κινούνται, διασταυρώνονται, οι εντάσεις κορυφώνονται και το τέλος φαντάζει μακρινό. Όταν διάβαζα σκεφτόμουν «Τι, θα χρειαστεί ακόμα ένα βιβλίο για να δούμε πώς τελειώνει»; Μέχρι που η δαιμόνια συγγραφέας επιστρατεύει τη φαντασία της και ίσως ό,τι πιο οδυνηρό έχει βιώσει η συγκεκριμένη Σκανδιναβική χώρα τα τελευταία χρόνια. Όταν έφτασα σε εκείνο το σημείο της ανάγνωσης, πραγματικά εξεπλάγην. Επειδή έχω ασχοληθεί κι εγώ με τη εν λόγω ιστορία, επειδή έχω διαβάσει για να μάθω περισσότερα και έχω ανατρέξει σε διάφορες πηγές, πρέπει να ομολογήσω ότι η στροφή αυτή στην πλοκή με συνεπήρε.
 
kossora
   Πολύ ανθρώπινοι διάλογοι, πολύ καλογραμμένες περιγραφές και ένα σενάριο στην ουσία. Θα χαρώ πολύ όταν μάθω ότι πρόκειται να μεταφερθεί αυτό το βιβλίο στη μεγάλη ή τη μικρή οθόνη, πρόκειται για μία ιστορία που θα συγκινήσει πολύ κόσμο. Η συγγραφέας γράφει με ένα ξεχωριστό τρόπο, δίνει στους χαρακτήρες της την υπόσταση που θα θέλαμε να έχουν. Είναι όμορφοι άνθρωποι, όχι ιδιαίτερα όμως, έχουν οξεία αντίληψη, χωρίς όμως να δείχνουν ότι θα πάρουν το επόμενο Νόμπελ. Με απλά λόγια, πρόκειται για υπέροχους, σχεδόν συνηθισμένους ανθρώπους, που ανησυχούν, φοβούνται, χαίρονται, λυπούνται και ελπίζουν. Το τελείωμα του βιβλίο είναι αναπάντεχο – τουλάχιστον για μένα – και κατευθύνεται προς ένα επίλογο, στον οποίο θα πήγαινα χωρίς δεύτερη επιλογή. Το προτείνω ανεπιφύλακτα και ελπίζω να σας αρέσει όσο άρεσε και σε μένα.

Κώστας Κούλης
 
Η Πολύμνια Κοσσόρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και Διοίκηση Ασφαλιστικών Επιχειρή σεων (Fellow Member of Life Management Association, USA). Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Για πολλά χρόνια υπήρξε υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος πολυεθνικής Εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφορεί το βιβλίο της Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;
 
Joomla Social by OrdaSoft!