Βιβλία

Junkie

junkiewilliamsburroughs-a245fa8b8dbc45b358446a07193e362c h

Τίτλος: Junkie
Συγγραφέας: William S. Burroughs
Εκδόσεις: TΟΠΟΣ
                                                
   Το Junkie, είναι το πρώτο βιβλίο του Γουίλιαμ Μπάροουζ, ενός από τους μεγάλους της γενιάς των beat (μαζί με τον Κέρουακ και τον Γκίνσμπερκ). Το Junkie είναι ένας σταθμός για ολόκληρη την γενιά των beat. Είναι το πρώτο βιβλίο που μιλάει «από μέσα», για ένα πρόβλημα που όλοι ήξεραν, αλλά κανείς δεν  τολμούσε να εξετάσει.

   Το βιβλίο αυτό είναι ημιαυτοβιογραφικό και εκδόθηκε πρώτη φορά το 1953. Περιγράφει με παραστατικότατο τρόπο τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά. Μιλάει για έναν άνθρωπο που αγωνίζεται να βγει από τον λαβύρινθο αλλά πάντα βρίσκεται κάτι και τον ξανατραβά μέσα. Ο αναγνώστης που θα επιλέξει να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν θα πρέπει να περιμένει μία ρομαντική μάχη ενός ανθρώπου γεμάτη λυρισμό, εξιδανικευμένη. Θα πρέπει να ξέρει ότι θα διαβάσει καθαρό και γνήσιο εφιάλτη. Ακραίες καταστάσεις, που δείχνουν όλο το εύρος της μάστιγας που καταπίνει εκατομμύρια ανθρώπου εδώ και δεκαετίες. Περιγραφές που κόβουν την ανάσα, γραμμένες απλά, αλλά με τόση πειστικότητα, που αυτός που θα αποφασίσει να διαβάσει το βιβλίο θα αναρωτηθεί αρκετές φορές «μα καλά, γίνονται αυτά τα πράγματα;»

   Για κλείσιμο, δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να βρω κάτι καλύτερο από ένα απόσπασμα από το οπισθόφυλλο της τελευταίας έκδοσης του βιβλίου: «Το Junkie είναι το πρώτο βιβλίο που απερίφραστα αρνήθηκε να παρακάμψει την ηθική, την ιατρική, την νομοθετική και την πολιτική υποκρισία που περιβάλλουν το ζήτημα του εθισμού. Δυστυχώς και για αυτούς ακριβώς τους λόγους, αυτό το τολμηρό βιβλίο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».

Βασίλης Πανταζόπουλος

* Σημείωση : το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης είναι διαφορετικό.
Joomla Social by OrdaSoft!