Βιβλία

Ήχοι και Σιωπές

 
Νικολέττα Αλεξάνδρου
Ήχοι και Σιωπές
Εκδόσεις Βακχικόν

Ο άνθρωπος: το χειρότερο χτύπημα της μοίρας!

   Από το Μετσόβιο στη γηραιά Αλβιώνα και από κει σε μια πορεία μεγάλης καριέρας. Παράλληλα… η καλλιτεχνική ενασχόληση. Η ποίηση των λέξεων, οι λέξεις που ποιούν, ο άλφα και ο ωμέγα, τα συναισθήματα, το αύριο, το τώρα… Η Νικολέττα Αλεξάνδρου γράφει για τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος αντιλαμβάνεται διάφορα πράγματα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για εκείνους που θα διαβάσουν τις σελίδες του βιβλίου που κυκλοφορεί, από το οποίο αναδύονται εικόνες αφηγηματικού χαρακτήρα.

   Γράφοντας στα ελληνικά και τα αγγλικά, η κυρία Αλεξάνδρου μιλά με ρίμες, βουτά στο μελάνι των ανομοιοκαταληξιών, περιγράφει με ρεαλιστικούς όρους το σουρεάλ, συστέλλεται και διαστέλλεται, ηρεμεί και λυσσάει κατά περίπτωση, σπριντάρει σε μαραθώνιο, κάνει βάδην σε κατοστάρι και φροντίζει να λούζει τις περιγραφές της με φως και ζόφος, ανάλογα με ό,τι της βγαίνει πιο φυσικά.

Έτσι σας αγαπώ.
Έτσι σας έχω δίπλα μου.
Έτσι δεν μου λείπετε.
Έτσι έμαθα να προχωρώ.
 
ihoikai siopes21

   Με την πανδημία να έχει μετατρέψει τον κόσμο μας σε κάτι άλλο, μέσα σε έναν χρόνο και την πραγματικότητα να ταΐζει στο στόμα τη φαντασία με ιστορίες τρελής καθημερινότητας ή το αντίστροφο, η δημιουργός σκέφτεται και διαπερνά με την αυτή σκέψη της. «Η πραγματικότητα φτιάχνεται από ό,τι δεν κάνουμε»… Και αυτό που δεν κάνουμε μας χρεώνεται. Ίσως για πάντα. Και μέχρι να συμβεί αυτό… Οι λέξεις που ματώνουν! Στο “WAR” η κυρία Αλεξάνδρου κάνει τέχνη τα παρακάτω. “No guns. No shots. No screams. No kills. At least you will get some sleep… Do not ask for dreams”! Όπως τραγούδησαν τεράστιοι καλλιτέχνες στο παρελθόν “War can’t give you life; it can only take it away”…

   Είναι καυτή η πένα, είναι καθαρή και χαλύβδινη, έχει ψυχθεί στους διακόσιους τόσους βαθμούς υπό το μηδέν και δεν παίρνει χαμπάρι από νόμους φυσικής. Υπάρχει ακόμα κίνηση και τα κβάντα της συγκρούονται μεταξύ τους με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.

   Είναι γεγονός πως «Δεν μας ορίζουν όσα οι άλλοι κάνουν». Παρά τον συνεχή μιμητισμό, παρά τις φτηνιάρικες παραλλαγές ατροφικών ρόλων, παρά το δήθεν που πάρει να βαφτιστεί πρέπον, υπάρχουν άνθρωποι που δεν φείδονται λέξεων προκειμένου να περιγράψουν το χάλι του ανθρώπου στη σύγχρονη εποχή, αλλά και την ελπίδα που όχι μόνο πεθαίνει τελευταία, είναι και εκείνη που θα επιλέξει αν θα πεθάνει τελικά. Ο τρόπος και ο λόγος της δημιουργού είναι άξιος λόγου και θα πρότεινα αυτό το βιβλίο να το διαβάσουν όσοι θέλουν να πιστεύουν πως το «μπορώ» και το «θέλω» δεν είναι μόνο λέξεις. Ο πεσιμισμός πολλές φορές πεισμώνει. «Όχι, δεν θα το κάνω. Όχι, δεν θα υποχωρήσω». Όχι. Έτσι απλά.

   «Ελπίζω ότι στο αύριο θα ξυπνήσω καλύτερη» διαβάζουμε στο βιβλίο της κυρίας Αλεξάνδρου. Είναι κάτι που εύχεται ο καθένας μας για τον εαυτό του και εκείνους που νοιάζεται. Είναι σκοπός ζωής; Μπορεί; Τι θα συμβουλεύατε τα αγαπημένα σας πρόσωπα; Να διαβάσουν αυτό το βιβλίο ίσως; Πολύ καλά θα κάνετε!

Κώστας Κούλης
 
Buy the book HERE!

Η Νικολέττα Αλεξάνδρου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και σήμερα εργάζεται ως διοικητικό στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, εδώ και αρκετά χρόνια, δραστηριοποιείται και στη συγγραφή. Οι «Ήχοι και Σιωπές» είναι η πρώτη της έκδοση, η οποία συμπεριλαμβάνει αποσπάσματα από δύο πιο πρόσφατες συλλογές της.
Joomla Social by OrdaSoft!